‘Sağlık’sız olan Şanlıurfa’nın “Sağlık” dosyasını açıyoruz…

Toplumun menfaatini her şeyin üstünde tutan ve siz değerli okuyucuların güvenini boşa çıkarmayan, üç dinin babası Hz. İbrahim (as)’ın doğduğu makamın ismine layık yayın yapan BALIKLIGÖL siteniz Şanlıurfa’da dev bir araştırmaya imza attı.

‘Sağlık’sız olan Şanlıurfa’nın “Sağlık” dosyasını açıyoruz…

12. 300 yıllık tarihinin ortaya çıkardığı Göbeklitepesi, İlk üniversiteye sahip Harran’ı ve en önemlisi ise Hz. İbrahim (as) makamı ile nice peygamberlere ev sahipliği yapmış barış ve huzurun dorukta olduğu Peygamberler Şehri Şanlıurfa’nın hastanelerini sizler için araştırdık. İşte Sağlık Bakanlığı yetkililerinde onayladığı eksiklikler! Okuyunca gözlerinize inanamayacaksınız!..

Şanlıurfa’da her gün hasta ve sağlık çalışanların kavgasına neden olan, hergün yüzlerce hastası Gaziantep başta olmak üzerediğer illere gitmesine neden olan. “Urfa’da doktora gittim” diyen hastaya; “Urfada doktor/hastane var mı?” espirili sorusuna neden olan  sağlıkta yetersiz kapasite çalışmalarını masaya yatırıyoruz.

Şanlıurfa’da 2011 yılının son ayında Sağlık Bakanlığı, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında Şanlıurfa’da 9 Saha Gözlemcisi ve 3 Sağlık çalışanı ile 8 gün boyunca “Şanlıurfa İl Sağlık Hizmetleri İlerleme ve Değerlendirme Çalışması” kapsamında kapsamlı bir çalışma yaptı. tespit ettiği eksiklikleri bakanlığa sundu.

Şanlıurfa’nın, Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlık Merkezlerini, Hastaneler, Halk Sağlığı laboratuarı, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri Komuta Kontrol Merkezi, 212 İstasyonları, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri (AÇSAP) ve Verem Savaş Dispanseri 2006 ve 2009 Yıllarında yapılan saha çalışmalarında eksiklikler ortaya çıktı.

Çıkan sonuç Şanlıurfa Sağlık alanında ne kadar geride olduğu, sağlık alanında gelen hiçbir hizmetin halka yeterince yansımadığı, kurumların bu konuda ne kadar yetersiz olduğunu, Sağlık Bakanlığı da kabul ediyor.

Biz de edindiğimiz bu bilgiler doğrultusunda derlediğimiz yetersizlikleri gözler önüne sereceğiz.

Şanlıurfa il genelinde (ilçeler dâhil) 14 Sağlık Bakanlığı Hastanesi, 1 Üniversite Hastanesi, 4 Özel hastane olmak üzere 19 hastane bulunuyor.

Açacağımız ilk sağlık (!) dosyası;

YATAKLI TEDAVİ HİZMETLERİNDEKİ EKSİKLİKLER
Eğer siz yatalak bir hastaysanız veya yatakta tedavi görmek zorundaysanız. İşte o zaman Şanlıurfa’daki sağlıksız ortamlardaki ve eksiklikleri iliklerinize kadar hissedersiniz.

İşte sırası ile o eksiklikler:
1-Otomasyon Modülleri yeterli kullanımı sağlanmıyor, ilgili personele eğitimler yapılmamış. Yapılması için bir ay süre tanındığı belirtildi.
2-Hastanelerde kat sekretaryası yetersiz. Konu ile ilgili olarak acil planlama yapılması istendi.
3-Karekod uygulamasına geçilme süreci ve sonrasında hasta başı tedavi dozlarına uygun ilaç ambalajları oluşturulmadığı için ilaç israfı yapılmıştır.
4-Laboratuarlarda kan alma birimlerinin fiziki koşulları iyi değil. Kan alma koltukları eski. Hasta mahremiyeti sağlanmıyor.
5-laboratuarlarda kit verimliliği hesaplanmıyor. Kalibrasyon için kitler kayıt sistemi üzerinden teslim alınmıyor. Ödemeler sonuç bazlı yapılmıyor.
6-İnternal kalibrasyon günlük yapılmıyor. Eksternal kalite kontrol sonuçları dikkatle tekip edilmiyor.
7-Engellilerle ilgili eksik kalan düzenlemeler var.
8-bazı hastanelerde bekleme alanı yetersiz. Ameliyathaneler modern değil. Aydınlatmaları yetersiz.
9-Polikliniklerin iç donanımları modern değildir. Basit onarımları dahi yapılmamış.
10-Hastaneler içerisinde duyuru sayısı çok fazla. Duyuru panoları düzenli değil. Duyurular panoya asılma yerine orta yerlerde dağıtılıyor.
11-Poliklinik Odaları hasta mahremiyeti hususunda eksikleri var.
12-Acil Servislerde planlama hataları var. Acil vizyona uygun, hasta odaklı yerleşim yok!..
13-Servislerde yatan hastalara yönelik bilgilendirme ve tanıtım yapılmıyor. (hemşire Çağrı sistemi, fiziksel mekân kullanımı gibi)
14-Servislerde iç donanım yenilenmesi yok. Basit bakım onarım dahi yapılmamış.
15-Servislerde İlaçlar hasta bazı verilmiyor.

DİYALİZ VE BÖBREK HASTALARI TEDAVİ OLAMIYOR
Şanlıurfalı böbrek hastaları son derece sağlıksız bir şekilde tedavi oluyorlar. Harran ve Akçakale’deki hastalar ise sağlıksız bir şekilde diyaliz merkezlerine taşınıyorlar.

-Diyaliz Hastaları için hasta taşıma yaygın değildir. Taşıma hizmeti ve konforu yok.
-Diyaliz Ünitelerinde hasta mahremiyetine dikkat edilmiyor.
-Akçakale ve Harran’da Diyaliz merkezi yok. Acilen kurulmalı.
-Ameliyathane steril ve yarı steril alan geçişleri düzenli değildir.
-Doğumhaneler gözden geçirilmemiş. Doğuma hazır halde temiz ve tertipli tutulmuyor.
-İl genelinde erişkin ve yeni doğan yoğun bakım yatak sayısı ve niteliği bakanlık tarafından planlanan sayının altında.
-Tüm yoğun bakımlarda hasta mahremiyetine dikkat yetersiz.
-Yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçların güvenliği sağlanmıyor. Tüm birimlerde tıbbi atık yönetimi uygulamasında hassasiyet gösterilmiyor. Tüm sağlık personelinin mesleki riskler ve koruma yolları konusunda eğitimi yetersiz.

YARIN DA ŞANLIURFA EĞİTİM VE ARAŞRITMA HASTANESİ İLE İLGİLİ DOSYAYI AÇACAĞIZ.
Haber: Mehmet Guli Aslan
balikligol.com /ÖZEL HABER