Erdoğan SÜZER'in haberi
Yazıcı, artık ürün fazlasının fiyatı düşürmek amacıyla yakılmasına ya da denize dökülmesine izin verilmeyeceğini bildirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu yılın başından itibaren yürürlüğe giren Hal Kanunu ile süpermarket yasa tasarısı hazırlıklarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Hal Kanunu'nda yer alan hal kayıt sistemini birkaç ay içerisinde devreye alacakları bilgisini veren Bakan Yazıcı, bu sayede vatandaşa ulaşamadan çöpe giden yaklaşık 16 milyar lira değerindeki meyve ve sebzenin tüketiciye uygun fiyatlarla ulaşacağını söyledi.
Ürün çoğalacak fiyat düşecek
Türkiye'de yılda 26 milyon ton sebze, 16,6 milyon ton da meyve üretildiğini, bunun parasal değerinin 57 milyar TL olduğunu belirten Yazıcı, üretimin yüzde 5'inin ihraç edildiğini, yüzde 95'inin ise iç piyasaya verildiğini bildirdi. Yazıcı şöyle devam etti:
"Sevkiyat ve ambalajlama hataları yüzünden meyve ve sebzenin yüzde 25'i daha yolda bozuluyor, dolayısıyla çöpe atılıyor. Ambalajlamaya getireceğimiz yeni standartlar sayesinde artık meyve sebze yolda çürümeyecek, bozulmayacak. Bu ürünler ekonomiye kazandırılacak. Piyasaya yüzde 25 daha fazla ürün gireceği için fiyatlar ister istemez ucuzlayacak. Hem üretici hem tüketici kazanacak."
Zincirleme takip edeceğiz
Hayati Yazıcı, üretimin fazla olduğu bazı dönemlerde domates, soğan gibi ürün fazlasının fiyatı düşürmek amacıyla üreticiler ya da aracılar tarafından yakıldığı, denize döküldüğünün hatırlatılması üzerine, yeni düzenlemelerle artık buna izin verilmeyeceğini söyledi. Ürünlerin ilk üretiminden son tüketiciye ulaşana kadarki dönemde zincirleme takip edileceğini belirten Hayati Yazıcı, bu sayede suni fiyat artışlarının da engelleneceğini ifade etti.
AVM'lerin hepsi taşınmayacak
Bakan Hayati Yazıcı, süpermarketlerle ilgili düzenleme konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Süpermarketler yasasıyla ilgili bugüne kadar çıkmış ve sonradan hazırlanmış tüm taslak metinleri tek tek incelediklerini belirten Yazıcı, "Yeni bir düzenleme ihtiyacı olduğu kesin. Ancak yeni yasa çıktığında alışveriş merkezleri (AVM) ve süpermarketler tümüyle şehir dışına çıkacak diye düşünülmesin. Ne yapılır, nasıl yapılır inceliyoruz. Bu alanın düzenlemeye ihtiyacı var ve biz o düzenlemeyi yapacağız" şeklinde konuştu.
Kaynak: BUGÜN