Üniversite Hastanesinden Domuz Gribi Haberlerine Açıklama
Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde domuz gribi olduğuna dair basından çıkan haberler sonrasında Başhekim Ahmet Güzelçiçek ve ilgili doktorlardan açıklama geldi.
Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi başhekimi Başhekimi Dr.Ögr. Üyesi Ahmet Güzelçiçek; hastanemizde domuz gribi olduğuna dair basında yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Göğüs hastaliklari Anabilim Dali öğretim üyelerinden Dr.Öğr.Üys.Şerif KURTULUŞ yaptığı açıklamada;Hastanemizde domuz gribi tanısı alan hastamız yoktur.
Mevsimsel grip şüphesi olup takip ve tedavisi sürmektedir.
Enfeksyon Kontrol Komitesi Başkanı Dr.Öğrt.üyesi Mehmet Reşat Ceylan;Grip (influenza) genellikle yıl içerisinde Ekim ayından başlayarak Mart sonu Nisan başına kadar olan dönemde sık görülen oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip kuzey yarım kürede yer alan her ülkede ifade edilen aylar arasında toplumda önemli sayıda kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Bu aylarda hasta kişi sayısının belirgin şekilde artması beklenen bir süreçtir ve salgın olarak değerlendirilmemeli, mevsimsel grip hastalığı aktif dönemi olarak ifade edilmelidir.
Mevsimsel grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok fazla sayıda alt tipleri bulunmaktadır. Yıllar içerisinde toplumda sık görülen influenza virüsleri sürekli değişmekte, bir önceki yıl görülen virüsten oldukça farklı virüsler sonraki yıllarda insanları hastalandırabilmektedir. Bu durum neden her yıl grip olabildiğimizi net bir şekilde açıklamaktadır. İnsanlarda hastalık oluşturan influenza virüslerinin neredeyse tamamı influenza A ve influenza B alt tiplerine aittir ve aşılar içerisinde her iki alt tipe ait suşlar yer almaktadır. İnfluenza A ve influenza B ayrı alt tipler olarak adlandırılmakla birlikte neden olduğu hastalık tablosundaki şikâyetler ve bulgular tamamen aynıdır.
İnsanlarda olduğu gibi her canlının kendine ait grip virüsleri mevcuttur ve kuş gribi halk arasında bunun bilinen en güzel örneğidir. Diğer canlılara ait grip virüslerinin insanları hastalandırması beklenmez. Bununla birlikte 2009 yılında tüm dünyanın yaşadığı domuz gribi salgınında olduğu gibi, hayvanlardaki grip virüsleri insanlara geçiş özelliği kazanabilmekte ve tüm dünyayı etkileyen pandemiye neden olabilmektedir. Ancak domuzlardan insanlara geçen domuz gribi virüsleri gibi virüslerde tüm dünyayı etkileyecek bir salgına neden olma yetisini birkaç yıl içerisinde kaybetmekte, sonraki yıllarda mevsimsel influenza etkenleri arasında yerini almaktadır. Başka bir deyişle domuz gribi ifadesi sadece tüm dünyayı etkilediği pandemi döneminde kullanılmıştır ve artık salgın sonrasındaki yıllarda mevsimsel grip etkenleri arasında yer almaktadır, domuz gribi olarak tanımlanmamaktadır.
Grip birçok kişide hafif seyretmekte ve bu kişiler birkaç gün içerisinde tamamen iyileşmektedir. Bununla birlikte yaşlılarda, genç çocuklarda, gebelerde ve kronik hastalığı olanlar gibi özellikleri bulunanlarda ağır seyretmekte, hastane yatışlarına ve hatta ölümlere neden olabilmektedir.
Son haftalarda Avrupa’da ve Kuzey yarım kürede yer alan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de grip olan hasta sayılarında artış görülmektedir ve artış devam edebilir. Grip hasta sayılarındaki artış olağan bir durum olup geçmiş grip sezonları ile kıyasladığımızda benzer olduğu görülmektedir. Ülkemizde dolaşımdaki baskın grip virüsü influenza A(H3N2) virüsüdür. Bununla birlikte grip benzeri hastalıklara neden olan diğer solunum yolu virüsleri de dolaşımda yüksek düzeyde yer almaktadır
Kış sezonunun başlamasıyla birlikte heryıl olduğu gibi Harran Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne grip şikayetleri ile hastalar başvurmakta, birçok hasta ayaktan tedavi edildiği gibi, bazı ek hastalıkları olan hastalarımızda servisler ve yoğunbakımlarımızda takip edilebilmektedir. Halihazırda hastanemizde takip edilen ve solunum sekresyonlarında 3 hastamızda influenza B ve vefat eden bir hastamızda İnfluenza A tespit edilmiştir. Vefat eden hastamızda; 68 yaşında, kronik böbrek yetmezliği, hipertansiyon ve nefes darlığı şikayetleri mevcut olup, ilk günden itibaren Grip düşünülerek gerekli tanı ve tedavisi yapılmış olup, ek hastalıklardan dolayı kaybedilmiştir. Hastanemizde mevcut durumda Domuz gribi nedeniyle yatan ve takip edilen hastamız bulunmamaktadır,