'Sağlıklı nesil için maneviyatı yüksek öğretmenler yetiştirilmeli'
Gençliğin büyük bir inanç, maneviyat ve üretkenliğe sahip olması için maneviyatı yüksek öğretmenlerin yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Batmanlı eğitimciler, bu anlamda yetkililere ve öğretmenlere büyük görevler düştüğünü belirtti.
24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Batman Erdemli Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Eğitimci-Yazar Kenan Çaplık, sağlıklı bir nesil için tek tipçi bir anlayıştan uzak, kaliteli ve maneviyatı güçlü öğretmenlerin yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Laikliği, Kemalizm’i ve tek tipçi eğitim anlayışını dayatan eğitim müfredatıyla maneviyatı güçlü öğretmenlerin yetişemeyeceğini belirten Kenan Çaplık, hükümetin, gençliğin büyük bir inanç, maneviyat ve üretkenliğe sahip olması için maneviyatı yüksek öğretmenlerin yetişmesini sağlaması gerektiğine işaret etti.
Çaplık, öğretmenlerle birlikte kaliteli ve maneviyatı güçlü öğrencilerin yetiştirilmesi için, eğitim ve öğrenim müfredatının toplumun değerlerine uygun, İslami hassasiyetleri göz önünde bulundurularak değiştirilmesiyle mümkün olabileceğini söyledi.
Hem öğretmenlerin ve hem de eğitim sorunlarının ortada durduğunu söyleyen Çaplık, “Öğretmenlerimizin maddi sorunları söz konusudur. Bu maddi sorunlarla beraber öğretmenin gelecek nesli inşa edecek olması hasebiyle, toplumda hak ettiği değeri maalesef görememektedir. Öğretmenlerin hak ettiği maddi imkânlara kavuşturulması, sosyal haklarının iyileştirilmesi ve toplumda hak ettiği değeri kazanması açısından gerekli tedbirlerin alınması gerekir.” dedi.
“Manevi eğitime gerekli önem verilmiyor”
Öğretmenlerin sadece öğrencilere ders vermekle sorumluluklarının bitmeyeceğini vurgulayan Çaplık, “Öğretmenlerin yetiştirdiği yeni neslimiz olan çocuklarımız üzerindeki etkileri de elbette küçümsenemez. Bu noktada manevi eğitimin çok yetersiz olduğunu, sistem olarak bu manevi eğitime gerekli önemin verilmediğini görüyoruz. Hem öğretmenlerin manevi eğitimden geçirilerek, yeniden bu hususta yetiştirilmeleri ve yeni neslin de bu paralelde manevi eğitimden geçirilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.
“Tek tipçi eğitim sisteminden vazgeçilmelidir”
Laiklik ve tek tipçi bir anlayış olan Kemalist yaklaşımlarla yetiştirilen öğretmenlerin öğrencilere manevi olarak gereken değeri kazandırmadığını belirten Çaplık, devamında şunları söyledi: “Bu noktada devletin tek tipçi bir eğitim sisteminden, tek tipçi bir insan yetiştirme sevdasından vazgeçmesi gerekiyor. Toplumumuzun özlemi de bu noktadadır. Toplumumuzun hassasiyeti kendi manevi değerlerine uygun bir eğitim sisteminin yeniden inşa edilmesi ve yapılandırılmalıdır. Bu noktada öğretmenlerimizden tutun öğrencilere kadar, bütün eğitim sistemi içerisinde görev alan ve hem eğitim veren, hem eğitim alan insanlarımızın, toplumumuzun hassasiyeti olan manevi değerlerimizin hassasiyeti çerçevesinde yetiştirilmeleri çok önem arz etmektedir.”
“Tek çare, öğretmen ve öğrencilere manevi eğitim vermektir”
Eğitim konusunda hükümetten beklentilerini aktaran Çağlık, şöyle konuştu: “Toplumumuz İslami bir toplumdur. Bu İslami toplumun özlemleri ve hassasiyetleri olan değerlerin göz önünde bulundurularak yeni neslin inşa edilmesi gerekmektedir. Tek tipçi anlayışın bir neticesidir ki, bugün çocuklarımız uyuşturucu müptelası olmuş, madde bağımlısı haline gelmişlerdir. Çocuklarımız, manevi değerlerden tamamen uzaklaşmışlardır. Çocuklarımız eğer ki madde bağımlısı olarak yetişeceklerse geleceğimizi nasıl inşa edeceğiz? Başka ülkelerle nasıl bu hususta yarış içerisinde olduğumuzu söyleyebileceğiz? Elbette bütün bunların önüne geçebilecek tek seçenek de, bizim manevi eğitimimizi yeniden, bütün toplumumuza hakim kılacak şekilde yaymakla olur. Özellikle öğretmenlerimizi bu hususta yeniden eğitmeli, öğretime almalıyız. Ama bununla beraber, kesinlikle uyuşturucunun ilkokula kadar indiği bir zeminde çocuklarımızın Kur’an eğitimiyle, manevi eğitimle ve İslami eğitimle yeniden büyütmemiz, sistemimizi bu şekilde yeniden restore etmemiz gerekmektedir.” (M. Fatih Akgül - İLKHA)