Milli Eğitimin Son Yönetici Atama Yönetmeliği Üzerine Bir Analiz
Eğitim sistemindeki sorunlara yönelik yapılan ve de getirilen yarım-yamalak her çözüm, beraberinde yeni sorunları getiriyor. Bu durumda sisteme adalet, ehliyet ve liyakat gibi asgari ölçütlerin herkes için eşit ve şeffaf biçimde sağlanabileceği bir yönetim anlayışının hâkim olması ve de getirilmesi gerekiyor. MEB çıkardığı son Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği birçok kesim tarafından eleştiriliyor. Aslında bu yönetmelik öyle Bakan Nabi AVCI döneminde öyle alelacele getirilen bir yönetmelik değil, önceki bakan döneminde gündemde olan bir yönetmelik. Nedense bakanlık yetkilileri söz konusu Yönetmelik için kamuoyu tarafında dile getirilen hassasiyetler göz önüne almamışlardır. Bu yönetmelikteki sorun yönetici seçme sisteminde sözlü sınavı ön plana çıkarması ile sınırlı değil, teknik olarak da içerik olarak da sorunlar var yönetmelikte. Uygulanabilir olmadığı gibi inatla uygulanması halinde büyük sorunlar çıkaracak nitelikte bir yönetmeliktir.
Mesela; yönetmeliği okuyan herkesin merak ettiği konuları ve de eleştirileri aşağıya çıkarmaya çalıştım.
1-Yönetim kademeleri neden kaldırılıyor?
2- Müdürlük için daha önce var olan yöneticilik şartı neden göz önüne alınmamış?
3-Meslek liselerine ve imam hatiplere mesleki öğretmen önceliğinden neden vazgeçilmiş?
4-Sendikalar sürece neden dâhil edilmemişlerdir?
5-Yeniden atamanın zararı neydi ki kaldırıldı?
6-İlk atama dönemi neden belli değil?
7-İller arası yer değiştirmeden neden vazgeçildi?
8- Ayrıca Bu Yönetmelikte Yüksek Lisans yapan ya da yapmış olan İdarecilerin Durumlarını neden göz ardı etmişsiniz. Eğitim camiasında idarecilerin eğitim düzeylerinin yüksek olması bazılarını rahatsız mı ediyor.
Sekizinci madde de geçen durum için mağdur olan birçok değerli yönetici arkadaşları biliyorum. Umarım Sayın Bakan ve MEB yöneticileri kamuoyunun hassasiyetlerini göz önüne alır ve söz konusu mağduriyetleri bir an önce giderirler.