Sağlık Alanında Ciddi Önlemler!..
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan Çocuk Hastalıkları Hastanesinde incelemelerde bulunarak, Balıklıgöl Devlet Hastanesinde 120 yataklı çocuk servisi açılmasına 6 adet çocuk hastalıkları uzmanı görevlendirilmesi, Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesine 60 yatak kapasiteli prefabrik binanın yapılması, Çocuk cerrahi uzmanının Balıklıgöl Devlet Hastanesine görevlendirilmesi, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinden 250 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları için ek bina yapılması,
Çocuk Hastalıkları Hastanesindeki Küvez sayısının 38’den 50’ye çıkarılmasınave Çocuk Hastalıkları Hastanesindeki Yoğun Bakım sayısının 9’dan 20’ye çıkarılmasına kadar bir dizi kararlar alındığını belirtti.
Hastaneyi gezen Vali Nuri Okutan’a İl Sağlık Müdürü Hasan Demir ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi bilgi verdi.
Çocuk Hastalıkları Hastanesinde yatan çocukları ziyaret eden Vali Nuri Okutan çocuklarla ilgilenip, ailelerine “Geçmiş olsun” dedi.
Çocuk Hastalıkları Hastanesinde incelemelerde bulanan Vali Nuri Okutan, bir süredir hastanede sıkıntıların olduğunu ancak havaların soğumasıyla birlikte çocuk hasta sayısında artış yaşandığını belirterek, “Dolayısıyla hastanemizde ciddi sıkıntılar çekiyoruz ve bu kamuoyuna da yansımış bulunmakta. Dolayısıyla olan bitenden fevkalade olumsuz manada etkilenmiş durumdayız. Tabi buna sadece hastane boyutu açısından yaklaşmak doğru olmaz. İşin sosyal boyutları da var. Nüfus artışımızdan tutun eğitim düzeyimize, çocukların evlerinde aileleriyle geçirdikleri süre içerisinde halk sağlığına yönelik alınacak tedbirlere kadar, hayat standartları dâhil birçok sosyal boyutu bulunmakta. Valilik olarak ilimizin hızlı büyümesine ve nüfus artışına denk bir hastaneye, yatak sayısına ve hastane büyüklüğüne ulaşmaya çalışmaktayız.
Sağlık Bakanımız Şanlıurfa’nın diğer sağlık sorunlarını hem kadın ve bilhassa çocuk sağlığına yönelik birimleri yakından takip etmekte. Geçtiğimiz günlerde ilimize gelerek bütün sağlık sorunlarını masaya yatıracaktık ama önümüzdeki bir hafta on gün içerisinde gelecek. Şanlıurfa’nın sağlık sorunlarını bir kez daha yerinde inceler biz de sıkıntılarımızı onunla paylaşırız. Ama bu son dönemde hasta yoğunluğundan dolayı bakanlığımız da konuyla ilgilendiği için bir çalışma gerçekleştirdik. Aslında bin 50 yatak kapasiteli bir çocuk hastanesi yani bir kampus çerçevesinde kadın doğum ve çocuk hastanesi yapılacak. Onun hazırlıkları devam ediyor ve yer tahsis aşamasında. Önümüzdeki günlerde yapımla ilgili, imarla ilgili pürüzler tamamlanmış olacak ve artık inşaatla ilgili, yapımla ilgili ihale aşamasına geçiş gerçekleşecek.
Bunun yanında 500 yataklı devlet hastanesinin yanına çocuk sağlığı ve kadın sağlığıyla ilgili bir bölüm daha ek olarak yapılacak. Mevcut Çocuk Hastalıkları Hastanemizde kapasite artışına gideceğiz. Çocuk Hastalıkları Hastanesinin arkasında kalan boş bölüme de 60 yataklı ek bir ünite yapacağız. Balıklıgöl devlet hastanesinde 120 yataklı bir çocuk bölümü oluşturacağız ve hizmete açmış olacağız. Dolayısı ile ilimizdeki 220–230 civarındaki yatak kapasitesini 450’ye çıkarmış olacağız. Kısa süre içerisinde şubat ayının 20’sine kadar bunlar gerçekleşmiş olacak. Aldığım bilgiye göre ortalama 350 civarında hasta sayımız oluşuyor ama bu yoğun günlerde, salgın hastalıkların yoğun olduğu günlerde bu rakam bir miktar artıyor. Dolaysı ile biz bunu da göz önüne alarak 450 yatak sayısına 15–20 gün içerisinde çıkmayı hedefliyoruz.
İnşallah 500 yataklı devlet hastanesindeki kapasite artırımı ve kampusteki bin 50 yataklı hastanenin de devreye girmesiyle birlikte yatak sayısı ve diğer şartlar itibariyle Şanlıurfa sağlıkta uluslararası standartların üstüne çıkılmış olacak. Ama şu anda karşı karşıya olduğumuz sorun kabul edilebilir bir düzeyde değil, öncelikli olarak kısa süreli tedbirlerle bu yoğunluğu azaltamaya çalışacağız. Ben bakanımızın ilimize gösterdiği önem ve ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Tabii bu ilimizin sadece bir boyutu diğer sorunlarının başında gelen eğitimin sosyal hayata yansımaları ve mevcut etkileri; doğurganlık hızından tutun, göç almaya kadar; aile bireyleri ve çevre faktörünü kadar alınması gereken tedbirler var. Bunları sadece tek yönlü düşünmemek; bu sorunları bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Çocuk Hastalıkları Hastanesiyle ilgili yaşanan bu olumsuz şartlarından en kısa zaman da çözmüş olacağız” dedi.
Alınan Tedbirler
Çocuk Hastalıkları hastanesinde yaşanan yoğunluktan dolayı Sağlık Bakanlığı tarafından aşağıdaki tedbirlerinin alınması kararlaştırılmıştır.
1- Balıklıgöl Devlet Hastanesindeki 38 hasta odasının Çocuk Kliniği için 120 yataklı çocuk servisi açılmasına
2- Şanlıurfa eğitim ve Araştırma Hastanesinde oluşturulan çocuk kliniğinin Balıklıgöl Devlet Hastanesindeki çocuk kliniği kapasitesinin artırılması nedeniyle nakledilmesine
3- Balıklıgöl Devlet Hastanesine 6 adet çocuk hastalıkları uzmanı görevlendirilmesine
4- Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesine 60 yatak kapasiteli prefabrik binanın yapılmasına
5- 2 Çocuk cerrahi uzmanının Balıklıgöl Devlet Hastanesine görevlendirilmesine
6- 14 Klinisyen uzmanın Balıklıgöl Devlet Hastanesinden Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine görevlendirilmesine
7- Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinden 250 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları için ek bina yapılmasına
8- Çocuk Hastalıkları Hastanesindeki Küvez sayısının 38’den 50’ye çıkarılmasına
9- Çocuk Hastalıkları Hastanesindeki Yoğun Bakım sayısının 9’dan 20’ye çıkarılmasına karar verilmiştir.