Prof. Dr. Hüsamettin Bulut: Bu Kış Faturalar Cebimizi Yakmasın

Kış aylarında evlerimizin yanı sıra işyerlerinin ısınmasının da önemli bir sorun haline geldiğini belirten Prof. Dr. Bulut, ısı kaybının en az seviyeye indirilmesini tavsiye etti.

Prof. Dr. Hüsamettin Bulut: Bu Kış Faturalar Cebimizi Yakmasın

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Bulut, kışın kendini yavaş yavaş gösterdiği bu günlerde enerji verimliliği ve tasarrufu için ısınmada ne gibi hazırlıklar yapılması gerektiğine dair bilgiler verdi.
Kış aylarında evlerimizin yanı sıra işyerlerinin ısınmasının da önemli bir sorun haline geldiğini belirten Prof. Dr. Bulut, ısı kaybının en az seviyeye indirilmesini tavsiye etti. Az maliyetli yöntemlerle çok daha fazla ısınabileceğimizi söyleyen Bulut; ‘Faturalar ceplerimizi yakmadan önlem almamız gerekiyor’ dedi.
Kış geliyor, ısınmada ne yapmalıyız?
Kış aylarında, konforlu, sağlıklı ve enerji tasarruflu ısınmanın yanı sıra doğalgaz faturasının kabarık gelmemesi için yapılması gerekenleri sıralayan Prof. Dr. Hüsamettin Bulut şunları belirtti:
1- Kombinin ısıtma sezonu öncesi bakım ve kontrolü yapılmalıdır. Bunun için öncelikle kombinin yıllık periyodik bakımının yapılması gerekir. Çünkü cihazın verimli çalışması, yakıt tasarrufu ve emniyeti açısından periyodik bakım önemlidir. Periyodik bakımda, cihazın iç kısmındaki su ısıtmanın yapıldığı eşanjör kısmının temizliği ve gaz ayarının kontrolü mutlaka yapılmalıdır.
2- Kombinin su basıncı kontrol edilmelidir.
3- Kombi sıcak su ayarı, kış sezonu boyunca kademeli bir şekilde artırılmalıdır. Kombi kış başında 40-50 santigrad derece ve soğuk olan kış günlerinde 50-60 santigrad derecelere veya daha üstü sıcaklıklara çıkarılabilir.
4- Kombiniz eski tip ise ve ekonomik ömrünü tamamlamışsa (genelde 10-15 yıllık ömürleri bulunmaktadır) yeni tip yoğuşmalı kombi cihazı ile değiştirebilirsiniz.
5- Radyatörlerin (peteklerin) havası alınmalıdır. Radyatörlerde istenen ısıtma verimi alınmıyorsa radyatör temizliği yapılabilir. Bunun sebebi tesisat içindeki kirlenmiş su ve tıkanmış filtreler olabilir. Bunun için tesisatta uzman servisçilerden yardım alınabilir.
6- İdeal oda sıcaklığı 20-22 oC arasıdır. Evde oturulan odada bir termometre ile oda sıcaklığını gözlemleyiniz. Çünkü oda sıcaklığındaki 1 derecelik artış, yaklaşık %5 ile %7 arasında gaz tüketimini artırır.
7- Radyatör arkalarına ısı yalıtım levhaları konularak enerji tasarrufu sağlanabilir. Radyatör arkalarına (duvar ile radyatör arasına) bir tarafı alüminyum folyo ile kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilmelidir.
8- Kullanılmayan odalardaki radyatörlerin vanaları, termostatik vanalarla değiştirilebilir veya vanaları kısılabilir. Önemli bir yakıt tasarrufu için radyatörlerde termostatik vana ile oda sıcaklığı ayarlanabilir ve odanın gerektiğinden fazla ısınması engellenir.
9- Evde kısa süreli olunmadığında kombiyi kapatma yerine kombi sıcaklığı düşürülmelidir. Zira evin soğuması sonucu tekrar istenen sıcaklığa ulaştırmak için daha fazla enerji harcanır. Kesintili çalışma, sürekli ve ayarlı çalışmaya göre daha fazla yakıt tüketimine neden olur.
10- Nemli hava ısıyı iyi tutar. Kışın odaların sıcaklığını yükseltmek ve daha konforlu hale getirmek için ortam nemlendirilebilir. Bunun için ufak bir su kabı radyatör üzerine konulabilir.
11- Isıyı bize veren radyatörlerin (peteklerin) üstünü ve önünü kapatmamak veya örtmemek lazım. Perdelerin radyatörleri örtmesi önlenmelidir.