Noelmi? Nasreddin Hocamı?
Milletimiz değerlerine sahip çıktı!
Hristiyan kültürünün dini simgelerinden olan Noel Baba yerine, ülkemizde aşağıdakilerden hangisi gençliğimize tanıtılmalı, öğretilmeli ve benimsetilmelidir?
Diyanethaberler, konu ile ilgili bir araştırma yaptı ve araştırmadan bakın ne çıktı:
Öncelikle belirtelim ki, Noel Babaya demokratik tepki olarak bu şekilde ilk anketi düşünen, planlayan, uygulayan ve sonuçlarını değerlendirip kamuoyu ile paylaşan, doğru haberin ve sağlıklı bilginin adresi diyanethaberler.com sitesi olarak ulaştığımız sonuçları ilgililerin dikkatine sunuyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaların bir an önce başlatılmasını umuyoruz.
Söz konusu anketimize 1253 kişi katılmış olup, bununla ilgili bazı sonuçları şu şekilde değerlendirmemiz mümkündür.
Öncelikle belirtelim ki, Noel Baba’ya demokratik tepki olarak bu şekilde ilk anketi düşünen, planlayan, uygulayan ve sonuçlarını değerlendirip kamuoyu ile paylaşan, doğru haberin ve sağlıklı bilginin adresi diyanethaberler.com sitesi olarak ulaştığımız sonuçları ilgililerin dikkatine sunuyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaların bir an önce başlatılmasını umuyoruz.
Söz konusu anketimize 1253 kişi katılmış olup, bununla ilgili bazı sonuçları şu şekilde değerlendirmemiz mümkündür.
Anket sonuçlarına baktığımızda görüldüğü üzere ankete katılanların % 33’lük kısmı, Noel Baba figürü yerine Nasreddin Hoca’nın gençlerimize tanıtılması ve benimsetilmesi kanaatindedir.
% 30’lık bir kesim ise Hz. Mevlana’ya oy vermişlerdir. Onun da toplumumuzdaki saygın yeri ve tanınırlığı bu vesile ile bir kez daha ortaya çıkmış bulunmaktadır.
Ankete katılanlar, Nasreddin Hoca ile Mevlana’nın gençlere tanıtılması noktasında önemli bir görevi ifa etmişlerdir. Nitekim ülkemiz, yetişen bu değerler bakımından Batı dünyasından çok daha ileridedir ve bu topraklar Noel Baba’ya ihtiyaç bırakmayacak şekilde zengin ve bereketli insan kaynaklarına sahiptir.
Sivil toplum örgütlerinin ve özellikle Konya’da bulunanların sahip oldukları bu iki değerin kıymetini bilmeleri ve bunları tüm Türk dünyasına tanıtmak ve insanımıza benimsetmek için gerekli girişimlere ve çalışmalara bir an önce başlamaları uygun olacaktır.
Öte yandan % 13’lik bir kesimin Kırşehir’de medfun bulunan Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evren’e oy vermeleri de anlamlıdır. Kırşehir’de bulunan sivil toplum örgütlerinin daha çok çalışmaları ve topraklarındaki bu eşsiz değeri tüm dünyaya tanıtmaları gerekmektedir ve bu da onların boyunlarının borcudur.
Diğer taraftan Yunus Emre’nin diyarı olarak bilinen Eskişehir ilimize de büyük görevler düşmektedir. Zira % 9’luk bir kesim anketimizde Yunus Emre’ye oy kullanmışlardır. Ses bayrağımız Türkçe ile şiirler yazan bu büyük Allah dostunun insanlığa doğru tanıtılmasına şiddetle ihtiyaç vardır.
Aynı şeklide % 7’lık bir kesim ise Anadolu’nun İslam’laşmasındaki eşsiz rolü inkar edilmeyecek olan Ahmet Yesevi’den yana oy kullanmışlardır. Bu durum Ahmet Yesevi’nin halkımıza yeterince tanıtılmadığının bir göstergesi olarak karşımızda durmaktadır. Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyetinin onu daha çok tanıtmak için uğraşmaları gerektiği anketimizden çıkan çarpıcı sonuçlardan birisidir.
Benzer şekilde % 5’lik bir kesimin Nevşehir ilimiz sınırları içinde medfun bulunan Hacı Bektaşi Veli’ye oy vermeleri anlamlıdır. Nevşehir’de bulunan sivil toplum örgütlerinin daha çok çalışmaları ve bu büyük mutasavvıfı tüm dünyaya en güzel şekilde tanıtmaları gerekmektedir ve bu da onların vazgeçemeyecekleri görevleri cümlesindendir.
Bu anketimizden Keloğlan’a % 2, Hacivat ve Karagöz’e ise % 1 oy çıkmıştır ki bunlarda Anadolu’da yetişmiş bizim ortak kültürel mirasımızın en değerli unsurlarıdır. Onlara az oy çıkması, Noel Baba’nın karşısında gençliğe tanıtılacak bir figür olarak ankette yer almaları nedeniyledir. Eğer konu sadece mizah olsaydı, onların çok daha fazla oy alacakları kesin olup, bununda normal karşılanması gerekmektedir.
Özetle ifade edecek olursak, bu ankete katılanların % 33 lük bir kısmı Nasreddin Hoca’nın Noel Baba yerine gençliğe tanıtılması ve öğretilmesi kanaatindedir. Bu konuda gerekli çalışmalara bir an önce başlanması zarureti vardır. Zira yıllardır ve bilhassa şu günlerde Hristiyan Batı kültürünün gençlere empoze edilmesi amaçlı yapılan gösterilerde Noel Baba kıyafeti giydirilerek sokaklarda dolaştırılan işsiz gençlerle kimlerin neleri amaçlamak istediği çok iyi değerlendirilmelidir. Bu itibarla biz konunun önemine dikkat çekiyor ve diyanethaberler.com olarak bunun altını bir kez daha çiziyoruz.
Sonuç olarak, tüm duyarlı vatandaşlarımızın bu konuda kamuoyu oluşturmalarını, Noel Baba kıyafeti giymiş kimselerin televizyonlarda saatlerce gösterilmelerine RTÜK aracılığı ile tepki göstermelerini, toplumun kültürel dokusunu tahrip etmek isteyenlere fırsat vermemelerini, bu konuyla ilgili olarak gerekli tedbirleri almalarını, bunlara karşı sessiz ve seyirci kalmamalarını ve bu sahadaki büyük boşluğu doldurmak için harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde kültürel erozyonlarla karşılaşmamız söz konusu olacaktır. Bunun sonucunda da toplumda kokuşma, çürüme ve yozlaşma artabilecek ve başka kültürlerin tutsağı olmamız kaçınılmaz hale gelebilecektir. Millet olarak gelecekte büyük acılar yaşamak istemiyorsak bu anketten çıkan çarpıcı sonuçları doğru okumamız, kendi özümüze ve kültürel değerlerimize sahip çıkmamız ve uyanık olmamız gerekmektedir.
18.12.2010
DİYANETHABERLER.COM
NOT: Değerli Okuyucularımız!
Haberlerimizi alıntılayıp yayınladığınız zaman, sitemizi kaynak olarak göstermek istediğinizde lütfen biraz daha dikkatli olalım. Biz diyanethaberler.comuz. Başkaları ile karıştırmamanızı sizlerden istirham ediyoruz. Diyanet ya da diyanethaber ile karıştırmayacağınızı umuyor selam ve saygılarımızı sunuyoruz.
Teşekkürler... diyanethaberler.com