REKTÖR TAŞALTIN: ARKEOLOJİ, TARİHİN İSPATIDIR

Harran’daki Arkeoloji kaza alanını ziyaret eden Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın Arkeolojik kazaların önemine dikkat çekti. Taşaltın; “Arkeoloji tarihin bir parçası, tarihin ispatı gibidir” dedi.

REKTÖR TAŞALTIN: ARKEOLOJİ, TARİHİN İSPATIDIR

 

Şanlıurfa Harran İlçesinde bulunan ören yeri kazı alanını ziyaret eden Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın’a Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz ve Arkeoloji bölüm başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal eşlik ettiler.
Alanı gezdikten sonra bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın: “Kültür eserlerimiz hep ihmal edilmiş. Bilindiği gibi kısa bir süre önce IŞİD örgütü 600 yıllık manastırı yıktı. Sonradan anlaşıldı ki Oradaki tarihi eserleri kaçırmak için IŞİD’i ön plana sürmüşler. Bununla oradaki tarihi eserleri kaçırdılar. Söylemleri de şu oldu; ‘Biz kaçırmasaydık IŞİD parçalayacaktı’ dediler. Tarihi eserleri kaçırmak için planlar yapıyorlar. Bizim her yanımız tarih. Tarihimize gerekli önemi vermiyoruz” dedi.


Arkeoloji kazıların önemine de değinen Taşaltın: “Tarihi olmayan millet hafızası olmayan insan gibidir. Arkeoloji bu hafızamızı canlı tutuyor. Buradaki kazı çalışmaları bunun için oldukça önemlidir. Bu alanda yakılmış halde bulunan bir cami var. Bu camii, Şam’daki Emevi Cami’nin kopyası olarak yapılmış. Bu eserleri canlı bir şekilde görmek tarihe bağlılığımız artıracaktır” diye konuştu.
Rektör Taşaltın konuşmasında kazı çalışmalarına katkı sunan Kültür ve Turizm Bakanlığına, Şanlıurfa Valiliğine, Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Harran Kaymakamlığına, Harran Belediye Başkanına, kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal’a ve ekibine teşekkür etti.


KAZA ALANINDA ÇIKAN HAMAM ŞAŞIRTTI
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve Harran Üniversite’sinin sahipliğiyle Harran arkeoloji ekibi olarak kazı çalışmaları yaptıklarını söyleyen Arkeolojik kazı Başkanı Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Önal: “Buradaki kazı alanına Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın’ın gelmesi bizi mutlu etti. Harran kazıları çok önemlidir. Harran antik şehri çok geri planda kalmıştı. Kazılara başladığımızda; burada okul, hamam, çarşılar ve sin tapınağı olduğunu biliyorduk. Ama somut olarak ortada eserler yoktu. Biz kazılarımızla bunları birer birer ortaya çıkarmaktayız. Bu yıl hamamın yüzde doksanını ortaya çıkardık. Bu arada sarnıçlar ve havuzlarda ortaya çıktı. Buradaki hamam Roma Yunan ve ya Osmanlı hamam türlerinden çok farklı bir yapı olduğundan Harran’ın bilim sanat ve medeniyette çok yüksek bir yerde olduğunu görüyoruz. Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Harran Kaymakamlığı, Harran Belediyesi ve Rektörlüğümüze desteklerimizden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Kaza alanını gezen Rektör Taşaltın’a eşlik eden Harran Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz: “Rektörümüz Harran İlçemizi ve kazı alanımızı ziyaret ettiler. Bizde hocamıza eşlik ediyoruz. Harran Belediyesi olarak Tarihimizin gün yüzüne çıkması için elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize ve Sayın Rektörümüze emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.


Harran Örenyeri arkeolojik kazıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Harran Kaymakamlığı, Harran Belediye Başkanlığı, Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü ve Harran Üniversitesi’nin maddi katkılarıyla yapılmaktadır.

Anılan kazı çalışmaları Prof. Dr. Mehmet Önal başkanlığında, Yrd. Doç.Dr. Yusuf Albayrak yardımcılığında, Arş.Gör. İrem Mutlu, yedi arkeolog, bir sanat tarihçi, üç restoratör, beş adet arkeoloji öğrencisi ve İŞKUR’dan temin edilen işçilerle Bakanlık Temsilcisi Mehmet Değirmencioğlu gözetiminde yapılmaktadır.
2015 yılı Örenyeri arkeolojik kazı çalışmaları Nisan ayında başlamıştı. Bu yılki çalışmalar Kasım ayının sonunda bitecek.