Seçim Yasası değişti
AK Parti, Kürt açılımını seçim yasasına yansıtmadı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, açılıma ilişkin konuşma yaptığı TBMM'de, Kürtçe siyasi propaganda yasağının kaldırılacağını açıkladı ancak hükümetin uzun süre bu yönde adım atmayacağı ortaya çıktı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, TBMM Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifinde, Kürtçe propaganda yasağını kaldıran düzenlemelere yer vermedi.
AK Parti, Mayıs ya da Haziran 2011'de yapılması planlanan genel seçim öncesi hazırlıklarını yoğunlaştırmaya başladı. Referandum süresini indiren yasanın ardından seçim kanunları da gündeme alındı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek'in TBMM Başkanlığı'na sunduğu yasa teklifi, 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seçimi Kanunu'nda değişiklik öngördü. Teklifin getirdiği önemli değişiklikler şöyle:
- EŞANTİYONDA 5 LİRA KRİTERİ: Yeni düzenlemeyle milletvekili adaylarına, her biri için değeri 5 lirayı geçmeyen kalem, anahtarlık, ajanda, şapka, çanta, tişört ve benzeri tanıtım malzemelerini dağıtma hakkı verildi.
- SEÇİM SÜRECİNDE ANKET AÇIKLANABİLECEK: Mevcut yasaya göre milletvekili genel seçimlerinde, seçimin başlangıç tarihinden itibaren 'yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçlarıyla kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla 'mini referandum' gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması' yasağı bulunuyor. Yeni yasa teklifinde ise bu yasak kaldırılıyor. Yine mevcut yasada, vekil adaylarının herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtması yasak olduğu halde yasa teklifinde eşantiyon serbest hale getiriliyor.
İkinci kez sayıma imkan
Yasa teklifinde, oyların işlendiği sayım ve döküm cetvellerinde siyasi parti veya bağımsız adayların aldıkları oy sayıları arasında çelişki olması halinde, ikinci sayım yapılması esası getirildi.
- RASTGELE ZARF SEÇİMİ GARİPLİĞİ: Yine teklife göre zarf sayısı, oy kullanan seçmen sayısından fazla çıkarsa, önce geçersiz zarflar düşülecek. Geçersiz zarf sayısının düşülmesi halinde de eşitlik sağlanamıyorsa, sandık kurulu başkanı eşitliği sağlayana kadar sandıktan gelişigüzel zarfı çekip, açmadan imha edecek.
- TEHDİT EDENE HAPİS CEZASI: Teklife göre, bir seçmenin oy kullanmaya gitmesine veya sandık alanına girmesine engel olmak amacıyla tehdit veya şiddet kullanan kimse, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Bu fiillerin birden fazla seçmene karşı işlenmesi halinde verilecek ceza üçte birden yarısına kadar artırılacak.
- PUSULAYA PARTİ LİDERİNİN ADI YAZILACAK: Birleşik oy pusulasında siyasi partilerin özel işaretlerinin siyah-beyaz değil, renkli olarak bastırılması öngörüldü. Siyasi partilerin adaylarının isimlerinin de birleşik oy pusulasına yazılmaması benimsendi. Bunun yerine oy pusulalarında partinin kısaltılmış adı ve tam adı, parti genel başkanının adı-soyadı yazılacak. Bağımsız adaylarda ise ad ve soyad yer alacak.
- ŞEFFAF SANDIKLAR KULLANILACAK: Yasa teklifinde, artık boyalı sandık yerine, şeffaf seçim sandıklarının kurulması öngörüldü. Teklifte, seçmenin, cep telefonu ve fotoğraf makinesi ile kapalı oy verme yerine girmesi de yasaklandı.
SEÇİM BÜROLARI YASAL HALE GELİYOR
HER seçim öncesi fiilen kurulan seçim büroları, yeni düzenlemeyle yasal nitelik kazanıyor. Buna göre, siyasi partilerin il veya ilçe başkanlıklarıyla bağımsız adaylar, büronun adresini ve en az bir sorumlusunun kimlik bilgilerini içeren bildirimi mahallin en büyük mülki amirine vererek seçim büroları açılabilecek. Seçim bürolarında görüntülü ve sesli propaganda yapılabilecek.
- PROPAGANDA SAATİ ARTIYOR: Mevcut yasaya göre, açık yerlerde, güneş battıktan doğuncaya kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılamıyor. Yeni düzenlemede ise güneşin batmasından iki saat sonraya kadar propaganda yapılmasına izin verildi.