"Öğretmenlik mesleğinin itibarı yükseltilmelidir"
Öğretmenlik mesleğinin itibarının yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Eğitim Bir Sen Batman Şube Başkanlığı, 19. Milli Eğitim Şurası'nda tartışılan, karar altına alınan ya da üzerinde çalışma yapılmasına karar verilen hususların bir an önce hayata geçirilmesini talep etti.
24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yapan Eğitim Bir Sen Batman Şube Başkanlığı, öğretmenlik mesleğinin itibarı yükseltilmesi gerektiğini söyledi.
Eğitim Bir Sen Batman Şube Başkanı Mehmet Ergin’in adıyla yayımlanan yazılı açıklamada, 19. Milli Eğitim Şurası’nda tartışılan, karar altına alınan ya da üzerinde çalışma yapılmasına karar verilen hususların bir an önce hayata geçirilmesini talep edildi.
Yapılan açıklamada Ergin, “Türkiye’de 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak tayin ve tahsis edilen muayyen gün, 12 Eylül askeri darbesinin ardından, darbe yönetiminin kararıyla kutlanmaya başlamıştır. Darbecilerin ruhunu yansıtan, izlerini taşıyan, suç işleyenlerin yapmak istedikleri mühendisliğe öğretmenleri de ortak etmek için tahsis ettikleri, törenleri ve ritüelleriyle sorgulanmaksızın her yıl tekrarlanan Öğretmenler Günü, millet iradesini hiçe sayanların himmetiyle ‘öğretmenlere de bir gün olsun’ denilerek ihdas edildiği günden beri kabul sorunu yaşamaktadır. Darbecilerin yeri millet vicdanında nasıl meşrulaşmadıysa, 24 Kasım da aynı şekilde meşrulaşamamıştır.” ifadelerine yer verdi.
Ergin devamında, 24 Kasım Öğretmenler Günü, bu haliyle bin yıllık medeniyet değerlerinden soyutlanmak üzere köklerinden koparılmak istenen milletin tabi tutulduğu operasyonun bir yansımasından ibaret olduğunu belirtti.
Ergin, “Militarist üslup ve kalıplaşmış ritüelle savılan Öğretmenler Günü, bugüne kadar öğretmenlere pratikte herhangi bir katkı sunamamıştır. Oysa Öğretmenler Günü, bir ülkenin geleceğini büsbütün şekillendiren bir hizmeti ortaya koyan öğretmenlerin bir yıllık motivasyonunun yüklendiği ve ülkenin geleceğinin aydınlık olması yönünde bir fırsat olarak değerlendirilebilir, ülkenin ve milletin kazancına dönüştürülebilirdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu düzenlemeler öğretmeni ve okul yönetimlerini öğrenci ve veli karşısında etkisiz eleman konumuna itmiştir. Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasının ve toplumsal saygınlığını yitirmesinin yanı sıra mevzuat düzenlemeleriyle elinde hiçbir yaptırım imkânı bırakılmayan öğretmenlerin mesleklerini icra ederken çeşitli saldırılarla karşı karşıya kaldıkları da gözlenmektedir.” açıklamasında bulundu.
“19. Milli Eğitim Şurası kararları hayata geçirilsin”
Eğitim-Bir-Sen olarak, 19. Milli Eğitim Şurası’nda tartışılan, karar altına alınan ya da üzerinde çalışma yapılmasına karar verilen hususların bir an önce hayata geçirilmesini talep ettiklerini aktaran Ergin, “Branş öğretmenleriyle meslek öğretmenlerinin maaş karşılığı ders saatlerinin 15 saat olarak eşitlenmesi gerekir. Öğretmenlerin özlük haklarına yönelik olarak, her dört yılda bir yıpranma payı ve 3 bin 600 ek gösterge verilmesi gerekir. Öğretmenlerin ek ders ücretlerinin artırılması, öğretmenlerin mesleki yeterlikler doğrultusunda kariyer basamaklarında yükseltilmesi, öğretmenlerin ihtiyaç duyulan il ve bölgelerde görev yapmalarına yönelik bir teşvik sistemi geliştirilmesi gerekir. Öğretmenlik mesleğinin hak ettiği sosyal ve mesleki itibarın artırılmasında; yeterlik, nitelik ve standart gibi kavramlar arasında bir ortak anlayış yaratacak ve norm oluşturacak bir yasal düzenlemeye gidilmesi şeklinde ortaya konulan karar ve yaklaşımlar mutlaka hayata geçirilmelidir.” ifadelerini kullandı.
(İLKHA)