Risale-i Nur gereği gibi okutulsaydı Güneydoğu ve Doğu'nun kaderi böyle mi olurdu?
Risale-i Nur gereği gibi okutulsaydı Güneydoğu ve Doğu'nun kaderi böyle mi olurdu? Üstada Bediüzzamanın Medresetü'z-Zehra projesinin Risale-i Nurun bizzat kendisi olduğunu kaydeden Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman, Risale-i Nurların gereği gibi okutulmadığı için bugün kandan, acıdan bahsedildiğine dikkat çekti.
Üstada Bediüzzamanın Medresetü'z-Zehra projesinin Risale-i Nurun bizzat kendisi olduğunu kaydeden Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman, Risale-i Nurların gereği gibi okutulmadığı için bugün kandan, acıdan bahsedildiğine dikkat çekti.
Mardin Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğrencileri Topluluğu, her yıl 16-23 Mart tarihleri arasında çeşitli etkinliklere sahne olan Dünya Mustazaflar Haftası çerçevesinde Asrın Müceddidi; Bediüzzaman Said Nursi konulu bir program düzenledi.
Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı
Artuklu Üniversitesi Rektörlük binasında bulunan Vali Kılıçlar Konferans salonunda düzenlen ve yoğun ilgi gören program Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.
İlahi ve ezgiler seslendirildi
Üstadın hayatı ve mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından Özlem Ajansı sanatçısı Derviş Madsor, Üstada atfen bestelenen ilahi ve ezgiler seslendirdi. Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Yazar Özkan Yaman, Üstadın hayatından anekdotlar aktararak önemli mesajlar verdi.
Onu anlatmak kolay değil
Üstadın hayatından bahsetmenin kolay olmadığını dile getiren Yaman, Çünkü Üstaddan bahsettiğimiz zaman acıdan, zindandan, kahırdan bahsetmiş olacağız. Hiçbir âlimin hayatı bu kadar detaylı gelmemiştir. Üstad kendi hayatını kendisi yazdırtmış. Bu kadar detaylı bir hayat başka bir İslam âliminde yok.
Risale-i Nur Medresetüz Zehranın ta kendisidir
Üstadın hayatının başlangıç noktası Medresetüz-Zehradır, Medresetü'z-Zehra üniversitesidir. diyen Yaman, O kadar kapsamlı bir projedir ki eğer bu proje gerçekleşmiş olsaydı bugün bu bölgede kandan bahsetmiş olmayacaktık. Aslında Üstadın başladığı yer bitirdiği yerle aynı yerdir. Peki, ne diyor Üstad, Ben Medresetü'z-Zehra için yola çıkmıştım. Nasip olmadı zannetmiştim fakat Risale-i Nurlar bu medresenin ta kendisiymiş. Onun için Üstadın başladığı yer bitirdiği yerle aynı yerdir. Onun şöyle söylemek lazım; Eğer Risale-i Nurlar gereği gibi okunup okutulsaydı bu bölgenin tarihi, kaderi böyle olmayacaktı. diye konutu.
Üstadın hayatı Kuranın tefsiridir
Bediüzzaman Said Nursinin hayatının Kuran-ı Kerimin tefsiri olduğuna dikkat çeken Yaman, Üstadın hayatını okurken aslında Kuran-ı Kerimin tefsirini okuruz. Onun hayatı Hz. İbrahimi, Hz. Yakupu, Hz. Yusufu, Ashabı Kehfi tefsir eder. Üstadın hayatı, Kuranı Kerimin tamamının tefsiridir desek abartmış olmayız. dedi.
Tüm eziyetlere ve zehirlenmelere rağmen Davam dedi
Üstad'ın ilk zehirlenmesinin 1920de Ankarada Meclis Binasında yapıldığını aktaran Yaman, Üstada 10 kişiyi öldürecek kadar zehir verildiğini söyledi. Yaman sözlerini şöyle sürdürdü; Mecliste aşı bahanesiyle Üstada ilk zehir verildi. İlk zehir 10 kişiyi öldürecek kadar şiddetliydi. Zehir verildikten sonra Üstad, Meclis binasından Hacı Bayram Veli Camisine yürümektedir. Caminin kapısında yığılıp kaldı. Aslında son nefesini verecektir. Çünkü zehir çok etkilidir. Dilinden belli belirsiz Cevşen dökülür. Nefesi yettiği kadar okumuş ve yanındakilerine okutturmuş. Bu sırada Üstadın dilinden Davam kelimesi dökülür. Her defasında Üstada bir şey olmadığını görünce acaba zehirde bir problem mi var diye köpeğe vermeye çalışmışlar. Köpek zehri koklayınca ölmüş. Üstad Bediüzzaman hayatı boyunca hayatı boyunca işkenceler gördü, eziyetler çekti. 22 defa zehirlediler. O, buna rağmen bu işkenceye, eziyete ve acıya rağmen Davam dedi.Davam dediği şey daha sonra ortada çıkar. Bediüzzaman aslında Barlanın Üstadıdır. Okuma yazma bilmeyen köylüler, 600 bin kitap yazmış.
Risale-i Nur; biyolojiden, matematikten daha ağır değil
Üstad Bediüzzamanın binlerce şehidin, binlerce âlimin, binlerce mazlumun duası olduğunu kaydeden Yaman, Allah, bu duayı kabul ettiği için Üstadı göndermişti. 22 defa zehirlenmesine rağmen bunun için ona bir şey olmadı. Risale-i Nuru okuyan bir kimse karamsar olamaz, tembellik lügatinde yoktur. Her defasında Allah Kerimdir diyecek. Üstadı öldüremeyenler okunmasın diye kitaplarının ağır olduğunu söylerler. Risale-i Nur; biyolojiden, matematikten daha ağır değildir. dedi.
Yapılan konuşma ve okunan şiirin ardından program dua ile sona erdi. (M. Salih Keskin/Mahsum Tunç İLKHA)