Sağlıkta avuç içili dönem resmen başladı

Sağlıkta e-reçete ve avuç içi okuma dönemi başlıyor

Sağlıkta avuç içili dönem resmen başladı
SGK, sağlıkta kayıp-kaçağın önüne geçebilmek için önemli iki uygulamayı hayata geçiriyor. Yarın başlayacak e-reçete ile ilaçlar artık elektronik ortamda yazılacak. 1 milyon 300 bin liralık tasarruf sağlanacak. Avuç içi damar izi okuma yöntemiyle de hastanelerde kimlik doğrulama yapılacak. İlk etapta Konya'da başlayacak uygulama, 31 Aralık'a kadar ülke geneline yayılacak. Pilot uygulaması başarıyla sonuçlanan e-reçete sistemi, yarın itibarıyla tüm Türkiye'de devreye giriyor. Bundan böyle reçeteler, doktor tarafından elektronik ortamda yazılacak. Doktorun yazdığı reçete, TC kimlik numarası üzerinden eczanelerin ekranında anında görünecek. Böylece hastaların ve zaman zaman eczacıların okumakta zorlandığı doktor yazısı tarihe karışacak. Temmuz ayı ortalarında da hastanelerde 'avuç içi damar izi okuma' uygulaması başlayacak. Kimlik numarasının yanında damar iziyle de sorgulama yapılacak. İlk etapta Konya'da başlayacak uygulamaya eylül ayında 20 ilde, 31 Aralık'a kadar ise ülke genelinde kademeli olarak geçilecek.
E-reçete ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, yeni dönemde kırtasiyeciliğin ortadan kalkacağını söyledi. Günlük en az 1 milyon 300 bin reçete ve ekle belge için kullanılan kâğıttan tasarruf sağlanacağını anlattı. Acar'ın verdiği bilgiye göre uygulama sayesinde hastanın kullandığı ilaçlar sistematik olarak kayıt altına alınacak. Böylece bir hekim adına, bilgisi ve kontrolü dışında reçete yazılamayacak. Yanlış ilaç verme ve sahte reçete gibi olaylar yaşamayacak. Kurumun arşivleme ihtiyacı da ortadan kalkacak. E-reçeteye geçişle birlikte mağduriyet yaşanmaması için bir süre daha kâğıt reçete yazılacak. Elektronik ortamda yazılan reçete için vatandaşa takip numarası verilecek. Kişi takip numarasıyla ilacını eczaneden talep edecek. Ancak vatandaş isterse, geçiş sürecinde e-reçetenin çıktısını alabilecek.
60 bin doktor, şifresini aldı


E-reçetede her doktorun bir şifresi olacak. Doktorlar bu şifre ile girdikleri sistemden reçeteleri yazabilecek. Uygulama ile ilgili bugüne kadar 60 bin hekim şifresini aldı. Fatih Acar, halen şifresini almayan hekimlere çağrı yaparak, "Tüm hekimler şifrelerini alsın ve artık e-reçete yazmaya başlasınlar." dedi. Acar, SGK'nın ödeme sistemi olan MEDULA'da aksaklık yaşanması halinde reçetelerin kâğıt ortamında düzenlenmeye devam edileceğini söyledi. 1 Temmuz'dan itibaren münferit bazı sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekerek, "E-reçete, dünyanın gelişmiş ülkelerinde sınırlı uygulaması olan bir sistem. Bu tarihi adımları atarken zaman zaman teknik sıkıntılar olabilir. Vatandaşlarımızdan bu konuda sağduyulu olmalarını istirham ediyorum." diye konuştu.


Avuç içi okuma ile özellere sıkı takip


SGK'nın yarın itibarıyla devreye soktuğu bir başka önemli uygulama da avuç içi damar okuma sistemi. Pilot uygulaması Konya'da başlayacak sistem ile özel sağlık kurumlarının TC kimlik numarasını kullanarak yapılmayan tedavinin fatura edilip parasının tahsil edilmesi dönemi son bulacak. Bu tür suistimallerin önüne geçmek için uygulamaya koydukları avuç içi damar okuma sisteminin pilot uygulamasının 1 yıldır sürdüğünü aktaran Fatin Acar şunları söyledi: "1 Temmuz itibarayla da bunun Türkiye sathında startını veriyoruz. İlk hafta Konya'da tüm özel sağlık hizmet sunucularında uygulamaya başlıyoruz. Eylül ayında en az 20 ilde sistemi yaygınlaştırıyoruz. Aralık sonu itibarıyla da tüm Türkiye'de avuç içi damar izi uygulamasını hayata geçirerek bu alanda yaşadığımız birtakım suiistimalleri ortadan kaldırmış olacağız." Başkan Acar, konuşmasının ardından avuç içi damar uygulamasını ve e-reçeteyi uygulamalı olarak basın mensuplarına gösterdi.