Sağlıkçılara Mesai Eziyeti
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tam Gün Yasası ile 31 Temmuz 2010 tarihinden itibaren günlük mesai saatlerinin 9 saatten 8 saate inmesinin ardından uygulamaya ilişkin genelgeye Sağlık-Sen tepki gösterdi
Sağlık-Senden yapılan açıklamada; Zaten yataklı tedavi kurumlar işletme yönetmeliği “Madde 37 – Yataklı tedavi kurumlarında çalışmalar günün 24 saatinde kesintisiz devam eder” şekline bağlayıcı bir hüküm bulunmaktadır.
Sağlık çalışanlarının çalışma saatleri ile ilgili herhangi bir değişiklik getirmeyen ve uygulanması büyük sorunlara yol açacak olan öğle tatili ihdas eden söz konusu genelgeye itiraz eden Sendikamız; sağlık çalışanlarının yıllardır yaşadığı mesai adaletsizliğindeki fiili durumu değiştirmediği ve beklentileri hüsrana uğrattığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı’na başvurmuş ve sorunun çözümünü istemişti.
Bu başvuru üzerine Bakanlık mesai saatleri ile ilgili yayımladığı genelgede düzenleme yaptı ancak, yapılan düzenleme muğlâklığı gidermedi. Yeni bir haksızlığın kapısını araladı.
Bakanlığın daha önce yayınladığı genelgede kurum içinde kalmak kaydıyla sağlık çalışanlarına 12.00 ila 14.00 arası münavebeli bir saatlik öğle izni verileceği belirtilmekteyken, yeni düzenlemede, kesintisiz hizmetin olmadığı birimlerde 12–13 saatleri arası öğle izni kullanılacağı kaydedildi. Kurum içinde kalma ve ihtiyaç halinde çağrılma şartı kaldırıldı.
Hizmetin kesintisiz devam ettiği röntgen, laboratuar, yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane yeni doğan gibi servislerde ise öğle tatili süresince yeterince personel bulundurulması ve bu süre içinde hizmet veren personele de kurum idaresinin uygun gördüğü zamanda bir saatlik izin verilmesi talimatı yer aldı.
Kesintisiz hizmet sunulan birimlerdeki fiili durum göz önünde bulundurulduğunda, Bakanlığın yayınladığı genelge ile bu birimlerde çalışanlara “8 saat kesintisiz çalışacaksınız” denilmektedir. Ancak mesainin 8 saatin sonunda biteceği konusu muğlâk bırakılmıştır. Bu durum, sağlık çalışanlarını kurum idarecilerinin keyfi uygulamaları ihtimali ile karşı karşıya bırakacaktır.
Sendikamız, bu muğlâklığın giderilmesi için yaptığı başvuru şimdiye kadar dikkate alınmamıştır. Yani hem kesintisiz çalışmak zorunda olanların izin saatlerini ne zaman kullanacaklarına dair nede aslında kesintisiz devam etmesi gereken sağlık hizmetinin neden kesintili yapma gereği duyulduğu konusunda bir açıklama yapılmamıştır.
Bizler sağlık çalışanları olarak tam gün yasası ile çalışma saatimizin günlük 8 saate düşürüldüğünü düşünürken daha düşüncemiz bile sona ermeden genelgeler ile fiili çalışma saatimiz yine 9 saate çıkarılmış oldu.
Bugün birçok sağlık kurumunda personel yetersizliği var iken, hatta tek hekim, tek hemşire ile hizmet veren yerler varken, genelgenin bu hali günlük 9 saat çalışmayı dayattığı açıktır ve sağlık bakanlığının çıkardığı tam gün yasasına da aykırıdır.
Kesintisiz hizmet vermesi gereken sağlık kuruluşlarında çalışanlarının kesinlikle kullanabilmesi imkânsız olan öğle arası bir saatlik izinlerin iptal edilerek; günlük mesaileri kesintisiz 8 saat olarak devam etmelidir. denildi.