Müslümanlar 'Helal Et'den emin olmak istiyor

Müslüman lobisi helal et sattığını iddia edip satmayanlara hakkını helal etmiyor.

Müslümanlar 'Helal Et'den emin olmak istiyor

    Can Mumay'ın haberi
 
İNGİLTERE kamuoyunun gündem maddelerinden biri ‘helal et’ tartışması. Müslümanlar normal kesilen etlerin helal et damgasıyla satıldığını söylüyor. Ada’daki Müslüman lobisi helal et sattığını iddia edip satmayanlara hakkını helal etmiyor.
 
AVRUPA’daki Müslüman nüfus artıyor ve Müslümanlar beslenme alışkanlıklarını da muhafaza ediyor. Avrupa’daki Müslüman topluluğun gıda konusunda en fazla önem verdiği konulardan biri ‘helal et’ meselesi. İngiliz basının geçen hafta dilinde ‘helal et’ konusu vardı. Kimi İngilizler fast-food restoranlarının helal et satmasını eleştiriyor. Gerekçeleri ise İslami usullere uygun gerçekleştirilen kesimlerde hayvanların elektrik verilerek uyuşturulmaması, canlı kesilmesi. Uluslararası Compassion in World Farming tarım örgütünden Peter Stevenson, “Dini özgürlükler hayvanlara eziyet etmeye kadar uzanmamalı” diyor. Tartışmalarının merkezinde fast-food restoranları da var. Fast-food zincirlerinden KFC ve Subway, İslami usullere göre kesilmiş et sattıklarını menülerinde belirtiyor. Son yıllarda İngiltere’de 200 üzerinde restoran da, menüden domuz pastırması gibi ürünleri çıkardı.
 
MÜSLÜMANLAR ABARTIYOR MU
Müslümanların önemli bölümünü temsil eden Quilliam isimli think-tank kuruluşunun üyesi Maajid Nawaz, “Helal et satışı gizli saklı bir iş değil. Restoranların neden menülerinden domuz ürünlerini de çıkardıklarını anlamak güç. Bu ürünleri tüketmek istemeyen İslam dini mensupları sipariş etmezler olur biter” diyor. İngiltere Perakendeciler Derneği’nin (The British Retail Consortium) Yemek Bölümü Başkanı Andrew Opie de, “Helal olmasa da etler helal gibi gösteriliyor. Bu yüzden et ambalajlarının üstüne helal damgası vurmanın bir anlamı kalmıyor” diye konuştu.
 
500 milyar Euro’luk pazar
 
HELAL et sektörü dünya genelinde hızlı büyüyen bir pazar. Euromonitor’a göre pazarın dünya genelindeki büyüklüğü 500 milyar Euro’ya ulaştı. Helal et pazarında çok büyük fırsatların olduğuna dikkat çeken Euromonitor, pazarın 10 yıl içinde yüzde 20 büyüyeceğine dikkat çekiyor.
 
Ambalaja yazın
 
İNGİLİZ devleti etlerin kesiliş usullerine göre ambalajlarında bilgi verilmesi gerektiğini söylüyor. İngiliz Müslüman Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Shuja Shafi ise helal et konusunda Müslüman topluluğun hayal kırıklığı yaşadığını ifade ediyor. Shafi, “İslami usullere göre kesilmemiş etleri ‘helal et’ damgasıyla satmak Müslüman topluluğa karşı aşırı sağın kullandığı bir silah. İslami usullere göre hayvan kesimi insani ve temizdir” diyor.
 
Hürriyet