Seçim hükumeti kurulabilir
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Erdoğan'ın Başbakan Davutoğlu'nu Başbakan olarak atayıp seçim hükümeti kurdurabileceğini söyledi.
Milletvekilliği ve Meclis'teki görevleri sona erdikten sonra "Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı" görevine getirilen Prof. Dr. Burhan Kuzu, Akşam'a konuştu. Koalisyon görüşmeleri sürerken önümüzdeki süreçte yaşanabilecekleri değerlendiren Kuzu, ufukta 3 yol göründüğünü belirtti.
"BUNUN UYGULAMASI TÜRKİYE'DE ŞİMDİYE KADAR HİÇ OLMADI"
İlk seçenek olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim hükümetine yol verebileceğini ifade eden Kuzu, Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığında tüm partilerin katılımıyla Türkiye'nin erken seçime gidebileceğini söyledi. Kuzu, "Bunun uygulaması Türkiye'de şimdiye kadar hiç olmadı" dedi.
İkinci yol olarak Meclis'te seçim kararı alınabileceğini ifade eden Kuzu, son seçenek olarak ise dışarıdan destekli bir AK Parti hükümetinin ülkeyi erken seçime götürebileceğini vurguladı.
"YÜZDE 7'NİN ALTI YIKIM OLUR!"
Prof. Kuzu seçim barajının anayasaya eklenecek geçici maddeyle erken seçimde yürürlüğe girebileceğini ifade ederek, "Bana göre makul olan oran yüzde 7'dir. Yüzde 10'da bile sorun yaşanırken, yüzde 7'nin altı, parlamenter sistemde yıkım demektir" dedi. Kuzu, Türkiye'nin sorunlarının başkanlık sistemiyle çözülebileceğini de tekrarladı. (Kaynak: Akşam)
SEÇİM HÜKÜMETİ NEDİR
Anayasa'ya göre TBMM Başkanlık Divanı oluştuktan sonraki 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamazsa ya da kurulsa bile güvenoyu alamazsa Cumhurbaşkanı'nın, TBMM Başkanı'na danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi gerekiyor. Yenilenme kararı Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra da seçim süreci başlıyor. Anayasa, bu şekilde seçime gidilmesi durumunda, mevcut hükümetin istifa etmesini ve Cumhurbaşkanı'nın geçici Bakanlar Kurulu kurmak üzere bir Başbakan atamasını öngörüyor. Bu durumda oluşacak geçici Bakanlar Kurulu'na Meclis'teki tüm partilerden; oranlarına göre bakan alınacak. Geçici hükümette HDP ile aynı kabinede yer alacak. Bu durumda AK Parti'ye 11, CHP'ye 6, MHP ve HDP'ye 3'er bakanlık düşecek. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Meclis içinden veya dışından; bağımsızlardan atanacak.
Geçici Bakanlar Kurulu, seçimlerin yenilenmesi kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulacak. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak ve geçici Bakanlar Kurulu seçim sürecinde ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapacak. Partiler, isterlerse geçici hükümette yer almayarak bu haktan feragat edebilir. MHP, bu durumda HDP'yi gerekçe gösterip geçici hükümette yer almayabilir. Bu durumda da Anayasa'ya göre MHP'ye düşen bakanlıklar için Meclis içinden veya dışından bağımsız isimler atanacak.