ÖNDER'den ‘Şehir ve Medeniyet' Sempozyumu
İmam Hatipliler Derneği (ÖNDER) ve Esenler Belediyesi ortaklığıyla düzenlenen ‘Şehir ve Medeniyet Sempozyumu’ Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Türkiye’de öğrencilerin şehir ve medeniyet alanında yaptığı ilk sempozyum olma özelliği taşıyan ‘Şehir ve Medeniyet Sempozyumu’ üç oturum şeklinde gerçekleştirildi.
İmam Hatipliler Derneği (ÖNDER) ve Esenler Belediyesi ile ortaklığıyla düzenlenen Şehir ve Medeniyet Sempozyumu, Türkiye’de öğrencilerin şehir ve medeniyet alanında yaptığı ilk sempozyum olma özelliği taşıyor.
İmam Hatipli öğrencilere 10 hafta boyunca medeniyet ve şehir alanında, uzman akademisyenler, sosyologlar yardımıyla, gençlere medeniyet ve şehir bilinci kazandırılmaya çalışılan eğitimler sonucu, gençlere kendi sempozyumlarını yapma imkanı sunuldu.
Öğrenciler; şehir ve mimari, kent ve estetik, şehir sosyolojisi, şehir ve sinema, mültecilik ve hukuki durum, mültecilerin sosyal hayata etkileri başlıklı konular başta olmak üzere, Şehir ve Medeniyeti konu alan sunumlar gerçekleştirildi.
“öğrencilerimiz, medeniyet kodlarımızı tekrar şehrimize taşısınlar istiyoruz”
Sempozyumla ilgili İLKHA’ya bilgi veren ÖNDER Yönetim Kurulu Üyesi, Fatma Özcan Taş şunları “Şehir ve medeniyet sempozyumu, lise öğrencilerimizin sundukları bir sempozyum. Kendi yaşadıkları şehre dair bir bilinç oluşsun öğrencilerimizde ve medeniyet kodlarımızı tekrar şehrimize taşısınlar istedik. Bu sebeple de bu projeyle ortaya çıktık. Lise öğrencilerimize şehirle ilgili derdi olan akademisyenlerimiz aracılığıyla dersler verelim ve o derslerin sonucunda da bu arkadaşlarımız bir sempozyumla final yapsınlar istedik. Şu anda o finali yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Gençlerde Medeniyet ve Şehir bilinci oluşmasında önemli bir adım
Öğrencilerin 10 hafta boyunca, şehir ve medeniyet alanında uzman akademisyenlerden ders aldıklarını ifade eden Taş, “Şehir ve estetik, şehir ve mimari, küresel şehirler, şehir ve mülteci sorunu gibi, kentsel dönüşüm gibi başlıklarda eğitimler verildi. Bu projenin sonunda, bu şehrin asıl sahipleri olan bu gençlerimizi, inşallah aldıkları eğitimin sonucunda, şehrimize daha büyük katkılarda bulunacaklarını umut ediyoruz. Ve diğer okullarımıza da, bu çalışmanın örnek olmasını ve güzel örneklerin paylaşılarak, inşallah diğer lise çağındaki gençlerimize de ulaşmasını istiyoruz.” dedi.
Gençlerde medeniyet ve şehir bilinci oluşmasında ön ayak olacak proje, yarının mimarları, kent bilimcileri, göçmen ve mülteci hakları savunucularının oluşmasına, gençliğin bu noktada farklı bir bakış açısı kazanmasına katkı sağlayacak. (Mehmet Tahir Özsoy/Ahmet Karakaş-İLKHA)