Okunacak Kitabı İyi Seçmeliyiz
Kitap, şüphesiz insanların dostudur. Çoğu evde kitaplık ve kitaplar aksesuar amaçlı kullanılmaktadır. Kitap okuma alışkanlığı her insana yeterince kazandırılmamış olsa bile hiç kimse kitabın sağladığı güzellik ve faydaları inkâr edemez. Birey, okuma – yazma öğrendiği andan itibaren kitaplara sarılmalıdır. Ona bu alışkanlığı kazandıracak olan kuşkusuz ailesidir. Çevremize baktığımızda hiç kitap okumayan veya her gün kitap okuyan insanlar görürüz. Okuyanlar; bilgi, birikim, kültürlü ve daha medeni insanlardır. Okumayanlar ise, bu durumun tam tersi olan insanlardır. İnsanlar, hiçbir bilgiye sahip olmadan doğar. Yaşamı boyunca birçok bilgi öğrenir. Başarının sırrı da, Allah’ın ilk emri de okumaktır. Okulda olduğu kadar hayatta da başarının en önde gelen şartlarından biri yine okumaktır.
Ülkemizde kitap okuma oranı oldukça düşüktür. Okul çağında bu alışkanlığı edinmemiş kişi, gelecek zamanlarda da kitap okumamaktadır. Bu nedenle kitap okuma alışkanlığının okullarda, kitabın önemini bilen ve öğrencileri bu konuda bilinçlendirmeyi ilke edinen öğretmenler aracılığıyla yapılmalıdır. Ayrıca anne ve babalar da çocuklarını bu konuda yetiştirmelidir, çünkü insan ailesini örnek alır. Dünyada cehaleti yok edecek tek şey bilgidir. Bilginin ve güzelliğin anahtarı olan kitapları hayatımızın başucuna koymamız gerekmektedir. Kitap okuyan toplumlar bir adım değil, on adım öndedir.
Kitap enflasyonunun yaşandığı, faydalı faydasız bir sürü kitabın elden ele dolaştığı bir zaman dilimindeyiz. Gereksiz ve amaçsızca dostlar pazarda görsün düşüncesiyle yazılmış, içerik bakımından abuk subuk kitaplara da gençler rağbet ediyor. Kitap okumanın faydalı olduğunu hatta kitap okumayı çok sevdiklerini ve kitapsız bir hayat düşünemediklerini söylüyorlar ama kitap ve yazarını araştırmadan alıp okuyorlar... Bu durum gençler üzerinde olumlu / olumsuz etki yapıyor. Kitap okumak gerçekten faydalı, gerekli ve ufka yolculuktur. Lakin kitaptan önce yazarını tanımamız gerek. Yazarın fikri ne ise zikri de o olur. Peki, her kitap kişide müspet etki bırakabilir mi? Okumaya değer mi? Ufka yolculuk yaptırıyor mu? Geçmişten ders aldırıyor mu? Kişiye bildiklerinin tekrarını mı yaptırıyor? Farkında olmadan değerlerini mi unutturuyor? Yoksa okuduğu kitap düşünce yapısını olgunlaştırıp yoluna ışık tutup ufkunu genişletecek bir kitap mı?
Gençlerin şu anda okunması için reklamları yapılan kitaplar, düşünceleri hala oturmamış ve kişiye faydasının olmayacağı kitaplar olmakla beraber, genç üzerinde ayıp kavramını kaldırıp, haram olan ilişkiler ve konuşmalar roman üzerinden gençlere özendiriliyor ve meşru bir işmiş gibi sunuluyor. Şu anda gençler arasında fenomen olan ve bizim “ergen” dediğimiz kesimin yazdığı, belki toplasanız on kitap okumamış kişilerin kitapları satış rekorları kırıyor ve filmi çekiliyor. Bunun yanında afişlerine sarılıp ağlayan gençleri de görmek mümkün. Dikkat edelim gençliğimiz narkozlaniyor..!
Kitap okumak için herkesin elinde olması, en çok satılanlara düşmesi veya filminin çekilmesi gerekmiyor. Genç bilinçli kitap seçiminde bulunmalıdır. Önüne her gelen ve her övülen kitapla birilerinin hayal dünyasını okumakla ve bu işi ticarete dönüştürmüş kişilerin kitaplarını okumakla zamanlarını heba etmemeli, kaliteli bir okuma listesi ve araştırarak kitap okumaya başlamalıdır. Çok fazla roman okuyarak zamanını ve beynini meşgul etmemeli, seviyesine göre ona kitap önerecek kişilere başvurmalı ve kitap okuma programı oluşturmalıdır. Dinimize, örflerimize, değerlerimize uygun kitaplar okumamız dileğimle… Selamla kalın selamette kalın.