Saner'e, darbe sürecindeki fişleme ve istihbarat faaliyetlerinin yanında, dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener'e yaptığı 'yağlı kazık tehdidi' de soruldu. Saner, suçlamaları kabul etmedi
28 Şubat operasyonları, dönemin baş aktörlerini dalga dalga adliye koridorlarına sürüklemeye devam ediyor. İlk dalgada tutuklanarak cezaevine gönderilen emekli generaller Çevik Bir, Erol Özkasnak ve Fevzi Türkeri'nin ardından, 'post-modern' darbe sürecinin Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Çetin Saner'in de aralarında bulunduğu 6'sı muvazzaf ve 11'i emekli olmak üzere 17 asker, sağlık kontrolünden geçirilerek Ankara Adliye'sine sevk edildi. Muvazzaf generallerin sorgulamaları Ankara Merkez Komutanlığı'nda yapılırken, emekli askerlerin ilk sorguları ise Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü'nde yapıldı. Zanlılara emniyette 28 Şubat sürecinde kurulan Batı Çalışma Grubu (BÇG) başta olmak üzere süreçle ilgili bazı sorular yöneltildi.
Önceki gün gözaltına alınan dönemin kilit isimlerinden emekli Korgeneral Çetin Saner'e ifadesi sırasında oldukça zor sorular soruldu. 28 Şubat sürecinde dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener'e 'yağlı kazık' mesajı gönderen Saner'in ifadesi Ankara'ya getirildiği gece alındı. Saner'e bir önceki dalgada gözaltına alınan emekli paşalara sorulan soruların bir benzerleri yöneltilirken, özel olarak Meral Akşener'e yönelik tehdit içerikli soruların sorulduğu öğrenildi.
AKŞENER'İ TEHDİT ETMEDİM
Ankara Emniyet Müdürlüğü'deki sorgusunun ardından dün sabah Ankara Adliyesi'ne getirilen emekli Korgeneral Çetin Saner'e, 28 Şubat döneminde 'istihbarat' ve 'fişleme' faaliyetleriyle ilgili soruların yanında, Refah-Yol Hükümeti'nin İçişleri Bakanı Meral Akşener'e süreçte sarf ettiği "Yağlı kazığa oturturuz" tehdidinin sorulduğu belirtildi. Akşener'e tehditle ilgili soruların emniyet sorgusunda değil, savcılık sorgusunda gündeme geldiği öğrenilirken, "Sayın İçişleri Bakanı Meral Akşener'i 'yağlı kazığa oturtmak' ile tehdit edip üzerinde psikolojik baskı uyguladınız mı" sorusuna Çetin Saner'in, "Böyle bir beyanım hiç olmadı. Akşener'e iletmiştim bunu. Dönemin İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Teoman Ünüsan'a sorulabilir. 28 Şubat sürecinde komutanlara yönelik tahrik edici açıklamalar yapıldı. Akşener bilginin doğruluğunu teyit etmeden bana 'Söyleyin ona ben Balkanlıyım. Kazık deyince aklıma Balkanlı olan Kazıklı Voyvoda geldi. Kazıklı Voyvoda'yı da iyi tanırız ama unutulmasın ki Voyvoda da bir homoseksüeldi' şeklinde sözler sarf etti. Asıl bu sözler tahrik ediciydi" şeklinde cevap verdiği öğrenildi.
BÇG BELGELERİNİ HATIRLAMADI
Çetin Saner'in emniyet sorgusunda, savcıların elinde bulunan Batı Çalışma Grubu belgelerinin esas alındığı öğrenildi. Saner'e yöneltilen soruların temelini 10 Nisan 1997 tarihinde Genelkurmay bünyesinde hazırlandığı tespit edilen BÇG belgeleri oluştururken, Saner'in kendisine gösterilen belgeleri hatırlamadığını söylediği bildirildi. Ayrıca Saner'e BÇG'nin teşkilat yapısını gösteren şemayı da soran yetkililer, paşanın hazırlanan evrakın emir komuta zinciri içerisinde hazırlandığı yönünde ifade verdiğini belirtti.
SORGUSUNA 8 SAVCI KATILDI
17 kişinin sorgusu Ankara Başsavcılığı'nda görev yapan 9 özel yetkili savcıdan sekizi tarafından tarafından aynı anda yapıldı. Operasyonun 4. dalgasında gözaltına alınan şüphelilere Batı Çalışma Grubu (BÇG) yapısına ilişkin beş ana belge ve kriz masasının kuruluş ve işleyişi soruldu. Dünkü sorguda geçen hafta mağdur tanık olarak ifade veren dönemin mağdurlarından Bülent Orakoğlu ve Hasan Celal Güzel'in şikayetlerinin de yöneltildiği öğrenildi.
Adliyede fenalaştı
Emekli Korgeneral Çetin Saner sorguda fenalaştı. Tansiyonu düşen Saner'e sağlık ekipleri müdahale etti. Ayrıca Genelkurmay eski Adli Müşaviri Emekli Tümgeneral Erdal Şenel'e savcılık sorgusunda kendisine yöneltilen, "Yargıya müdahale ettiniz mi?" sorusuna Şenel'in" Adli müşavir olmamdan dolayı yargı üyeleriyle görüşmüşümdür" yanıtını verdiği öğrenildi.
Başbakan'ı şikayet ettiler
28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilen şüpheli avukatlarının tutuklama kararın ardından 'ortak savunma' için üçüncü kez bir araya geldiği öğrenildi. Toplantı sonrası 28 Şubat soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Savcılar Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin ile tutuklama kararını veren hakimler hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayette bulunma kararı veren avukatlar Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 28 Şubat soruşturması kapsamında yürütülen operasyonlara yönelik eleştiriye dönük sözlerini de şikayet dilekçesine koyacakları bildirildi. Bazı sanık avukatlarının ise ortak savunma yapma teklifini etik bulmadığı aktarıldı.
BÇG'de görev aldınız mı
Korgeneral Çetin Saner'in ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgu odasına emekli Korgeneraller Mustafa Bıyık, Hakkı Kılınç ve Tümgeneral Çetin Dizdar'ın alındığı öğrenildi. İfadeler sırasında emekli paşalara BÇG'nin amacı, eylemleri ve kendilerinin BÇG ile irtibatının hangi konumda olduğu sorusunun yöneltildiği belirtildi. Zanlılara ayrıca 28 Şubat sürecinde kendilerine asli görevlerinin yanısıra ikinci bir görev verilip verilmediği de soruldu. Paşalara özellikle 'BÇG Kriz Masası Kurulu' başlıklı rütbe, isim, görev yerleri ve dahili telefon numaralarının bulunduğu 'GİZLİ' ibareli belge gösterildi. Paşalardan, önceki dalgada gözaltında alınarak cezaevine gönderilen Tümgeneral Fevzi Türkeri'nin imzasını taşıyan belgede isimlerinin geçmesi ile ilgili olarak açıklama yapılması istendiği öğrenildi. Paşaların ise söz konusu belgeyi hatırlamadıkları yönünde bilgi verdikleri belirtildi. Söz konusu belgede şu isimler yer alıyor: 'Tümg. Cevat Temel Özkaynak (KKK.lığı İsth. Bşk.), Hv.Plt.Tuğg.Çetin Dizdar (Hv. K.K.lığı İstih. Bşk.), Tümg. Hakkı Kılınç (J.Gn.K.lığı Hrk. Bşk), Mustafa Bıyık (J.Asyş.K.lığı)'
Kaynak: YENİ ŞAFAK