Okul Açılışını Köylü Kadınlar Yaptı

Okul Açılışını Köylü Kadınlar Yaptı

Şanlıurfa Valiliği görevine atandıktan sonra, yaptığı anket ve araştırmalar doğrultusunda eğitimi öncelikli görev olarak kabul eden Nuri Okutan'ın Eylül ayında başlattığı yeni derslikler kazandırma çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Başlatılan eğitim seferberliği kapsamında özellikle köylerde, imece usulü ile yapılan çalışmalar ile devlet vatandaş işbirliği sonucunda, çevre dokusuna uygun kara taştan ve kerpiçten 337 adet olmak üzere toplamda, 962 adet derslik eğitim öğretime kazandırıldı.

Şanlıurfa merkeze bağlı Üç kuyu, Eğerkıran, Büyük Mirdesi, Bettik, Düzenli, Üç konak, Kaynaklı köylerinde, bulunan ilköğretim okullarında, bir ek derslik, bir ana sınıfı ve lojmandan oluşan eğitim yuvaları hizmete açıldı.

Büyük bir kısmının yöresel mimari kullanılarak, kara taştan yapıldığı derslikleri Vali Nuri Okutan, bazı köylerde köylü kadınlarla bazı köylerde vatandaşlarla, bazı köylerde de eğitim yuvalarının yapılmasında emek veren öğretmenlerle açtı.

Şanlıurfa'nın çok yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Okutan, "Öyle ki sahip olduğu değerleri, zenginlikleri eğer iyi yönetirse hem sosyal hayatına bunu yansıtmış olacak hem Türkiye'ye ciddi destek verebilecek. Ama bu zenginlikleri sosyal hayatımıza çok iyi katabildiğimizi söyleyemeyiz. Bunun arkasında eğitim yetersizliği olduğuna inanıyoruz. Eğitim yeterliliği sağlanabilirse, eğitim açısından bir düzlüğe çıkabilirsek gerek tarımda gerek turizmde ve diğer sahalarda da çok büyük adımlarla ilerleyebileceğimize inanıyorum" dedi.

"Türkiye ortalamasına çekmek istiyoruz"

Vali Nuri Okutan, bu doğrultuda eğitimdeki alt yapı sorununu bir an önce çözmek zorunda olduklarını kaydederek, Şanlıurfa'nın sınıf başına düşen öğrenci sayısı itibarıyla Türkiye'de en gerilerde olan illerden biri olduğunu söyledi. Bunu Türkiye ortalamalarına çekmek istediklerini vurgulayan Nuri Okutan, "Onun için bizim bildiğimiz imece usulünü kullanarak bu okulları gerçekleştirdik. Tüm ilde 337 tane bu okul gibi sıfırdan binalar inşa ettik. Bu imece usulüyle toplam 962 derslik kazandırdık. Programlı dersliklerimizle birlikte bu yıl 1300'e yakın derslik kazandırmış olduk. İnşallah aynı tempoyla gelecek yıla da hazırlanıyoruz. Bunun iki katı kadar gelecek yıla da hazırlanıyoruz" diyerek konuşmasını sürdürdü.

"İmece dersliklerin maliyetini 8-10 kat düşürdü"

http://balikligol.com/images/news/154.jpg

Dersliklerin yapılmasında imece usulü üzerinde durduklarını söyleyen Vali Okutan, "İmece usulünü biz tekrar gündeme getirmek zorundayız. İhale eden de biziz, imece usulüyle yapan da biziz. İhale ettiklerimizde imece usulüyle yaptıklarımızın 8-10 katı bir maliyetle karşılaşıyoruz. Dolayısıyla imece usulünü, bilhassa küçük yerlerde, düşünmek zorundayız. Böyle olursa merkezde büyük inşaatlarla ilgili daha kolay daha ciddi kaynaklar ayırabileceğiz. Bu bakımdan bunların örnek teşkil etmesini diliyorum" dedi.

"Doğu insanı da eğitime katkıda bulunur"

Okutan, çevre dokuya uygun olarak okulları yaptıklarını ve bazı okulları taştan bazı okulları kerpiçten inşa ettiklerini ifade ederek, "Bu okulları 10da bir maliyetle yaptık. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, köylülerimize teşekkür ediyorum. Urfa, doğu, güneydoğu insanı eğitime pek fazla katkıda bulunmuyor gibi haksız bir eleştiri var. Bu okullar da bu eleştirinin doğru olmadığını gösteren okullardır. Buralarda öğretmen arkadaşlarımız bizzat çalıştılar, köylülerimiz bizzat çalıştılar. Burada bulunamayanlar maddi yardımda bulundu ve biz hep birlikte bu güzellikleri oluşturduk. Bunun devam edeceğine inanıyoruz. Buradaki meclis üyesi arkadaşlarımıza, genel sekreterimize, milli eğtim müdürüne, ekibine, bayındırlık müdürüne, hülasa muhtarlara ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Özellikle öğretmen arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu katkılarının devamını diliyorum" dedi.

"Herkes bir taraftan tutarsan zengin yapılar ortaya çıkar"

Herkesten benzer katkılar beklediklerini söyleyen Okutan, "Herkes bir taraftan tutarsa çok anlamlı çok da zengin yapılar çıkar ortaya. Ben herkese duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Daha güzel işler temenni ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

Her gittiği köyde, çocuklarla yakından ilgilenip, hediyeler veren Nuri Okutan, köylülerle halay da çekti. Bettik Köyünde okulun önüne getirilen kurbanları kestirmeyen Vali Okutan, açılışını yaptığı dersliklerde incelemelerde de bulundu. Yolunu durduran ve köylerde sıkıntılarını anlatan vatandaşların sorunlarını da dinleyen Okutan, sorunları değerlendirip çözümü noktasında çalışma yapacaklarını aktardı.

Köylü kadınlarla da yakından ilgilenen Okutan, makam aracı yerine programa katılan İl Genel Meclisi üyelerini taşıyan otobüs ile köyleri gezdi.

Bu arada eğitim tesislerinin açılışı nedeniyle yapılan köylere gezi programına geniş bir katılımın olduğu gözlendi.  Açılışlara, Vali Nuri Okutan'ın yanı sıra, Vali Yardımcıları, Salih Gelgeç ve Ferhat Burakgazi, İl Emniyet Müdürü Sabri Durmuşlar, İl Genel Meclisi üyeleri ile milli eğitim müdürlüğünden yetkililer katıldı.

www.balikligol.com