Sağlık Bakanlığı ayrıntılı faturayla yakacak

Acil servise gelen hastalardan ücret alınmaması gerekirken konuyla ilgili bitmeyen şikayetler Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Sağlık Bakanlığı ayrıntılı faturayla yakacak
Başbakanlık, 2010'da "özel hastane acil serviste para talep edemez" genelgesi yayınlamıştı. Ancak özel hastaneler bildiğini yapmaya devam ediyor. Acilden giriş yapan hastalardan katılım payı alınıyor. Yüklü miktarda para ödeyen sigortalı hastaların, 'Yaptığınız işlemlerin dökümünü verin neden bu kadar para ödedim' talebine ret cevabı veriliyor. Hastaneler, hastalardan aldıkları paranın karşılığında fiş veriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise hastaları gittikleri özel hastanelerden fatura almaya çağırıyor. Fatura isteyen vatandaşların daha az para ödemek zorunda kaldığını belirten SGK yetkilileri özel hastanelere de hastalara fiş yerine ayrıntılı fatura verme zorunluluğu getirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, acil servise başvuran hastadan ücret talep eden özel hastaneler hakkında işlem yapılacağını bildirmişti. Bakan Akdağ, "Hastadan ücret talep eden özel hastane önce uyarılacak, sürecin devam etmesi halinde ruhsatı iptal edilecek" demişti.
KİMLİĞİNİ REHİN ALDILAR
Benzer sorunlardan biri de İstanbul'daki özel bir hastanede yaşandı. Pazar günü parkta oynarken bisikletten düşüp kaşını yaran Ufuk Hamza Yağmurlu, annesi tarafından 200 metre mesafedeki özel hastanenin acil servisine götürüldü. Çocuğa tıbbi müdahale edilmeden önce "180 TL ücreti var" denilerek annesinden para istendi. Anne, hastanenin istediği ücreti "tamam" diyerek kabul etti. Yanında 50 TL olduğu için çocuğunun kimliğini "rehin" bırakıp "130 lirayı daha sonra getiririz" diyerek eve gitti. Ardından baba Mustafa Yağmurlu, hastaneyi arayarak alınan ücretin fazla olduğunu belirtti. Muhasebedeki yetkilinin, "Eşinize müdahale öncesi durumu söyledik. Kabul etti yapabileceğimiz bir şey yok" karşılığı verdi. Mustafa Yağmurlu, daha sonra parayı ödemek ve ayrıntılı fatura almak için hastaneye uğradı.
PARAYI GERİ ÖDEDİLER
Çocuğunun kimliğini rehin tutan acil servisteki görevlilerden fatura ve kimlik isteyen Yağmurlu, ayrıntılı fatura alamayacağı cevabıyla karşılaştı. Çocuğun kimliğini ve üzerine yapıştırılmış "50 TL alındı. 130 TL daha getirecek" notunu çıkarıp 130 lira istendiğini söyleyen Yağmurlu, "Faturayı SGK ve Sağlık Bakanlığı'na göndereceğim için ayrıntılı olması gerektiğini belirttim. Bunun üzerine muhasebe yetkilisi "Acil'de Mehmet Bey'e çıkın size çocuğunuzun kimliğini verecek. Başka para vermenize gerek yok. Verdiğiniz 50 TL yeterli" dedi. Bende "Sizden indirim yapmanızı istemiyorum. 180 lira borcumu ödeyip ayrıntılı fatura istiyorum." dedim. Bunun üzerine acil bölümdeki görevlinin yanına gittiğimde daha önce eşimin verdiği 50 lira ve kimliği bana geri verdi" diye konuştu.
ÜCRET ONDA BİRE DÜŞTÜ
Ankara'da da özel bir hastaneye giden H.A ismindeki vatandaş tahlil ve tetkiklerin ardından vezneye gitti. Sigortalı olmasına rağmen 545 lira istenen H.A, ayrıntılı fatura ile yapılan işlemler ve devletin ödediği miktarları görmek istediğini söyledi. Bunun üzerine H.A'ya faturasını hazırlayan muhasebe yetkilisi, "Borcunuz 35 liraymış, 510 lira yanlış yazılmış" cevabı verdi.
FATURA ZORUNLULUĞUNA DİKKAT
Yaşanan olayların benzeri yüzlerce şikayetin SGK'ya ulaşması üzerine özel hastanelere vatandaşa yapılan tedavinin her türlü ayrıntısı ve ücretinin yer aldığı belge verme zorunluluğu getirildi. Fatura vermemekte direnen hastanelere ceza kesileceği belirtildi.
ÖZEL HASTANELERE NE ÖDENİYOR?
Özel sağlık kuruluşlarında muayene ve tedavi olan hastalardan fark ücreti ve katılım parası alınıyor. Hastaneler devlet katkı payının yüzde 90'ına kadar fark ücreti alabiliyor. Ayrıca hastalar özel hastanelerdeki tedaviler karşılığında SGK'ya 12 lira katılım ücreti veriyor. İlaç yazılması halinde bu para 15 liraya çıkıyor. Bunun dışındaki her ücreti hastaların sorgulaması ve fatura istemesi gerekiyor.
BAZEN BU TÜR YANLIŞLIKLAR OLABİLİYOR
Fatura talebiyle ortaya çıkan fazla tahsilatın yaşandığı İstanbul Beylikdüzü'ndeki Özel Kolan Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Nihat Ersöz BUGÜN'e açıklamada bulundu. Bazen veznede bu tür yanlışlıklar yaşandığını söyleyen Ersöz, "Vezne görevlileri özel hasta, SGK kapsamındaki hasta ayrımında hatalar yapıyor. Bu durumda hastaya fark ücreti çıkabiliyor." dedi. Hasta yakınına ücretin geri verildiğini kaydeden Ersöz, yapılan işlemlerle ilgili faturayı ise hastanın talep etmesi halinde verdiklerini söyledi. Ersöz, hasta talep etmediği durumlarda fiş verdiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: HASAN BOZKURT
-BUGÜN