SALLA BAŞINI AL MAAŞINI
Yukarıdaki başlığın kimler için kullanıldığı hepimizin malumu.
Devletin herhangi bir birimine kapağı atan ancak aldığı maaşın karşılığını vermeyen, veremeyen, vermek istemeyen, ‘rahatı kaçmasın’ diye vatandaşa “Bugün git yarın gel” demeyi alışkanlık haline getiren 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabii zatlar için, inşallah yolun sonu görünmeye başlandı.
Hükümetin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in deyimiyle, ''1965 model, her yerinden su almaya başlayan ve günümüz Türkiye’sinin ihtiyaçlarına cevap vermekten çok uzaklaşan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili yapmayı planladığı çalışmanın duyurusu bile toplum nezdinde memnunlukla karşılandı.
AK Parti 14 yıllık iktidarı döneminde birçok alanda reform sayılacak değişikliklere imza attı. 657 Sayılı Kanun’la ilgili de bir takım gelişmeler oldu ancak parça parça yapılan bu değişiklikler maalesef istenilen sonuca ulaşmaktan uzak…
51 yıldan beri; kamuda memur, sözleşmeli personel, geçici personel, Teşkilat Kanunu'na göre sözleşmeli personel, 399 Sayılı KHK'ya göre sözleşmeli personel, Belediye Yasası'na göre sözleşmeli personel, 4924 Sayılı Kanun’a göre sözleşmeli personel, işçi, geçici işçi, kapsam dışı personel gibi değişik ad ve statüler altında çok sayıda istihdam türüyle “yamalı bohçaya” çevrilen 657 Sayılı Kanun’a ciddi bir neşter vurulmalı…
Yapılacak yeni düzenlemede, “Nasıl olsa kimse beni işten atamaz” deyip, vatandaşa tepeden bakanlar için ciddi uyarılar, hatta müeyyideler olmalı. Yeni 657’de hem çalışanları hem de hizmet alacak vatandaşı memnun edecek ciddi değişiklikler yer almalı. Devlet kapısı, hantal bürokrasi yüzünden, yine Bakan Çelik’in ifadesiyle “çile kapısına” dönüşmemeli…
657’nin yenisinde kesinlikle ve kesinlikle, vatandaşa “tepeden bakanla”, vatandaşın “derdiyle dertlenen” bir tutulmamalı. Kötü niyetli memurların kamuyla ilişkisinin kesilmesinin önü açılmalı, iyi niyetli memurlar ise performanslarına göre ödüllendirilerek hizmet yarışına teşvik edilmeli.