Resmi Gazetede Yayımlandı! Harran Üniversitesi Yönetmelikte değişikliğe gitti

Harran Üniversitesi Rektörlüğü Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde değişikliğe gitti.

Resmi Gazetede Yayımlandı! Harran Üniversitesi Yönetmelikte değişikliğe gitti

Harran Üniversitesi tarafından hazırlanın yönetmelik değişikliği Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 5/9/2019 tarihli ve 30879 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Harran Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Eğitim-öğretim süresi iki yıl olan programlarda en az 120 AKTS, dört yıl olan programlarda en az 240 AKTS, beş yıl olan programlarda en az 300 AKTS, altı yıl olan programlarda ise en az 360 AKTS’dir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin dördüncü fıkrasının ilk cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Dersler, zorunlu dersler ve ortak seçmeli/mesleki seçmeli/seçmeli dersler olarak iki grupta toplanır.”

“(7) Bitirme ödevleri/projeleri, öğrenci stajları ve işyeri uygulamaları, ilgili birim kurullarınca hazırlanan ve Senato tarafından onaylanan usul ve esaslara göre yürütülür.

(8) Ortak seçmeli dersler ile ilgili hususlar Senato tarafından kabul edilen usul ve esaslara göre yürütülür.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin beşinci, sekizinci, on ikinci ve on üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Öğrenci, yarıyıl/yıl ders kaydını kendisi yapmak ve danışmanından ders kayıt onayını almak zorundadır. Ders kayıt süreci ile ilgili sorumluluk öncelikle öğrenciye aittir.”

“(8) Ara sınıf öğrencileri, ancak danışmanının olumlu görüşüyle, bir üst yıldan ders alabilir. Bunun için öğrencinin; önceki yarıyıllardaki tüm dersleri başarmış olması ve ağırlıklı genel not ortalamasının 3,00 veya üstünde olması şarttır.”

“(12) Öğrenci, seçmeli dersler de dahil bütün dersleri eğitim-öğretim müfredatında belirtilen yarıyılda almak zorundadır. Ancak ön koşullu derslerin alınabilmesi için başarılması zorunlu olan dersler, ilgili birimlerin yönetim kurulu kararıyla farklı dönemlerde de açılabilir.

(13) Derslerin okutulacağı yarıyıllar ile bu yarıyıllarda alınması gereken seçmeli dersler, ilgili birim kurulunca belirlenir. Seçmeli bir dersin açılabilmesi için en az beş öğrencinin o derse kayıt yaptırması gerekmektedir. Ancak bu sayı ilgili birimlerin yönetim kurulu kararı ile arttırılabilir. (Özel yetenek sınavı ile kayıt yaptıran öğrencilerin seçmiş oldukları seçmeli derslerde bu sayı aranmaz.)”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin onuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(10) Mezuniyeti için azami öğrenim süresini kullanmamış öğrencilerden, devam şartını yerine getirip en fazla iki dersten başarısız olan öğrenciler bu derslerden sınava girebilirler. Ayrıca, mezuniyeti için AGNO’sunun en az 2.00 olma şartı hariç tüm gerekleri yerine getirmiş olan öğrenciler, bu sınav sonucu alacağı notun katkısıyla AGNO’sunu en az 2.00 düzeyine çekebilecek durumda olması koşuluyla başarısız ders şartı aranmaksızın en fazla iki dersten sınava girebilirler. İki ders sınavında başarılı olmak için en az (CC) harf notu almış olmak gerekir. İki ders sınavının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Aşağıda gösterilen öğrenciler gözetim listesine alınır:

a) Birinci ve ikinci yarıyıl sonunda ağırlıklı genel not ortalamaları 1.70’in altında olan öğrenciler.

b) Üçüncü ve dördüncü yarıyıl sonunda ağırlıklı genel not ortalamaları 1.80’in altında olan öğrenciler.

c) Beşinci ve altıncı yarıyıl sonunda ağırlıklı genel not ortalamaları 1.90’ın altında olan öğrenciler.

ç) Normal öğrenim süresi 2 yıl olan birimlerin üçüncü ve dördüncü yarıyıl sonunda 2.00 altında olan öğrenciler.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Diploma ve mezuniyet belgelerine yazılacak mezuniyet tarihi, öğrencinin mezuniyetinin birim yönetim kurulu tarafından onaylandığı tarihtir.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi yürürlükten kaldırılmış ve beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(5) Kendisi veya noter onaylı vekili aracılığı ile ıslak imzalı dilekçeyle kayıt sildirme talebinde bulunan öğrencilerin kaydı, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından silinir. Üniversiteden ilişik kesilmesiyle ilgili usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.”

MADDE 8 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 9 – Bu Yönetmelik hükümlerini Harran Üniversitesi Rektörü yürütür.