"Ruh hastaları toplum tarafından dışlanmamalı"

'Dünya Ruh Sağlığı Günü' nedeniyle bir açıklama yapan Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, ağır ruhsal hastalığı olan bireylerin toplum tarafından dışlanmaması gerektiğini söyledi.

"Ruh hastaları toplum tarafından dışlanmamalı"

‘Dünya Ruh Sağlığı Günü’ nedeniyle bir açıklama yapan Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, ağır ruhsal hastalığı olan bireylerin tedavisinde topluma uyumlarının sağlanmasının önemine vurgu yaparak, bu hastaların toplum tarafından dışlanmaması gerektiğini söyledi.

Ruhsal rahatsızlığı olan bireylerin toplum tarafından dışlanmasının hastaları yalnızlığa ittiğini vurgulayan Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, bu tutumun hasta bireylerin topluma uyumunu sınırladığını söyledi.

Ruh sağlığı problemi yaşan kişilerin toplum tarafından damgalanmasına dikkat çeken Dr. Akan, “Hastaların toplum tarafından damgalanmaları ya da kendi kendilerini damgalamaları hastanın yalnızlığa, toplumsal desteğin azalmasına, benlik saygısının düşmesine yol açar.” dedi.

Toplumun, ruhsal sorunları olan insanlara karşı oluşturduğu negatif tutumların, hastanın toplumsal yaşamda yerini almasında ciddi bir engel oluşturduğunun altını çizen Dr. Akan, “Bu tutumlar ruhsal sorunları olan bireylerin topluma uyumunu sınırlamaktadır. Damgalamanın hasta ve ailesi üzerinde oluşturduğu yükler, başarılı tedavilerin önündeki en büyük engellerdendir. Bu engel, kimi kez hastalıkların kabul edilmesi ve tedaviye başlanmasını geciktiren ya da tedavi uyumunu bozan bir etken olarak rol oynar. Bu nedenlerle ruhsal hastalığı olan kişilerin toplumda saygın bir yer edinmesine yönelik çalışmalar, hastalıklarının tedavisinde de önemli bir yer tutmaktadır.” şeklinde konuştu.

Ağır ruhsal hastalığı olan bireylerin tedavisinde topluma uyumlarının sağlanması, toplum tarafından dışlanmadan saygınlıklarını koruyarak yaşamaları önemli olduğunu dile getiren Dr. Akan, bu amaçla Türkiye’nin toplum temelli ruh sağlığı modeline geçtiğini söyledi. Bu modelde hastanın mümkünse ailesinin veya yakınlarının yanında yaşamını sürdürmesinin hedeflendiğini dile getiren Dr. Akan son olarak şunları söyledi:

“Bu modelin uygulandığı yerler ilimizde de mevcut olan Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri’dir. TRSM bölgesindeki ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara, toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psiko- sosyal destek hizmeti veren, hastaların takip ve tedavilerinin yapılmasını sağlayan, gerektiğinde evde takip, tedavi ile hasta-aile eğitimi yapan, ulaşılabilir bir hizmet sunan merkezdir. Bu fonksiyonları ile TRSM’ler ağır ruhsal hastalığı bulunan bireylerin toplumla birlikte saygınlıklarını koruyarak yaşamlarını sürdürmelerinde en önemli destek mekanizmalarından birisidir.”

(İLKHA)