Sağlıkta Şiddet En Fazla Güneydoğu'da
Türkiye geleninde sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin fotoğrafı çekildi.
Sağlık-Sen'in gerçekleştirdiği araştırmaya göre, sağlıkta şiddet en fazla Güneydoğu'da, en az Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülüyor.
Araştırma, her 10 sağlık çalışanından 8inin psikolojik ya da fiziksel şiddete maruz kaldığını ortaya koyarken, Güneydoğudaki personelin yüzde 92si her sabah işe giderken korku yaşıyor. Şiddet olaylarında Güneydoğuyu, Marmara ve Akdeniz takip ediyor. Olumsuz vakaların en az görüldüğü Karadenizde ise sağlık çalışanlarının yüzde 72si şiddete karşı nasıl davranacaklarına dair eğitim aldıklarını belirtiyor. Bu durum şiddeti azaltan faktör olarak değerlendiriliyor.
İŞTE SAĞLIKTA ŞİDDETİN HARİTASI
İlyas Koç'un Zaman gazetesindeki haberine göre, 200 bine yakın üyesi ile Türkiyenin en büyük sağlık sendikası olan Sağlık-Sen, eylül ayı içerisinde kapsamlı bir şiddet araştırması yaptı. Türkiye genelinde binlerce sağlık çalışanı üzerinde düzenlenen anket çalışmasında, son bir yıl içinde sağlık mesleği mensuplarına yönelik sözel ve fiziksel şiddetin fotoğrafı çekildi. Araştırmada çalışanlara, Sağlık çalışanları şiddete maruz kalma konusunda endişe yaşıyorlar mı, meslek hayatları boyunca şiddete maruz kalma sıklıkları nedir, şiddet kim tarafından gerçekleştirilmektedir, şiddet ne zaman ve nerede oldu? gibi birçok soru yöneltildi.
Araştırmada sağlık çalışanlarının meslek hayatı boyunca sözel, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalma sıklıkları tespit edildi. Buna göre meslek hayatı boyunca 11 ve daha fazla sayıda şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının en fazla olduğu bölge yüzde 43 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu. Güneydoğu Anadoluda meslek hayatı boyunca hiç şiddete maruz kalmayanların oranı ise yüzde 9,2de kaldı. Şiddet sıklığında Güneydoğuyu yüzde 33 ile Marmara ve yüzde 32 ile Akdeniz bölgeleri izledi. Şiddet sıklığının en düşük olduğu bölge ise yüzde 22 ile Karadeniz oldu.
Görevinizi yerine getirirken şiddetle karşı karşıya gelme konusunda herhangi bir endişe yaşıyor musunuz? sorusunda en yüksek oran Güneydoğudan geldi. Güneydoğu Anadoluda bulunan sağlık çalışanlarının yüzde 92si her sabah bu endişe ile işe gittiklerini belirtirken, bu oran Doğu Anadoluda yüzde 86, Akdeniz Bölgesinde ise yüzde 85 olarak gerçekleşti. En düşük oran ise yüzde 79 ile yine Karadeniz Bölgesi oldu. Sağlık çalışanlarının son bir yıl içinde hiçbir şekilde şiddete maruz kalmama oranları da araştırıldı. Buna göre en yüksek oran yüzde 30 ile Karadenizde çıktı. Ege yüzde 22 ile ikinci sırada yer alırken Güneydoğuda bu oran yüzde 4 olarak gerçekleşti.
Şiddet olayları meydana geldiğinde nasıl davranmanız gerektiğine ilişkin herhangi bir eğitim aldınız mı? sorusuna Karadeniz Bölgesindeki sağlık çalışanlarının yüzde 72si evet cevabını verdi. Ege Bölgesi yüzde 68 ile ikinci sırada yer alırken, bu oran Doğu Anadoluda yüzde 32, Güneydoğuda ise yüzde 43 olarak gerçekleşti. Araştırmada Karadenizde şiddet olaylarının az yaşanmasının, alınan eğitimin bir sonucu olabileceği vurgulandı.
Araştırmada sağlık çalışanlarının çalıştıkları kurumdaki güvenlik önlemlerini yetersiz bulduğu ortaya çıktı. Çalıştığı kurumdaki güvenlik önlemlerini yetersiz bulanlar yüzde 73 ile en fazla Doğu Anadoluda. Güneydoğuda yüzde 72 oranla ikinci sırada bulunurken, Marmara yüzde 63le üçüncü, Ege yüzde 64 ile dördüncü sırada yer aldı. Karadeniz Bölgesi ise yüzde 50 ile son sırada bulunuyor.
Araştırmaya göre fiziksel şiddet türleri şöyle sıralanıyor: Ateşli silah ile saldırma (yüzde 4,3), kesici ile saldırma (yüzde 8,2), yumruk, tekme-tokat, ısırma, tükürme, kafa atma, boğazını sıkma, bir cisimle vurma (yüzde 40,5) ve etraftaki nesneleri fırlatma (yüzde 41). Psikolojik-sözel şiddet türleri de şöyle: Aşağılamak (yüzde 18), küfür etmek (yüzde 16,6), yıldırmak (yüzde 12), reddetmek (yüzde 7,9), bağırmak (yüzde 26), tehdit etmek (yüzde 20).
Sağlık-Senin araştırmasında Şiddet neden meydana geldi? sorusuna verilen cevaplar: Şiddeti kendinde hak olarak görme (yüzde 18,9), genel olarak izlenen sağlık politikaları (yüzde 14), hastalık psikolojisi (yüzde 12,6), ihmal edildiğini düşünme (yüzde 11,7), kötü iletişim ve yanlış anlama (yüzde 10,9), tedaviden memnuniyetsizlik (yüzde 9,8), aşırı iş yoğunluğu (yüzde 7,9), uzun bekleme süreleri (yüzde 6,5), alkol-ilaç etkisi (yüzde 4,3) ve kötü haber alma (yüzde 3).