Sakıbın Köşküle tabela yapılsın...
Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesine bağlı Haleplibahçe mahallesinde bulunan tarihi sakıbın köşkü, halk arasındaki ismiyle Beyaz Saray'yı yapan Hacı Sakıb Efendi köşkün duvarına yazdığı şiirle, kendisinden sonra mekanı kullananların kendilerine birer fatiha okumalarını istemiş
Prefesyonel Fotoğraf Sanatçıları Derneği Başkanı Yasin Küçük köşkün girişine sakıp efendiin bu tavsiyesi ile beraber bir fatiha talep eden bir tabela asılmasını tavsiye etti.
Köşkü kullanan Şanlıurfa Belediyesi nin bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.
Sakıp Efendinin yazdığı şiirden de bahsede Küçük şunları söyledi: "Sakıp efendi bu köşk içinde kendi el yazısı ile bir şiir yazıyor şiirin sonu şöyle "Ancak Allah yardımıyla, gönlümdeki bu beraberlik nakşını, dünya sevgisini yok etsin. Dünyada insan yüz tane bile köşkler yaptırsa, Ahiretini ma'mur ve bayırdır etmedikçe, hiçbir faydası olmaz.
Ancak benim isteğim budur ki? Ben dünyadan göçtükten sonra, bu mesken de benden başkasının malı olacak. İşte o zaman, Cenab-ı Hakk'ın rahmetine sebep olsun diye bu köşkün banisine bir Fatiha okuyup, hatırlasınlar. Bu ferah verici köşkte oturdukları müddetçe, bir rahmetle ruhumu şad eylesinler, İhya etsinler.
Bu ümitle bütün bunları yaptıktan sonra tarihini de bu levhaya yazarken,
tebrik için bir dost gelerek bu tarihi söyledi. Bu ferahlatıcı köşk ve Burada oturanlar her zaman mesut ve bahtiyar olsun. denmektedir" dedi.
Sakıp Efendi kimdir?
1800 yılında Birecikte dünyaya gözlerini açmıştır. Asıl adı Emindir. Urfa Şeriyye Mahkemesinde çalışmıştır. 1854te Hacca gittikten sonra Şelh ünvanı ile anılmıştır. Aşk ve tasavvuf konularında şiirler yazmıştır. 1873te Birecikte misafirliğe gittiği oğlunun evinde ölmüş, Urfada Sakıbiye medresesine defnedilmiştir. (Kaynak Wikipedia)
Sakıbın Köşkü nedir?
17961876 yılları arasında yaşayan Şair Sakıp Efendi tarafından yaptırılan bu konak, Halepli Bahçe içersinde bulunur. Köşkte haremlik ve selamlık olarak geniş bir alana yayı lır. 1985'te Şanlıurfa Belediyesi'nce restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılan Sakıp ağa köşkü günümüzde Park ve Bahçeler Müdürlüğü olarak kullanılan iki katlı köşk, doğu batı yönünde dikdörtgen planlıdır. İkinci katın doğusunda yer alan odanın duvarlarını Sakıp efendinin mavi boyalı ahşap üzerine 1263 tarihli(M 1845) Ta'lik hattıyla yazılmış şiiri dolaşır. Köşkünde bu tarihte yapıldığı tahmin edilmektedir. Köşkün avlusunun batısında soğuklu, sıcaklı ve külahlı küçük bir hamam bulunur.