Okullar Açılıyor Tarım İşçisi Çocuklar Tarlalarda

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Eğitimci Mehmet GÖBEK, okul açıldığı halde okula gidemeyen çocuklarla ilgili basın açıklaması yaptı

Okullar Açılıyor Tarım İşçisi Çocuklar Tarlalarda

Ayşe öğrenci ile birlikte okulların açılmasıyla milyonlarca çocuk yeni eğitim-öğretim yılı için ders başı yaptı.Fakat mevsimlik tarım işçisi olarak aileleriyle birlikte çalışmaya giden binlerce çocuk okula giden arkadaşlarıyla aynı sıraları paylaşamayacak. 

ILO'nun 2013 yılında yayımladığı verilere göre dünyadaki 168 milyon çocuk işçinin yarıdan fazlası, 98 milyon çocuk tarım işçiliği yapıyor. Türkiye aynı zamanda uluslararası anlaşmalarla bu sorunla mücadele için taahhütlerde bulunmuş durumda. Bunlardan biri de Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 182 nolu sözleşmesi. Bu sözleşme "Kötü şartlardaki çocuk işçiliğinin yasaklanması ve ortadan kaldırılmasına ilişkin acil önlemler" başlığını taşıyor.

Buna göre Türkiye'nin çocuk işçiliğinin en kötü uygulamalarıyla mücadele etmesi gerekiyor. Bunlardan biri de tarımda çocuk işçiliği. 2010 yılının Mart ayında Başbakanlık tarafından yayımlanan genelge bu sorunların önüne geçmeyi hedefliyordu. Genelgenin getirdiği olumlu adımlar olsa da uygulamalarda aksaklıklar olduğu belirtiliyor.

Genelgede çocukların eğitimlerine devam etmeleri için teşvik verilmesi ve aynı "kendi yörelerindeki veya gittikleri yerlerdeki Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına misafir öğrenci olarak alınmaları veya taşımalı eğitim veya mobil eğitim gibi imkanlardan en uygun olanı seçilerek çocukların okula devamları" sağlanması maddeleri öne çıkıyor.

Mevsimlik gezici tarım işçilerinin sorunları; eğitim, sağlık, ulaşım, güvenlik, barınma, sosyal çevreyle ilişkiler, iş ve sosyal güvenlik vb. gibi çok boyutlu niteliktedir.

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet Göbek ile Gazi üniversitesinde MTİ ailelerin temel eğitim çağındaki çocukları ile ilgili araştırma yapan Ahmet Uzundere yerinde incelemeler yapmak üzere Konya’nın Ereğli ilçesi Bulgurlu Köyü’ne gittiler.


ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ EĞİTİM YILINA BURUK BAŞLADI

Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Mehmet GÖBEK, yaptığı açıklamada; “Geçen hafta sonu Konya-Ereğli İlçesi’nde Mevsimlik tarım işçilere misafir olduk. MTİ olarak çalışan insanlarımızın yaşam koşullarını yerinde görme imkanı bulduk. Dernek üyelerimizin yanında bulunmak onları çok mutlu etti. Sorunları yerinde inceledik. Çocuklarla konuşma imkanı bulduk. Çocukların hepsi okumak istiyor. Ama aileleriyle birlikte mecbur işe gittiklerinden eğitimden mahrum kalmaktadırlar. Ailelere yönelik iş istihdamı oluşturulmalı, ekonomik nedenlerin ortadan kalkması,çocukların okula kazandırılması için de hükümet olarak,devlet olarak sosyal politika üretilmesi gerekir.

Öğrenciler için pozitif ayrımcılık yapılmalı. Yoksa 2500 mevcudu olan bir okulun ilk gününde 300 öğrencisi geliyorsa bu düşündürücüdür. Öğretmenler tüm öğrencileri görmek umuduyla sınıfına girdiğinde sınıf mevcudunun yarısından az öğrenciyi görünce buruk karşılaşma oluyor. Heyecanları kayboluyor. Önlüğüyle, çantasıyla, kalemi defteriyle okul sıralarda olması gereken öğrencilerim şimdi tarlalarda…O öğrencilerim tarlalarda kitap kokusu duyamadan okumaları yavaşlaşmış bir şekilde gelecekler..” dedi.


ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GEREKLİ

Mevsimlik Tarım İşçileri Dernek Başkanı Mehmet GÖBEK, Şanlıurfa’da 600 binin üzerinde öğrencinin var olduğunu, yapmış oldukları tespitlere göre 20 bin çocuk mevsimlik tarım işçisi. Bu sayının çok önemli olduğunu ve bu öğrencilerin eğitim ortamından, öğretmeninden, arkadaşlarından en önemlisi kitaplarından ayrı olmaması gerektiğini ifade etti.
Çeşitli platformlarda mevsimlik tarım işçisi çocuklar sorununu dile getirdiklerini aktaran dernek başkanı GÖBEK, “23.Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayında mevsimlik tarım işçi ailelerinin çocuklarının okula kazandırılması konusunu gündeme getirdik. Yine ülkemizin yetiştirmiş eğitimci duayenlerle bir araya gelme imkanı bulduk.Çözüme yönelik sorunları konuştuk.Araştırmacı arkadaşlarla birlikte Konya’da incelemelerde bulunduk. UNICEF Temsilcileri ile Çocuk İşçiliği İzleme Birimi ile irtibat halindeyiz. Gerçekten çocukların eğitim sorunları dışında da sıkıntıları olduğunu müşahede ettik.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİ GENELGESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ
Mevsimlik Tarım İşçisi kardeşlerimizin yaşam koşulları,çalışma koşulları çok zor. Bunların iyileştirilmesi lazım. Çocuk işçiliğinin önlenmesi için dernek olarak farkındalık ve duyarlılık oluşturmak istiyoruz. 2010 yılında başbakanlık tarafından yayınlanan genelge hayata geçirilmelidir. Konuyla ilgili aksaklıklar giderilmeli.Sanyi teşvik edilmeli.GAP Bölgesinde tarım sanayisine dönüşmesi hızlandırılmalıdır.Özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki illerde sanayi teşvikleri yapılmalı.”dedi.