Rızvaniye'de Ombudsmanlık konuşuldu

Halilürrahman Gölü kıyısındaki Razvaniye Külliyesinde gerçekleştirdikleri Cuma Sohbetlerinin bu haftaki konuğu olan Eğitimci yazar Mehmet AKBAŞ Ombudsmanlık hakkında bir seminer verdi.

Rızvaniye'de Ombudsmanlık konuşuldu

TYB Şanlıurfa Şubesinin geleneksel olarak sürdürdüğü Cuma sohbetlerinin bu haftaki  konuğu Eğitimci Yazar Mehmet AKBAŞ oldu.

Haber Merkezi / Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Şanlıurfa Şubesinden yapılan açıklamaya göre, düzenli olarak Halilürrahman Gölü kıyısındaki Razvaniye Külliyesinde gerçekleştirdikleri Cuma Sohbetlerinin bu haftaki konuğu olan Eğitimci yazar Mehmet AKBAŞ Ombudsmanlık hakkında bir seminer verdi.

"Ombudsmanlık ana yurduna dönüyor." Başlıklı seminerde AKBAŞ , tarihte Ombudsmanın Osmanlı'dan esinlenildiği, Demirbaş Şarl'ın bu kurumu Kadı-ul Kudat kurumunu model alarak İsveç'te uygulamaya başlattığı ifade etti.

İslam devletlerinde, öteden beri halkın idareye karşı şikâyetlerini değerlendiren, Ombudsman benzeri, "Divan-ı mezalim (haksızlıklar divanı)" ya da "Dar'ül adl (adalet evi)" gibi kurumlar yer almaktaydı. Bu kurumlar, halkla yöneticiler arasındaki davalara bakarlardı. Haftada en az iki kez toplanan bu divanlar, Emevi, Abbasi, Memlük ve Selçuklu gibi İslam devletlerinde bulunmaktaydı.

Osmanlı Devleti'nde ise bu görevi, Divan-ı Hümayun yerine getirmekteydi. Ahilik teşkilatına değinildi.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında, dünyada, kamu yönetişimi ve insan hakları alanında zihniyet değişimi olmuş, İsveç modeli ışığında ombudsmanlık giderek yaygınlaşmıştır. Türkiye bu gelişime ancak yeni uymaya başladığını belirtti.

Kurum için 12 Eylül 2010 tarihinde kabul edilen referandum ile anayasal bir temel oluşturulmuş ve yasal düzenlemenin önündeki engel de aşılmıştır. Şu anda içinde bulunulan süreçte Kurum'un oluşumu ve yerine getireceği işlevler açısından kamuoyunda ciddi ve heyecanlı bir beklenti söz konusudur.
Akademisyen, gazeteci, yazar  ve öğrenci temsilcilerinin katıldığı program, soru cevap faslı ile sone erdi.