Sebze ve meyvede desteğin artırılması verimliliği artırır
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Öztürkmen, pamuk ve mısıra sağlanan desteğin, meyve ve sebzeye de sağlanması durumunda verimliliğin artacağını söyledi.
Tarım kenti olan Şanlıurfa, Türkiye ortalamasında 4. il olmasına rağmen sebze ve meyvesini dışardan almaya devam diyor. Yaz aylarında halkın sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 60’ı dışardan karşılanırken; kış aylarında ise bu oran yüzde 80’e çıkıyor. Harran ilçesine bağlı Karaali kaplıcalarında kurulan seralarda yetiştirilen ürünlerin ise Şanlıurfa halkı görmeden başka ülkelere ihraç ediliyor.
Şanlıurfa’nın Türkiye tarımına büyük katkı sağladığını ama meyve ve sebzede geride olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Ali Öztürkmen; Şanlıurfa Türkiye tarımının büyük bir miktarını sağlamaktadır. Fakat geriye dönüp baktığımızda sebzecilikte biraz gerideyiz.” dedi.
“Gerek toprak, gerek iklim olarak çok güzel ürünler yetiştirebiliriz” diyen Öztürkmen, bu konuda en büyük problemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yanlış politikası olduğunu söyledi. Öztürkmen, pamuk ve mısıra sağlanan desteğin, meyve ve sebzeye de sağlanması durumunda verimliliğin artacağını belirtti.
Şanlıurfa kendi sebze ve meyvesini üretebileceğini söyleyen Öztürkmen, şöyle konuştu: “Karaali’deki, seralarda yetişen ürünler Şanlıurfa halkı görmeden diğer ülkelere ithal edilmekte. Biz bu potansiyele sahibiz. Bana göre bu desteğin bir an önce artırılması önemli. Şanlıurfa’da her şey yetişir. İklim yönünden ve toprak özellikleri yönünden her türlü meyve ve sebzeyi yetiştirmeye uygun bir ilimizdir. Fakat çiftçi, ben nasıl para kazanayım, desteklemesi en fazla olan pamuk, bazı yerlerde sulama maliyeti düşük olsun diye buğday, mısır ekiyor. Dolayısı ile etkin bitki desenimiz bu. Sebzecilik ve meyvecilik bir kısım desteklenirse bu bölgede oldukça yüksek üretim olacağı inanıyorum.” (Mustafa Gül, Ramazan Casuk - İLKHA)