Said Nursinin vefatında neler oldu? VİDEO
Bediüzzaman Hazretlerinin talebelerinden Bayram Yüksel Said Nursinin vefat anını ve yaşananları anlatıyor
Video 05.08.1995 tarihinde İzmirde çekildi.
ÜSTADIN BAŞINDA SON NÖBET: BAYRAM AĞABEYE SARILIYOR VE
20 Mart 1960 saat tam dokuzda Üstadımızın acele emriyle Ispartadan yola çıktık. Konya, Adana ve Antepten sonra Urfaya vâsıl olduk. Yolda Üstadımız mükerreren Evlatlarım siz hiç merak etmeyin. Risale-i Nur, dinsizlerin, masonların belini kırmıştır. Risale-i Nur daima galiptir. Siz hiç merak etmeyin. Bunlar beni anlayamadılar, bunlar beni anlayamadılar, bunlar beni anlayamadılar. Bunlar beni siyasete bulaştırmak istediler diyordu.
Üstadımızla beraber Zübeyr ağabey, ben ve şoförlüğü yapan Hüsnü kardeş beraber Urfaya vardık, orada Abdullah ağabeyle buluştuk. Üstadımızı İpek Palas Oteli 27 numaralı odaya yerleştirdik. Urfalılar duymuş akın akın gelmeye başlamışlardı. Üstad da hiç görmediğimiz şekilde herkesi kabül ediyor, herkes ellerini öpüyordu.
Akşam namazından sonra ayakta duramıyordum. Zübeyr ağabey git biraz yat dedi. Bir iki saat yattım. Zübeyr ağabey Kardeşim ayakta duramıyorum dedi. Gel ağabey biraz yat, ben iyiyim nöbet değişelim dedim. Hüsnü kardeşle beraberdim. Hüsnü de düşeceğim ayakta zor duruyorum deyince onu da Zübeyr ve Abdullah ağabeylerin yattığı odaya gönderdim.
Üstadımız buz istemişti, buzu hemen bulamadık, sonra geldi, Üstad istemedi. Üstadım çay yapayım dedim, istemez diye işaret etti. Üstad çok hararetlenmiş mütemadiyen kuruyan dudaklarını ıslak mendille siliyordum. Üstünü örtüyordum, fakat Üstad hemen atıyordu. Gece saat iki oldu.
Üstad bir ara eliyle boynumu tuttu, ben kollarını ovuyordum O sırada üstadımız ellerini göğsünün üstüne koydu Üstad uyudu zannettim Sobayı yaktım, sahurda ağabeylerle yemek yiyeceğiz diye beklemeye başladım Meğer mübarek Üstadımız ededî âleme göçmüş...
Sahur geldi geçti ağabeyler Bayram kardeş uyumuş kalmışız dediler. Ben sabah namazını kılıp Cüzümü okuyacaktım. Biraz sonra Yahu Bayram Kardeş! Üstad Hazretlerinden ses gelmiyor dediler. Ben, Üstad uyudu, onu üşütmeyin dedim. Tekrar geldiler, tekrar Üstaddan ses gelmiyor deyince, beraber Üstadın odasına vardık. Zübeyir Ağabey başucunda, dördümüz Üstada bakıyoruz. Üstaddan hiç ses gelmiyordu. Fakat vücudu sıcacıktı. Bizi müthiş bir telaş aldı. Zübeyir Ağabey Urfa'da Elazığlı Vaiz Ömer Efendi var, ona haber gönderelim, o bilir dedi. Haber gönderdik, geldi. Üstadı görünce; İnna lillah ve İnna ileyhi raciûn. Üstad vefat etmiş kardeşlerim dedi. Hicri: 25 Ramazan 1379. Miladi: 23 Mart 1960.
BAYRAM YÜKSEL AĞABEYİN ANLATTIĞI BEDİÜZZAMAN HAZRETLERİNİN URFA YOLCULUĞU HATIRALARINDA ADI GEÇEN ŞAHSİYETLER:
Bayram Yüksel: Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın hizmetkar ve talebelerindendir. Hz. Üstadın bu son yolculuğunda otomobilde bulunan üç kişiden birisidir. Said Nursi Hazretlerinin dünya gözüyle son gördüğü, vefatından birkaç saniye evvel eliyle boynuna sarıldığı ağabeyimizdir. 1997de vefat etmiştir.
Zübeyir Gündüzalp: Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın hizmetkar ve talebelerindendir. Hz. Üstadın bu son yolculuğunda otomolide bulunan üç kişiden birisidir. 1971de vefat etmiştir.
Hüsnü Bayram: Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın hizmetkar ve talebelerindendir. Hz. Üstadın bu son yolculuğunda otomolide bulunan üç kişiden birisidir. Bu yolculukta otomoli Hüsnü Bayram ağabey kullanmıştır. Hayattadır.
Abdullah Yeğin: Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın talebelerindendir. 1951 yılından itibaren Hz. Üstadın arzusuyla 1960a kadar dokuz sene Urfa Medrese-i Nûriyesinde kalmıştır. Said Nursi hazretlerinin otomobili Urfaya geldiğinde Abdullah Yeğin ağabey tarafından karşılanır. Hayattadır.
Tâhirî Mutlu: Bediüzzaman Hazretlerinin en yakın hizmetkar ve talebelerindendir. Bediüzzaman hazretlerinin otomobili Urfaya doğru yola çıktığında Tâhirî Mutlu tarafından Ispartadan uğurlanmıştır. Tâhirî ağabey Isparta Medrese-i Nûriyesinde nöbetçi kalmıştır. 1976 yılında vefat etmiştir.
Namık Gedik: Zamanın içişleri Bakanıdır. Said Nursi Hazretleri 40 derece ateş içinde yanarken bile Urfadan çıkarılması için emirler yağdırmış, icap ederse çöp arabasıyla götürülsün sözü hep akıllarda kalmıştır. Kaderin cilvesi aynı akibete kısa bir süre sonra kendisi dûçar olmuştur. 1960da vefat etmiştir.
Otelci Mahmut Erbaş: Bediüzzaman Hazretlerinin vefat ettiği Urfa İpek Palas Otelinin işleticisidir, müstecirdir. Polislerin ağır baskılarına rağmen aziz misafiri Bediüzzamanı otelinde muhafaza etmiştir. Vefat etmiştir.
Mehmet Hatipoğlu: Bediüzzaman Hazretlerinin vefat ettiği 1960 yılında Urfa Demokrat Parti İl Başkanıdır. İçişleri Bakanı Namık Gedik ve polislerin ağır baskılarına rağmen Said Nursi Hazretlerinin Urfada rahatsız edilmemesi için kahramanca mücadele etmiştir. Vefat etmiştir.
Ömer Efendi: Emekli Müftü, Vaiz, Hafız Ömer Bilginoğlu, 23 Mart 1960 tarihinde Urfa İpek Palas Otelinde bulunan Üstad Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin vefat ettiğini ilk farkeden ve onu gasleden, kefenleyen mübarek şahsiyetlerden birisidir. Aynı zamanda Hulûsi ağabeyin en yakın ders muhataplarından birisidir 1981de vefat etmiştir.
Molla Hamid Efendi: Bediüzzaman Hazretlerinin cenazesini gasleden, namazını kıldıran mübarek şahsiyettir. Vefat etmiştir. Vanlı Molla Hamid Ekinci ile karıştırılmamalıdır.
Vali Şerafeddin Atak: Zamanın Urfa Valisidir. Bediüzzamana hürmetli, dost birisidir. Vefat Etmiştir.