Mısır'ın Cuntacı Kabinesi'nde Kim Kimdir?

Kabinede İslamcı isimlerden tek bir kişi bile bulunmazken, Mursi döneminde atanan bazı bakanlar görevlerine devam ettiler

Mısır'ın Cuntacı Kabinesi'nde Kim Kimdir?


Cuntacı Cumhurbaşkanı Adli Mansur’un atadığı Başbakan Hazım el Biblavi’nin kurduğu yeni kabinede darbeci general Abdulfettah el-Sisi hem savunma bakanı hem de başbakan yardmcısı oldu. Kabinede el-Sisi'nin dışında iki başbakan yardımcısı daha bulunuyor

Dışişleri Bakanı - Nebil Fehmi

Mısır’ın eski ABD büyükelçisi olan Fehmi, Kahire’deki Amerikan üniversitesinin Uluslararası İlişkiler ve Halk Siyaseti bölümünden mezun.

Emek Bakanı - Kamil Ebu Eyta

Mısır Bağımsız Ticaret Birliği Federasyonu’nun başkanı olan Ebu Eyta, Mursi karşıtı “30 Haziran ayaklanmasına” açıktan verdiği destekle tanınıyor.

Ebu Eyta, Mursi’nin cumhurbaşkanlığı döneminde de aynı bakanlık için teklif almış fakat bu teklifi reddetti.

Enformasyon Bakanı - Sureyya Şerafeddin

Sureyya Şerafeddin Mısır’ın tarihinde enformasyon bakanlığı koltuğunu oturan ilk kadın yönetici oldu.

Şerafeddin Mısır Devlet Radyo ve Televziyon kurumunun ileri gelen isimlerinden birisi. Daha önceden enformasyon bakanlığı’nda uydu kanallarından sorumlu sekreter olarak görev yapmıştı.

Yüksek Öğretim Bankanı - Husam Eysa

Kendisi bir siyaset uzmanı olan Eysa, aynı zamanda bir hukuk profesörü ve Muhammed el-Baradey’in de yakın arkadaşlarından.

Dini Vakıflar Bakanı - Muhammed Muhtar Cuma

El-Ezher Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı olan Cuma,74 yaşında ve Ezher alimleri enstitüsü üyesi.

Çevre Bakanı - Leyla Raşid İskender

Sosyal bir girişimci olan Leyla Raşid, birçok çevre projesine imza atmış bir isim.

Kahire’deki atık toplama projeleriyle 1994 yılında Uluslararası Çevre Ödülü almış olan Leyla İskender, Sina’daki kabileler ile ortak çalışma yürüterek geri dönüşüme büyük katı sağlamıştır.

Milli Eğitim Bakanı - Mahmud Ebul Nasır

Daha önce bakanlığın teknik eğitim sorumlusu olan Ebul Nasır, Kahire üniversitesi Makine mühendisliği öğretim üyelerinden biri.

Siyasi Adalet ve Ulusal Uzlaşı Bakanı- Muhammed Emin el-Mehdi

77 yaşında olan el-Mehdi, Uluslararası Ticari Tahkim Merkezi Kahire Bölgesi sorumluları arasında. Hukuk alanındaki uzmanlığı ile tanınan el-Mehdi, 1994 ve 1997 yılları arasında Kuveyt emirinin anayasa danışmanlığı görevini yapmıştır.

Bayındırlık ve İskan Bakanı - İbrahim Mehleb

Eylül 2012’de istifa etmeden önce 11 yıl, Arap Müteahhitler Birliği’nin başkanlığını yapmıştır. 1972 Kahire üniversitesi mezunudur.

Ensdüstri Bakanı - Münir Fahri Abdunnur

Mursi döneminde kendisine bakanlık tekflifi götürülen fakat bu teklifi reddeden bir diğer isim olan Abdunnur, Mursi karşıtı grupların çatısı mahiyetindeki Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin de genel sekreteri.

Ekonomi Bakanı - Ahmet Celal

Amerikan Boston Üniversitesi’nde ekonomi doktorası yapan Celal, sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren ve Orta Doğu sahasındaki çalışmalarıyla bilinen Ekonomik Araştırma Forumu’nun müdürlüğünü yapıyordu.

Mursi döneminde, dönemin başbakanı Hişam Kandil tarafından başlatılan ekonomik kalkınma insiyatifine destek veren Ahmet Celal, farklı sosyal ve siyasi kesimlerin bir araya gelip Mısır ekonomisini canladırmaları hususunda çalışmalar ortaya koydu.

Planlama Bakanı - Eşref el-Arabi

Hişam Kandil hükümeti döneminde Mısır planlama ve Uluslararası İşbirliği bakanı olarak görev yapan el-Arabi, Mayıs ayında görevden ayrılmıştı.

Kansas Üniversitesi’nde eğitim almış bir ekonomist olan el-Arabi, kariyerinin büyük bir kısmını Milli Planlama Enstitüsü’nde yaptı.

El-Arabi, Mısır’ın IMF ile olan ilişkilerinin kilit ismi olarak biliniyor.

Sosyal Dayanışma Bakanı - Ahmet el-Borai

Mısır’da 25 Ocak 2011 tarihinden sonra kurulan askeri geçiş yönetiminde Emek Bakanı olarak görev yapan el-Borai, Ağustos 2012 yerini Müslüman Kardeşler üyesi Halid el-Ezheri’ye bırakmıştı.

Tedarik Bakanı - Muhammed Ebu Şadi

Daha önceden içişleri bakanlığına bağlı kaynak suçlarını araştırma komisyonunun başında bulunan Ebu Şadi, Mübarek döneminde Ticaret ve Endüstri Bakanlığı’na bağlı olan iç ticaret birimi başkanlığını yürütüyordu.

Elektrik Bakanı - Ahmet İmam

Mursi döneminde atanan Ahmet İmam’ın göreve devam etmesinin faydalı olacağı belirtildi.

Özellikle son iki aydır artan elektrik kesintileri dolayısıyla eleştrilere maruz kalan İmam Haziran ayında yaptığı açıklamada, ülke genelinde teketilen elektrik enerjisi miktarının Mısır’ın elektrik üretme potansiyelini aştığını belirtmiş ve vatandaşlara elektrik tüketimini düşürme hususunda bakanlığın sunacağı önerilere uyma çağrısı yapmıştı.

Turizm Bakanı - Hişam Zazu

Ağustos 2012’de göreve gelen Zazu, Cemaat’ul İslamiye üyesi bir kişinin Luksor’a vali olarak atanmasının ardından başlayan protestolar neticesinde istifa etmek zorunda kalmıştı. Gelinen süreçte istifasını geri çeken Zazu, daha önceden Turizm bakanlığı görevinde bulunan Münir Fahri Abdunnur’un yardımcılığını yapıyordu.

Yerel Kalkınma Bakanı - Abdul Labib

Devrik diktatör, Hüsnü Mübarek döneminde Kana, Beheyra ve İskenderiye kentlerinde valilik görevi yapmış olan Labib, özellikle İskenderiye’deki görev süresi boyunca şehri iyi yönetemediği dolayısıyla geniş çaplı halk protestolarına maruz kalmıştı.

Petrol Bakanı - Şerif İsmail

Devlete ait Cenub el-Vadi Petrol Şirketi’nin genel müdürü olan İsmail, ülkedeki petrol altyapısına en iyi vakıf olan isim olarak takdim ediliyor.

Kültür Bakanı - Muhammed Sabir Arap

El-Ezher üniversitesinde tarih profesörü olan Arap, 2006 ve 2012 yılları arasında Mısır Milli Kütüphanesi ve Milli Arşiv’inin müdürlüğünü yapmıştı.

Mayıs 2012’de Mursi tarafından Kültür Bakanlığı görevine getirilen Arap, Ocak 2013’te yönetim karşıtı protestolar dolayısıyla istifa ettiğini açıklamış fakat Hişam Kandil’in özel ricaları ile göreve geri dönmüştü.

Askeri Üretim Bakanı - Rıza Hafız

Hava Kuvvetleri Komutanı olan Mareşal Rıda Hafız, 2011 ve 2012 arasında ülkeyi yöneten Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin ileri gelen üyelerinden.

Hafız, Mursi döneminde atandığı görevine devam eden nadir isimlerden birisi.

İçişleri Bakanı - Muhammed Ahmet İbrahim

Ocak 2013’te göreve gelen İbrahim, Mayıs ayında serbest bıraktığı iki siyasi tutuklu sebebiyle “mahkeme kararını uygulamadığı” gerekçesiyle iki yıl hapse mahkum edilmişti. Temyize başvuran İbrahim, davayı kazanarak İçişleri bakanlığı görevine devam etmişti.

Diğer bakanlıklar ise şu şekilde;

Sulama Bakanı - Muhammed Abdulmuttalib

Halid Mahmud Abdulaziz: Gençlik Bakanı

Meha Seyyid Zeynelabidin: Sağlık Bakanı

Remzi George: Bilimsel Araştırmalardan Sorumlu Devlet Bakanı

Üsame Salih: Yatırım Bakanı

Spor Bakanı - Tahir Ebu Zeyd

Atıf Ahmed Hilmi: İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı

Eymen Ebu Hadid: Tarım Bakanı

Abdulaziz Fazıl: Sivil Havacılık Bakanı

Üsame Salih: Yatırım Bakanı

Muhammed İbrahim: Tarihi Eserlerden Sorumlu Devlet Bakanı

isra haber