Nissibi Köprüsü ve Selahaddin Eyyubi

Nissibi Köprüsü ve Selahaddin Eyyubi

Bilmeyen okuyucularımız için önce kısaca Nissibi köprüsünden bahsedelim. ‘Nissibi Köprüsü’; Atatürk Baraj Gölü üzerinde Türkiye’nin en büyük 3. Köprüsü... Tamamı yerli mimar ve mühendislerimizin yaptığı ve çalıştığı bir eser… Fırat’ın doğusu ile batısını birbirine bağlayan bölge için çok önemli bir köprü ve muhteşem bir eser…

GapGündemi gazetesi bu konu ile alakalı olarak bir kampanya başlattı ve bu köprüye; Tarihe damgasını vuran, çok önemli bir şahsiyete sahip olan Selahaddin Eyyubi isminin verilmesini teklif etti. Bunu gazetenin manşetinden kamuoyuna duyurdu.

Bence haklı ve isabetli bir kampanya ve teklif... Çünkü Fırat'ın iki yakasındaki ayaklarıyla Türkiye'nin Doğusu ile Batısı arasında kurulan, ülkemizin 3. en büyük, milli ve muhteşem köprüsüne; Türkiye’nin 100 yıllık derdi, Kürt meselesinin halline yönelik; yerli "Milli birlik ve kardeşlik" hareketine tarihi bilinç ve mana katma yönünden de; en uygun isim şüphesiz ki Selahaddin Eyyubi ismidir.

Türk, Kürt, Arap.. istisnasız bütün Müslüman halkların gönlünde taht kurmuş, bin Yıl öncesinde de dağınık ve perişan durumdaki Müslüman halkların uyanışı, bir araya gelişi ve bölgedeki 100 yıllık Haçlı işgaline karşı topyekûn direniş, kurtuluş ve zaferin bayraktarıdır Selahaddin Eyyubi…

Selahaddin Eyyubi sadece askeri bir komutan, fatih değil... Aynı zamanda uyanış ve yeniden yapılanmanın, medeniyet anlamında yeniden yükselmenin, alim ve erdemli bir kurucu liderdir de…

   Ben şimdi buradan uzun uzadıya Selahaddin-i Eyyubi’den bahsederek yazıyı uzatmak istemiyorum! Bu önemli şahsiyeti okuyan, araştıran bilir. Bilmeyenler de en azından araştırabilirler. Hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Günümüzde aynı birliğe, dirliğe, dirilişe ve kurtuluşa acil ihtiyacımız var. Fırat'ın üzerine kurulan bu muhteşem köprü ‘ye zamanın ruhuna uygun en güzel ve anlamlı isim, görüldükçe ismi anıldıkça gönlümüzü - ruhumuzu aydınlatacak, kardeşliğin güçlü geçmişiyle geleceğe umud ve inanç aşılayacak Selahaddin Eyyubi ismi olacaktır, diye düşünüyorum. Ve kampanyaya destek veriyorum.

Selahaddin Eyyubi; Kürt, Türk, Arap ve diğer Müslüman halkların genelinin itiraz etmeyeceği bir isimdir. Hem barış sürecine de katkı sağlayacağı düşüncesindeyim.

      

Köprü ile ilgili bilgiler

Taşınan:        Motorlu taşıt Geçiş:           Atatürk Baraj Gölü Konum:         Adıyaman-Şanlıurfa Tasarım:       Gülsan İnşaat Türü:             Asma köprü Uzunluk:        610 m Genişlik:       24,50 m Başlangıç tarihi: 26 Ocak 2012 Açılış:                2015

Bu yüzden bizde buradan konu hakkında yetkili olan şahıs ver mercilere sesleniyoruz; bu köprünün ismi her kesimin üzerinde ittifak edebileceği ‘Selahaddin Eyyubi’ olsun diyoruz. Vesselam