Pazarcı esnafı: Rusya krizinin iç piyasaya etkisi olmadı
Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından iç piyasada düşmesi beklenen meyve ve sebze fiyatlarının tam aksine son günlerde tırmandığına dikkat çeken pazarcı esnafı, Rusya krizinin iç piyasaya etkisinin olmadığını vurguladılar.
Yaşanan uçak krizi sonrası Rusya’nın Türkiye’den gidecek meyve ve sebzeye yönelik ülkeye giriş yasağı getirmesinin ardından iç piyasada düşmesi beklenen meyve ve sebze fiyatları tam aksine tavan yaptı. Kriz öncesi Adana pazarlarında bir buçuk liradan satılan domates 3 TL olurken portakal, mandalina ve greyfurt fiyatları ise yüzde 20 oranında zamlandı. Rusya’nın boykot uygulamadığı ender ürünlerden olan limonun fiyatı ise 3 TL’ye kadar çıktı.
Rusya’nın Türkiye’ye yönelik sebze ve meyve boykotunun iç piyasada etkisinin hiç olmadığını belirten Adana Kocavezir Sebze ve Meyveciler Pazarı esnafı İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuştu. Türkiye’nin kendi ürettiği ürünü, uygulanacak akılcı politikalarla iç pazarda kolaylıkla tüketebileceğine dikkat çeken pazarcı esnafı ayrıca sebze ve meyve ihracatında yeni pazarlara da açılmanın gerektiğini ifade ettiler.
“Beklenen olmadı, fiyatlar arttı”
Krizin ardından narenciyede beklenen fiyat düşüşün yaşanmadığına dikkat çeken pazarcı Mahsun Orhan, başta limon olmak üzere portakal, mandalina ve greyfurt fiyatlarının pazardaki fiyatların arttığına dikkat çekti. Rusya’nın tüm ürünlere ülkeye giriş yasağı getirirken ihtiyacından dolayı limon almaya devam etmesini eleştiren Orhan, “Rusya; domates, salatalık ve biber gibi ürünleri almazken sadece limonu alıyor. Adana’da limon fiyatları 2 TL’den 3 TL’ye kadar çıktı. Bu duruma herkes tepkili. Bence bizim de Rusya’ya limon vermememiz lazım.” dedi.
“Krizden önce 2 TL olan domates pazarda 3 TL’den satılıyor”
Pazardaki meyve ve sebze fiyatlarında yaşanan artışı da değerlendiren Orhan, “Rusya krizinin yaşanmasının ardından vatandaşlarımız domatesin ucuzlayacağını zannediyordu. Yalnız beklenen gibi olmadı. Kriz sonrası yeni pazarlar bulan domates üreticisi Katar, Irak ve Suudi Arabistan’a domates satıyor. Krizden önce 2 TL olan domates, şimdi ise pazarda 3 TL’den satılıyor. Fiyat artışına vatandaş tepkili ama durumdan üretici memnun.” diye konuştu.
Rusya’nın narenciyeye getirdiği ülkeye giriş yasağını eleştiren pazar esnafı Ahmet Mesken ise burada kaybedenin Rusya olduğunu savundu. Türkiye meyve ve sebzesinin bir şekilde Rusya’ya gideceğini dile getiren Mesken, “Belki Rusya bizden bu ürünleri almayacak ama ülkemizin ihracat yaptığı komşularından almak zorunda ve alırken de daha pahalı alacaklar. Yani zarar görecek olan onlar, bizler değiliz.” ifadelerini kullandı.
“Kış etkili olmaya başlayınca fiyatlar daha da artar”
Rusya krizinin iç piyasada fiyatları düşürmediğini aksine kış mevsiminin iyice kendini hissettirmesinin ardından pazar fiyatlarının cep yakmaya başladığını ifade eden Pazar esnafı Burhan Kelleci de Türkiye’nin süreci iyi yönetmesi durumunda üreticisinin zarar etmeyeceğini söyledi.
Kriz öncesi ile şimdiki pazar fiyatları arasında yüzde 50 oranında artış olduğuna dikkat çeken Kelleci, havaların daha da soğuyup sebze-meyve nakliyesinin zorlaşmasıyla iç piyasada fiyatların tavan yapacağını belirtti. Bu fiyatların İstanbul’da daha da arttığına işaret eden Kelleci ayrıca Doğu ve Güneydoğu’da artan olaylar nedeniyle sebze ve meyve sevkiyatlarının durma noktasına geldiğini ve fiyatların bu bölgelerde tavan yaptığını ifade etti. (Ayhan Kaya-İLKHA)