Sağlık Bakanlığı 81 İle Yazı Gönderdi: Hastanelerde Temizliği Kontrol Edin
Sağlık alanında bir çok yenilin getirilmesine rağmen temizlik konusunda sık sık şikayet alan Sağlık Bakanlığı, 81 Sağlık Müdürlüğüne yazı göndererek, sağlık tesislerinin rutin temizlik kontrolünün idareler tarafından yapılmasını istedi.
Sağlık Bakanlığı adına Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr Hilmi ATASEVEN imzasıyla 81 kamu hastaneler birliğine gönderilen yazı "Sağlık Tesislerinin Temizliği" başlığı ile yayınlandı.
Bakanlık Hastanelerin Temizliği Hakkında Yazı Yayınlayan Genel Müüdürlük, Sağlık tesislerinin temizliği başlıklı yazıda, özellikle temizlik personellerinin masa başı işlerde çalıştırılmamaları istendi. Hizmetlerin yerine getirilmesinden sorumlu sürekli işçi statüsündeki personellerin, ait oldukları hizmetlerde (temizlik, güvenlik gibi) ve yataklı servis, poliklinik, yoğun bakım ve acil servisler başta olmak üzere sağlık hizmetinin direkt verildiği alanlarda çalıştırılması sağlanacaktır denilen yazıda, özellikle veri giriş personelleri olarak bilinen bilgi işlem personelleri yada temizlik personellerinin tahakkuk, satın alma, mutemetlik gibi imza yetkilerinin olmadıkları alanlarda başta Bakanlık ve Sağlık Müdürlüklerinde etkin ve yetkin isimlerinin ricalarıyla çalıştırılmasına son verilmesini bizzat Genel Müdür talep etmektedir.
İŞTE BAKANLIK ADINA KURUMLARA GÖNDERİLEN O YAZI:
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü
Sayı : 8642992-806 99
Sayı Konu
86642992-806.99 : Sağlık Tesislerinin Temizliği
PERSONE HABER
DAĞITIM YERLERİNE
Bakanlığımıza ait sağlık tesislerinde, belirlenen standartlar doğrultusunda sağlık hizmeti sunularak istenen hedeflere ulaşmak temel hedeflerden biridir. Bu amaçla Bakanlığımız tarafından belirli aralıklarla kalite ve verimlilik değerlendirmeleri yapılmakta ve sağlık tesisleri hizmet yönünden değerlendirilmektedir. Böylece hizmetin belirlenen standartlarda verilmesi sağlanarak kalitenin artırılması amaçlanmaktadır. Ancak yapılan değerlendirmelerde özellikle temizlik süreçlerine yönelik iyileştirme yapılması ve mevcut hizmetin daha etkin ve verimli hale getirilmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Temizlik süreçlerine ait sağlık tesisi yönetimine ve temizlik personeline görev ve sorumlulukların hatırlatılması, temizlik hizmetlerinin uygun verilmesinin sağlanması, kontrol edilmesi, değerlendirilmesi, süreçlerin iyileştirilmesi, hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanlarına sağlıklı bir ortam oluşturulması ve memnuniyetin artırılmasını teminen uyulması gereken temizlik kuralları alanlara özgü olarak belirlenmeli, uygulanmalı ve denetlenmesi sağlanmalıdır. Bu amaçla aşağıdaki hususlara uyulması önem arz etmektedir.
1- Hizmetin yerine getirilmesinden sorumlu sürekli işçi statüsündeki personelin, ait olduğu hizmetlerde (temizlik, güvenlik gibi) ve yataklı servis, poliklinik, yoğun bakım ve acil servisler başta olmak üzere sağlık hizmetinin direk verildiği alanlarda çalıştırılması sağlanacaktır.
2- Her alana özgü temizlik planları hazırlanacak, planlamaya uygun usul ve zamanda işlerin yapılması sağlanacaktır.
3-Temizlik planı doğrultusunda form oluşturulacak, bu form tüm planlamaları kapsayacak şekilde olacak ve yapılan işler temizlik personeli tarafından belirlenen saatlere uygun şekilde kayıt edilecektir.
4. Temizlik işlerinin planlama kapsamında yapılıp yapılmadığını denetlemek için sorumlu personel belirlenecektir. Sorumlu personel, temizlik formlarını ve temizlik yapılan alanları her gün yerinde kontrol edecektir. Sorumlu personel tespit ettiği eksiklik veya hataları sağlık tesisi yönetimine bildirecektir. İşlere ait eksikliklerin giderilmesine yönelik tüm tedbirler sağlık tesisi yönetimi tarafından ivedilikle alınacaktır.
5. Sağlık tesisinde ortak kullanılan tuvalet ve banyolar, saatte en az bir defa, diğer tuvalet ve banyolar ise günde en az 4 (dört) defa, ayrıca tüm tuvalet ve banyolar kirlendiğinde derhal temizlenecektir.
6- Temizlik personelinin öz bakımına dikkat etmesi ve kıyafetlerinin temiz, ütülü ve lekesiz olması sağlanacaktır. Personelin iş disiplini kurallarına uyması sağlanacaktır.
7. Temizlik yapılırken hasta ve çalışan güvenliğini sağlamaya yönelik tedbirler alınacaktır.
8. Kullanılan temizlik malzemeleri ve ekipmanın depolama, koruma, bakım ve kontrollerininin takibi sağlanacaktır.
9- Hizmet içi eğitim planlaması yapılırken temizlik ile ilgili konulara yer verilecek ve eğitimlere temizlik personelinin katılımı sağlanacaktır.
10- Yapılacak çalışmalarda hasta, hasta yakını ve çalışanların istek ve şikayetleri dikkate alınacaktır.
11- Temizlik ve düzene ilişkin kontroller her gün sağlık tesisi yönetimi tarafından yapılacaktır.
Bu doğrultuda, temizlik personeli genel temizlik ilkelerine ve standartların uygulanmasına azami ölçüde riayet edecek ve ilgili yöneticiler de işbirliği içerisinde bu hususların yerine getirilmesinde gerekli koordinasyon ve denetimi gerçekleştireceklerdir.
Bilgilerini ve bu çerçevede gereğini önemle rica ederim.
Prof. Dr Hilmi ATASEVEN
Bakan a. Genel Müdür
Dağıtım: 81 İl Valiliği (İl Sağlık Müdürlüğü)