SAADET PARTİSİ NEDEN HAYIR DİYOR?

SAADET PARTİSİ NEDEN HAYIR DİYOR?

Öncelikle şunu söyleyelim; Saadet Partisi’ni diğer hayırcılardan ayırmak gerekiyor. Diğer hayırcılar siyah olarak renklendiğinde, Saadet Partisi gri olarak renklendirilebilir. 

Referandum kapısının açılmasından kısa bir süre sonra Saadet Partisi, Başkanlık tartışmalarında tavrını açık bir şekilde ortaya koydu. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu anayasa değişikliğine, mevcut haliyle evet oyu vermeyeceklerini  açıkladı. Bu açıklama her kesimde büyük yankı uyandırdı. 

Şüphesiz, Saadet Partisi’nin toplumdaki karşılığı, aldığı oyun çok ötesinde. 

Rahmetli Erbakan’ın ve Milli Görüş partilerinin geçmişte Başkanlık sistemini savunduğunu biliyoruz., Özellikle de 1973’te MSP’nin Seçim Beyannamesinde başkanlık sistemi savunulmuştur. 

Geçmişine rağmen bugün Saadet Partisi neden hayır diyor? Saadet Partisi anayasa değişikliği konusunda acele edildiğini düşünüyor. Yeni anayasanın, içeriği tam olarak anlaşılamadan halkın önüne getirilecek olmasından rahatsız. Anayasa değişikliğinin beklentileri karşılamadığı görüşünde. Saadet Partisi yeni anayasada örneğin idam istiyor. Avrupa Birliğine ve ABD ittifakına karşı. Zina, Faiz ve domuz eti gibi haramların yasaklanmasını istiyor. 

SAADET PARTİSİ’NİN GEREKÇELERİ 

Saadet Partisi’nin endişe duyduğu konular şunlar:

1-Anayasa değişikliğinde; Yasama, Yürütme ve Yargı arasındaki, kuvvetler ayrılığı prensibine uyulmuyor.

2-Güçlü bir Meclis yerine zayıf bir Meclis hedefleniyor. Meclis İcrayı tek elde toplayan Cumhurbaşkanının gölgesinde kalacak. Güçlü bir meclis için TBMM'nin kanun yapma, bütçeyi onaylama, değiştirerek onaylama ve denetleme hakkı mutlaka korunmalıdır.

3-Seçim barajının ortadan kalkması gerekiyor. Toplumun tüm kesimleri Mecliste temsil edilmelidir.

4- Anayasa değişikliğinde; Gensoru müessesesi muhafaza edilmiyor.

5-Yargı bağımsızlığı zedeleniyor. Yargı, ne yasamanın ne de yürütmenin etkisinde kalmayacak şekilde düzenlenmelidir

6-Cumhurbaşkanı partili oluyor ve kontrolsüz yetkilerle donatılıyor. 

Özetle Saadet Partisi’nin gerekçeleri bunlar. 

Saadet Partisi, açıklamalara bakılırsa kesin hayır deme kararında değil. Endişe ve eleştirileri dikkate alındığında evet deme sinyalini de görüyoruz aslında. HER ŞEYE RAĞMEN SAADET PARTİSİNE GÖNÜL VERMİŞ BUTUN SEÇMENLERİN BU KRİTİK DÖNEMDE BU ÜLKENİN VE BU COĞRAFYANIN KOCA BİR EVETE İHTİYACI OLDUĞU İDRAKİ İÇERİSİNDE OLMALARI VE KENDİ PARTİ YÖNETİMİNİN ÇEKİNCELERİNİN HİÇ BİR ZAMAN ÜLKENİN ÇIKARLARINDAN DAHA ÖNEMLİ OLMADIĞINI KAVRAMALARIDIR.