Çocuklarda 2 yaş sendromu, 2 yaş sendromunu aşmanın yolları
Çocuklarda görünen ve ebeveynlerin bakmakta zorlandığı dönem olan 2 yaş sendromu annelerin kapusu olmaktan çıkıyor. bir çok kişinin merak ettiği Çocukların 2 yaş sendromu ve Çocuklarda görülen 2 yaş sendromunu aşmanın yollarını uzmanına sorduk. '2 Yaş Sendromu veya Özerklik Dönemi' diye adlandırılan bu dönem, çocuklarda yaklaşık 1,5 yaşından başlayarak 3,5-4 yaşına kadar devam eden zorlu bir sürecıni Çocuk Gelişimi Uzmanı Nurinisa Karasaraçoğlu anlatıyor
Neredeyse tüm çocuklarda görünen ve ebeveynlerin bakmakta zorlandığı dönem olan 2 yaş sendromu anne baba danışmalığı ile atlatılıyor.
'2 Yaş Sendromu veya Özerklik Dönemi' diye adlandırılan bu dönem, çocuklarda yaklaşık 1,5 yaşından başlayarak 3,5-4 yaşına kadar devam eden zorlu bir süreç olduğunu belirten Çocuk Gelişimi Uzmanı Nurinisa Karasaraçoğlu, bu dönemin ebeveynler açısından anlaşılması ve dayanılması zor olan en önemli dönemlerinden biri olduğunu söyledi.
Karasaraçoğlu "18 aya kadar sakin uslu olan çocuklar birden hırçınlaşmaya başlıyor. İstekleri yapılmayınca kendini yerlere atıyor, tepiniyor, başını duvarlara vuruyor karşısındakini tekmeliyor. Ama anne babalar şunu bilmeliler ki 2 yaş sendromunun özelliklerinden. Çünkü bu dönemde çocuk artık kendisinin bir birey olduğunu fark ediyor. Kişiliği yerleşmeye başlıyor. En önemlisi de eğer istekleri eğer yerine getirilmezse bunu nasıl elde edeceğini öğrenmeye başlıyor. Tepinecek, bağıracak, ağlayacak, anneye babaya bazı olumsuz şiddet gösterilerinde bulunacak. Bir de bu dönemin bir özelliği hep olumsuz ifadeler kullanır. Yemeyeceğim, içmeyeceğim, giymeyeceğim, hayır yapmayacağım. Anneler genellikle hep şunu ifade ederler. Çocuğumuz artık isteklerini eskisi gibi sözel olarak ifade etmiyor. " dedi.
Bu dönemde anne baba olarak neler yapmalı?
"Anne ilk önce kendi içinde tutarlı olacak" diyen Karasaraçoğlu bu dönemde yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: "Çocuklar en yakın ilişkiyi anneleri ile yaşıyorlar. Anne bir şeye hayır dediyse, artık bu hayırdır. Bir başka gün bu hayır evet olmayacak. Yani anne kendi içinde kararlı ve tutarlı olacak. Tabi baba da ebeveyn olarak aynı tavır tutum içinde olacak. Sonrada anne ve baba kendi aralarında da tutarlı olmaya devam edecek. Annenin hayır dediği bir şeye baba ya hanım bugünlük yapıversin izin verelim demeyecek. Annenin hayır dediği baba tarafından da hayır olacak. Çocuk eğer anne baba arasında tutarsızlık hissederse şöyle bir mesaj alıyor. Eğer ben inatçılık yaparsam, ağlarsam ya annemden ya babamdan istediğim şeyi koparabilirim. Bu da onun şantajlarının sürmesine neden oluyor. Tabi burada sadece anne baba faktörü değil, çocukta yakın ilişkileri olan bakıcısı aile büyükleri yakın çevredeki kişiler olabilir onlarında kararlı ve tutarlı olması gerekir. Özellikle büyük anne ve babalar, annenin babanın koyduğu kurallar doğrultusunda torunlarına yaklaşımda bulunmaları gerekir.
"Anne ve babaların önemli görevlerinden biri çocuklarına kural koymak, sınır çizmektir"
Anne-babanın kural koymasının doğal olduğunu ifade eden Karasaraçoğlu, "Anne baba olarak çocuğunuzun kendi kendine yetebilen, bağımsız bir kişilik geliştirmesini destekleyin. Ancak bu demek değil ki her istediğini yapın. Sizin kısıtladığınız, izin vermediğiniz davranışlar muhakkak ki olacaktır. Anne ve babaların önemli görevlerinden biri çocuklarına kural koymak, sınır çizmektir. Anne-babaların kural koyması ne kadar doğalsa 2 yaş çocuğunun da hoşuna gitmeyen bu kurallardan hoşlanmadığını kendince ifade etmesi o kadar doğaldır." şeklinde konuştu.
2 yaş sendromundaki çocukların isteklerini elde etmeleri bir takım davranışlar sergilediğini belirten Karasaraçoğlu, "Tekmeler, ısırır, vurabilir. Burada yapacağımız olay ya dikkatini başka yöne çekecek ya da yanından uzaklaşmak gerekir. 'Çok acıdı, bir daha böyle yapma' gibi uyarılar çocuğun direncini arttırır. Gülerek cevap vermede oyun olarak algılamasına sebep olacaktır. Buna da dikkat edersek ileride 17 yaşına gelince isteklerini elde etmek için camları yumruklayan, bir sorun olduğu zaman şiddet göstererek çözmeye çalışan bir çocuğumuz olmayacak." ifadelerini kullandı. (İLKHA)