İş dünyasının noter tepkisi hükümeti de harekete geçirdi. Özellikle KOBİ'ler açısından maliyet ve zaman kaybına dönüşen noter ve benzeri birçok uygulamaya son verilmesi planlanıyor. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı'na bağlı KOSGEB koordinasyonunda hazırlanan 2013 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı'na göre yakın zamanda başta ana sözleşmeler ve defter tasdikleri olmak üzere 20'den fazla işlemde notere gerek kalmayacak.
İş iklimini yatırıma uygun hale getirmek amacıyla hazırlanan plan, öncelikle şirketlere ait dijital bilgi tabanını güçlendirmeyi hedefliyor. E-Dönüşüm Türkiye Projesi ve Bilgi Toplumu Stratejisi çerçevesinde, şirketlerin işlemlerinin birçoğunu online olarak yapması sağlanarak, maliyet ve zamandan tasarruf edilecek. Aynı zamanda düzenlemelerin etkisini ölçmeyi kolaylaştıracak istatistiki altyapı güçlendirilecek.
BELGELER TEK KURUMDA
Yine bürokrasinin azaltılması çalışmaları kapsamında kamu kurumlarına mükerrer olarak verilen her tür belgenin, tek bir kuruma ibraz edilmesi ve diğer kurumların kullanımına açılması da sağlanacak. Katılımcılığın ve şeffaflığın oluşturulması, düzenlemelerin etkilerinin analizi, gereksiz kırtasiyeciliğin önlenmesi, bürokrasi ve maliyetlerin azaltılmasını sağlayan düzenlemeler de hayata geçecek. Bu da en az 20 kalemde noter onaylarını kaldıracak.
ONLİNE İŞLEM
Şirketler üzerindeki noter ve benzeri yüklerin kaldırılması amacıyla mevcut teknolojik altyapılar da değerlendirilecek. Merkezi Sicil Kayıt Sistemi Projesi (MERSİS) kapsamında; oluşturulan bilgi sistemi üzerinden sicil ve diğer şirket işlemlerinin online olarak yapılabilmesi sağlanacak ve ticaret sicili memurluklarınca yapılan kayıtlar elektronik ortamda merkezi bir sistemde tutulacak.
Ayrıca, bürokrasinin azaltılması noktasında KOSGEB destek süreçlerinde de önemli değişikliklere gitti. KOBİ'ler tarafından desteklere ilişkin olarak sunulan belgelerin KOSGEB tarafından onaylanması yeterli kabul edilirken, noter onayına ihtiyaç kaldırıldı.
Bürokratik işlemlerde 65'inci sıradayız
Türkiye yapılan birçok düzenlemeye rağmen bürokrasi yükünde hâlâ ön sıralarda yer almaya devam ediyor. Dünya Bankası'nın "Doing Business 2011" raporunda, 183 ülke arasında iş yapma kolaylığı açısından yapılan sıralamada Türkiye 65'inci sırada yer alıyor.
ŞİRKET KURARKEN NOTERE 1000 TL GİDİYOR
Şirket ana sözleşmesi: 500 TL
Belge 20 TL
Nüfus cüzdanı sureti: 21 TL
Şirket müdürü imza sirküleri: 70-80 TL
Defterlerin alınması ve tasdik ettirilmesi: 43 TL
Metin Can - Sabah