Rekoltenin düşmesi zeytinyağı fiyatını artırdı
Son dönemde artan zeytinyağı fiyatlarını değerlendiren Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı, Ege illerinde zeytindeki rekolte düşüklüğünün ve gerçek zeytinyağının piyasaya çıkmasının zeytinyağı fiyatlarına yansındığını söyledi.
Zeytinyağındaki fiyat artışını Ege bölgesindeki rekolte düşüklüğüne ve gerçek zeytinyağının piyasaya çıkmasına bağlayan Şehitkâmil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, zeytinin toplanması, işçiliği ve çiftçinin emeği hesaba katıldığında fiyatların pek de yükselmeğini belirtti.
Çiftçinin zeytin yetiştirme emeği hesaplandığında zeytinyağı fiyatlarının yüksek olmadığını belirten Yiğit, fiyat artışından dolayı tüketicinin başka yağlara kayma iddiasının çok doğruluk payı olmadığını kaydetti. Yiğit, son yıllarda Gaziantep’te zeytin üreticiliğinde iyi gelişmelerin yaşandığını ifade etti.
Bu yıl zeytinyağı fiyatlarının yükselme nedenini Ege bölgesindeki rekolte düşüklüğü ile gerçek zeytinyağının piyasaya çıkmasına bağlayan Yiğit, “Bu yıl zeytin az olduğundan dolayı ve gerçek zeytinyağının piyasaya çıkması fiyatları yükseltti.”dedi.
“Gaziantepli çiftçilerimiz ciddi anlamda zeytine yöneldi”
Gaziantep’in Antep fıstığı gibi zeytin üreticiliğinde de iddialı olduğunu vurgulayan Yiğit, “Gaziantep’te zeytin 2006 yılına kadar Nizip hariç Şehitkamil ve diğer ilçelerde çok azdı. Zeytin Gaziantep’te sadece Nizip ilçemizde vardı. 2006 yılından sonra Tarım Bakanlığı’nın teşvik amaçlı zeytin fidesi dağıtımının ardından birçok çiftçimiz ve bizler teşvik amaçlı dağıtılan zeytin fidelerlerini diktik. Fakat çiftçilerimiz sadece teşvik amaçlı verilen zeytinlerin mahsul verdiğini görünce son yıllarda Gaziantepli çiftçilerimiz ciddi anlamda zeytine yöneldi.” ifadelerini kullandı.
“Gaziantep yüksek rekolte ile zeytin elde eden iller arasına girdi”
Son yıllarda Gaziantep’te yüksek rekoltelerle zeytin elde edildiğini belirten Yiğit, zeytin üretimi noktasında Gaziantep’in yüksek rekolte ile zeytin elde eden iller arasına girdiğini vurguladı.
Yiğit, “Bizler Gaziantepli çiftçiler olarak zeytinde ne gübre kullanırız, nede ilaç kullanırız. Doğal ve organik bir zeytinimiz var. Zeytin rekoltesi kentimizde her yıl artmaktadır. Zeytinyağı fiyatları geçen yıla göre biraz fiyatları arttı. Aslında arttı diyemeyiz. Çünkü daha önceleri piyasada ciddi anlamda sahte zeytinyağı vardı. Bu yıl zeytinyağının tenekesi 200-250 TL arasında değişiyor. Bu rakamlarda pahalı bir rakam değildir.” şeklinde konuştu.
“Piyasada ciddi anlamda sahte zeytinyağı var”
Tüketicilere zeytinyağı alırken özellikle güvenilir markaları tercih etmelerini ve aldıkları zeytinyağlarını mutlaka tarım müdürlüklerindeki laboratuvarlarda tahlil etmeleri gerektiğini belirten Yiğit, yapılan gerekli denetimlere rağmen piyasada ciddi anlamda sahte zeytinyağının olduğunu belirtti.
“Fiyatlara çiftçi gözü ile bakarsak fiyatlar yüksek değil”
Piyasada, gıda tüketimi açısından uygun olmayan birçok yağ karışımının zeytinyağı diye satıldığını belirten Yiğit, vatandaşları uyararak, “O ucuz satılan yağlar bir defa yağ değildir. Zeytinin toplanması, işçiliği ve çiftçinin emeği ile beraber bayağı bir maliyeti var. Maliyetine göre fiyatlarda çiftçi gözü ile bakarsak fiyatlar yüksek değil. Buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum. Vatandaşlarımız piyasada ne olduğu belli olmayan yağları almasınlar. Vatandaşlarımızın sağlıkları açısından sahte olmayan, hakiki olan zeytinyağlarını tüketmelerini tavsiye ediyoruz.” dedi.
“Zeytinyağına hızlı bir talep var”
Türkiye’de zeytinyağı tüketiminin de arttığını belirten Yiğit, “Bunu da görmek lazım. Zeytinyağına hızlı bir talep var. Zeytinyağında fiyat artışlarından dolayı tüketici tercihlerinin başka bir yere başka yağlara yönelecek yönündeki söylemler gerçeği yansıtmıyor. Fiyat artışından dolayı tüketicinin başka yağlara kayma iddiasının çok doğruluk payı yok, zeytinyağlarında tüketicinin talepleri artmıştır.” diye belirtti.
Bu yıl Zeytin Ege bölgesinde çok fazla olmadığından Gaziantep’e diğer illerden talep geldiğini de sözlerine ekleyen Yiğit, Gaziantep’te zeytin üretimi son yıllarda arttığını belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)