Çocukların beslenme alışkanlıklarına dikkat
Çocukların maddi ve manevi gelişiminde beslenme alışkanlığının etkisine dikkat çeken GİMDES, anne-babalara çocuklarının beslenmeleri konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.
Çocuk eğitiminde helal lokmanın önemi hakkında açıklamalarda bulunan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES), anne babaları, okula gönderdikleri çocuklarını bilinçsiz beslenme alışkanlıklarına karşı uyardı.
Çocukların maddi ve manevi yetişmesinde yeme içmelerinin helal ve temiz şartlarda gerçekleştirilmesinin önemli olduğu belirtilen açıklamada, okul kantinlerinin yakın gözetim altında tutulması gerektiği kaydedildi.
Çocukların okul ile beraber ev hayatlarının da gözden geçirilmesi gerektiğine değinilen açıklamada, gerçekleri yansıtmayan reklâmların da etkisiyle yaygınlaşan gazlı içeceklerin zararına dikkat çekilerek ailelerden bu tür alışkanlıklardan vazgeçme kararlılığı göstermeleri istendi.
‘Dünyanın en yararlı içeceği süttür!’
Dünyanın en yararlı içeceğinin süt olduğu belirtilen açıklamada, kalsiyum ve D vitaminine olan ihtiyacın sütten karşılanarak çocukların ve yetişkinlerin ihtiyacını karşıladığı vurgulandı. Açıklamada, sütün halka daha uygun fiyatla halka ulaşması için devletin gerekli tedbirleri alması istendi.
Zararlı, tehlikeli ve dinen mahzurlu olabilen çeşitli kimyasal katkı maddeli hazır gıdalar yerine, evlerin ve okul kantinlerinin yeni bir gıda diyet formatına döndürülmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, “Gelin evlerimizde ve okul kantinlerimizde helal ve tayyib ürünlerden başkasına izin vermeyelim. Unutmayalım ki bu konuda hepimiz mesulüz.” denildi.
Abur cubura dikkat
abur cuburun çocukların sağlığını olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada, “Maalesef bütün çocuklar cips, kraker, çikolata ve şekerlemeleri çok sever. Zaten bunlar da çocuklar için üretilir; bunların üretimlerinde kullanılan proses, katkı maddeler ve yağlar ise hem sağlık ve hem dini açıdan problem oluşturabilmektedirler. Bu sebeple bu tip yiyeceklerin öncelikle tarafsız bir kurumun denetiminden geçirilmesi önemli bir tedbir olacaktır. Ayrıca denetimden geçmiş olsa bile, bu tür ürünlerin sıkça ve fazla tüketilmesi iştahı kapattığı için, çocuğun beslenmesini ve dolayısıyla sağlığını da kötü yönde etkiler. Abur cubur yiyecekleri sık, zamansız ve fazla tüketen çocuklar genellikle kilo alamazlar ve vücutları dirençsiz kalır. Bu nedenle de sık hastalanırlar.” ifadelerine yer verildi.
"Fast-food beslenme kalbe zarar vermektedir"
Hazır yiyecek satışı yapılan yerlerde uygulanan yüksek ısıda pişirme tekniği, doğal yağların içeriğinde kimyasal değişiklikler oluşturduğu kaydedilen açıklamada, uzmanların 'fast-food' olarak adlandırılan beslenme alışkanlığının gençler arasında yaygınlaştığı ve bu nedenle kalp krizi geçirme yaşının da giderek düştüğü yönündeki uyarılarına dikkat çekildi. (M. Sıddık Bilge - İLKHA)