Çocuk yaşta ailelerini geçindiriyorlar
Şanlıurfa'da okullarını bırakıp ailelerinin bütçesine katkı sağlamak için küçük yaşta çalışma hayatına atılan çocuklar, yetkililerden destek istedi.
Yaşıtları okula giderken onlar ailelerinin bütçesine katkı sağlamak için küçük yaşta çalışma hayatına atıldı. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Şanlıurfa’daki çocuklar, yetkililerden destek istedi.
Çocuk Hakları Günü’nün gündemde olduğu şu günlerde çocuklar, kendileri için ilan edilen bu günden habersiz olduklarını kaydetti.
Geçim sıkıntısı yaşadıkları için çalıştığını söyleyen 15 yaşındaki Abdurrahman Karataş, “Maddi durumumuz az diye bu işi yapıyorum. Babam çalışamıyor biz çalışıyoruz. Babam çalışmak istiyor ama çalışacağı bir yer yok. Ailede toplam dokuz kişiyiz. Okulu da açık öğretimden okuyorum. Kardeşlerim de sabah okula gidiyorlar, okuldan sonra çalışıyorlar. Yetkililerden yardım istiyorum.” dedi.
“Fakiriz ve maddi durumumuz yok”
Yüzüne ve eline bulaşan boyaya aldırmadan kameralarımıza gülümseyen ayakkabı boyacısı Ali Mengi ise Urfa dışına çalışmaya gittiği için okulu bırakmak zorunda kaldığını belirterek “Fakiriz ve maddi durumumuz yok. Boyacılığı kendi isteğimle yapıyorum. İl dışına çalışmaya gittiğim için okulu bıraktım.” ifadeleriyle sorunun dile getirdi.
Küçük yaşta çalışmak zorunda kalan bir başka çocuk Halil Çalışkan da tıpkı büyükleri gibi ‘ekmek parası’ peşinde olduğunu dile getirerek, “Ekmek parası kazanmak için bu işi yapıyorum. Okula gitmiyorum çünkü babam çalışamıyor. Okuldan çıkıp çalışmak zorunda kaldım. Buradan kazandığım para altı kişilik ailemize normal olarak yetebiliyor.” diye konuştu.
“Elimiz bir iş tutsun diye çalışıyorum”
Bir meslek sahibi olmak için okulu bıraktığını söyleyen Salih Çiftçi, “Bir meslek ve elimiz bir iş tutsun diye çalışıyorum. Burada aldığım para çok şükür yetiyor. Okulu bırakmamın sebebi elim iş tutsun diye çıktım. Ama gençlere tavsiyem okullarını okusunlar, devam etsinler” diyerek içine düştüğü duruma yaşıtlarının düşmemesini istedi.
Güvercin yemleri satarak evin geçimini sağlayan Mehmet Şakır, sabahları okula gittiğini, öğleden sonra ise Güvercin yemi satma mesaisinin başladığını anlattı.
Şehir merkezi dışındaki hastanelerde tercümanlık yaptığını aktaran Ramazan Aslan ise yetkililerden en büyük talebinin kendisini ve kardeşlerini iyi bir okulda okutmak olduğunu söyledi. (Ramazan Casuk- İLKHA)