Sedat  Murat; Toplumu ayakta tutan en büyük unsur ‘etik’dir

“TOBB Şanlıurfa Genç Girişimciler Kurulu tarafından organize edilen “Değerler Işığında Etik” konulu konferans geniş katılımla gerçekleştirildi.

Sedat  Murat; Toplumu ayakta tutan en büyük unsur ‘etik’dir

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof.Dr. Sedat  Murat’ın konuşmacı  olarak katıldığı  “Değerler Işığında Etik” temasının işlendiği konferans, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Vali Yardımcısı Ramazan Seçilmiş, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, TOBB GGK İcra Kurulu Başkanı Mahmut Barut, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Vildan Polat, Türkiye Yazarlar Birliği Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç, Genç iş adamları ve genç girişimcilerin katılımı ile El- Ruha Otelinde gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Sedat  Murat yaptığı konuşmada toplumu ayakta tutan en büyük unsurların başında Etik’in geldiğini vurgulayarak özellikle kamu görevlilerinin dikkat etmesi gereken etik kurallarını anlattı. Murat konuşmasında “Etik ve adalet kamu yöneticilerinin önemli bir özelliğidir. Bir kişiyi bir topluluğu sevmesek dahi adaletten ayrılamayız. Kim olursa olsun kamu görevlileri herkese eşit davranmak zorundadır. Mezhebi, menşei, siyasi görüşü ne olursa olsun insanların liyakatine önem vermek gerekiyor” dedi.

Konferansın sonunda soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Sedat Murat  iş etiği konusunda Ahilik kurumu ile ilgili bir soruyu yanıtlayarak; Ahi birlikleri bulundukları dönem ve şartlar itibari ile birçok fonksiyonu bir arada yürüttüler. Ahi birliklerinin yönetim ve üretim biçimini bugün itibarı ile uygulamak mümkün değildir” dedi.

Ahi Birliklerinden alacağımız çok büyük dersler var

Ahilik döneminde uygulanan kalite, disiplin, ahlak kuralları, tüketici hakları gibi bir arada yürütülen fonksiyonlarla ilgili bugün onlarca kuruluş olduğunu ifade eden Murat; “Ahi birliklerini çok inceleyen ve bu konuda dersler veren birisi olarak bugün Ahiliğin temsil ettiği insan hakları, tüketici hakları, sosyal denge ve gelişme, demokrasi vs Sivil Toplum Kuruluşu anlayışına çok ihtiyacımız var. Bugün maalesef Ahi Birlikleri düzeyinde değiliz. İnsan, ahlak anlayışı, kurum kültürü bakımından Ahi Birliklerinden alacağımız çok büyük dersler var” dedi.

Etik ve Disiplin arasındaki ilişki konusunda da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sedat Murat; Etik değerler ile disiplin arasında çok önemli bir ilişki vardır. Ahi birliklerinde disiplinden önce etik değerlerin yerleştirilmesi için azamı derecede özen gösterilirdi. Öyle bir düzen vardı ki disiplin ihlali yapmak mümkün değildi. Osmanlı dönemi de bütün toplumu kuşatan etik değerler sistemi vardı. Günümüzde ise disiplin cezaları koyuyoruz. Ahlakın olmadığı yerde disiplin işe yaramaz” dedi

Değerlerimizin ışığında bir girişimciliği ele almamız gerekiyor

TOBB GGK Başkanı Mahmut Barut ise yaptığı konuşmada; “Konferansın sonunda kendimize sormamız gereken soru şu; ekonomik bir kalkınma mı? Yoksa değerlerimize dayalı bir kalkınma mı? Bu soruların ışığında kendimize bir yol haritası çizmemiz adına bu konferansın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Girişimcilik adına da her şeyin  maddiyat olarak düşünüldüğü bir ortamda  birazda değerlerimizi ön plana çıkartarak hatta değerlerimizin ışığında bir girişimciliği ele almamız gerekiyor” dedi. 

Konferans, soruların yanıtlanmasının ardından programa destek ve katkı veren kuruluşlara plaket verilmesinin ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber ve Foto: İshak Polat