Okul kıyafetleri ne olacak, İşte ilgili yönetmenlik
2016 - 2017 eğitim yılı başlıyor. Okulların açılmasıyla okul kıyafeti gündeme geldi. Sosyal medya üzerinde belirsizlik içerisinde olan veliler ne yapacağını şaşırdı. Peki, Okullarda serbest kıyafet uygulaması olacak mı? Okul Kıyafetleri Serbest mi? tüm bu soruların cevabı olacak yönetmelik ile ilgili detaylar haberimizde...
2016 - 2017 eğitim yılı başlıyor. Okulların açılmasıyla okul kıyafeti gündeme geldi. Sosyal medya üzerinde belirsizlik içerisinde olan veliler ne yapacağını şaşırdı. Peki, Okullarda serbest kıyafet uygulaması olacak mı? Okul Kıyafetleri Serbest mi? tüm bu soruların cevabı olacak yönetmelik ile ilgili detaylar haberimizde... İşte yönetmelik maddesi.
Milli Eğitim Bakanlığının Kıyafet ile ilgili yönetmeliğinde, "ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir." deniliyor.
İşte yönetmelik maddesi;
Okul idaresince bazı uygulamalar yapılmak istensede İşte Milli Eğitim Bakanlığının Kıyafet ile ilgili yönetmeliği:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI OKUL ÖĞRENCİLERİNİN KILIK
VE KIYAFETLERİNE DAİR YÖNETMELİK
Amaç ve kapsam
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usûl ve esasları düzenlemektir.
(2) Bu Yönetmelik, 8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 3 üncü maddesinin sekizinci fıkrası ile 5 inci maddesinde belirtilen okulların öğrencileri hakkında uygulanmaz.
Dayanak
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile 25/8/2011 tarihli ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak hazırlanmıştır.
Temel ilkeler
MADDE 3 – (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.
(2) (Değişik: 25/07/2013 tarihli ve 28718 sayılı R.G.) Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak, okul yönetimi ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, 4 üncü maddede yer alan sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla, velilerin yüzde ellisinden fazlasının muvafakati alınarak ilgili eğitim-öğretim yılı için okul kıyafeti veya kıyafetleri belirlenebilir. Bu fıkranın uygulanmasına dair usûl ve esaslar Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönerge ile belirlenir.
(3) Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giyer.
(4) Öğrenciler, öğrenim gördükleri programın özelliğine göre atölye, işlik ve laboratuarlarda önlük veya tulum, işyerlerinde ise yapılan işin özelliğine uygun kıyafet giyer.
(5) Öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyer. Ancak öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz.
(6) (Mülga: 27/09/2014 tarihli ve 29132 sayılı R.G.)
(7) Sağlık özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren öğrencilerin özürlerinin gerektirdiği şekilde giyinmelerine izin verilir.
(8) Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders dışı faaliyetlerde kullanılmak üzere veliye malî yük getirecek özel kıyafet aldırılamaz.
Kılık ve kıyafet sınırlamaları
MADDE 4 – (1) Öğrenciler;
a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz,
b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,
c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,
ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,
d) (Değişik: 27/09/2014 tarihli ve 29132 sayılı R.G.) Okullarda yüzü açık bulunur; siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz; saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz, pirsing takamaz, bıyık ve sakal bırakamaz,
e) (Değişik: 27/09/2014 tarihli ve 29132 sayılı R.G.) Okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda okul içinde baş açık bulunur.
OKULLAR VELİYİ ZORUNLU TUTUYOR
Milli Eğitim Bakanlığının Kıyafet ile ilgili yönetmeliğinin kıyafet serbestiyesine rağmen kılık kıyafette tek tip giyimde ısrar eden okullar velileri maddi açıdan zor durumda bırakıyor. Her okulun ayrı ayrı kıyafet belirlemesi keşmekelliğe neden olurken okulların anlaştığı kılık kıyafet satıcısının da spariş üzerine iş yapması tekelleşmeye neden oluyor.
MEB MÜDÜRÜ ZORUNLULUK YOK DİYOR
Şanlıurfa Milli eğitim müdürü Metin İlci 2016 - 2017 eğitim yılı başlaması öncesi sitemize yaaptığı açıklamada Okulların açılmasıyla okul kıyafeti bir sorunluluk olmadığını açıkladı. İlci; "Okul aile birliklerimizin kendi okulları için belirledikleri herhangi bir kıyafet bizim açımızdan da kabul edilebilir. fakat tekelleşme oluşturacak bir yerden alışveriş yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır. bu konuda suistimala yönelik şikayetler alırsan gerekli müdahalede bulunuruz" dedi.
ŞANİMDER BAŞKANI DA TEK TİP KIYAFET DEDİ
Okulların tek tip kıyafet belirlemelerine bir destekte Şanlıurfa İmamhatip mezunları ve mensupları derneğinden (ŞANİMDER) geldi.
ŞANİMDER başkanı Abdurrahman kırıkçı, "Geçmiş yıllarda serbest kıyafet imamhatip okullarında bazı sıkıntılara neden olmuştu. çocukların okul aidiyetinin sağlanması için pisikolojik olarakta imamhatip okul kıyafetleri çocukların üzerinde olmulu etki bıraktığı için tek tip elbisenin uygulanması faydalıdır" diye konuştu
Haber: Mehmet Guli Aslan / www.balikligol.com