Mewlana Xalid-î Kurdî paneli düzenlenecek
Mustazaflar Cemiyeti Batman Şubesi, Pazartesi günü vereceği Mewlana Xalid-î Kurdî paneline tüm halkı davet etti.
Mustazaflar Cemiyeti Batman Şubesi, 22 Eylül Pazartesi günü akşam saat 20.00de Alyans Düğün Salonunda düzenlenecek Mewlana Xalid-î Kurdî paneline tüm halkı davet etti.
Erkeklere özel yapılacak panele konuşmacı olarak, Araştırmacı-Yazar Abdulkadir Turan ve Araştırmacı-Yazar Müfit Yüksel katılacak.
Mustazaflar Cemiyeti Batman Şubesinden konu ile ilgili yapılan açıklamada, Mustazaflar Cemiyeti Batman Şubesi olarak 22 Eylül Pazartesi günü saat 20.00de Alyans Düğün Salonunda Kürdistan alimlerinden Mewlana Xalid-î Kurdî paneline tüm halkımızı bekleriz. Programımız erkeklere özeldir. denildi.
Mevlana Xalid-i Bağdadi kimdir?
18. yüzyılın sonu ve 19. yüzyılın başında Irak ve Şam'da yaşamış ve asrının müceddidi olarak kabul edilen alimlerdendir. Babasının ismi Ahmed'dir. İsmi Xalid lakabı Ziyâüddîn'dir. Bağdâdî nisbesiyle meşhûr olmuştur. Babası hazret-i Osman'ın, annesi ise hazreti Ali'nin soyundandır. Bu sebeple Osmani diye de anılmaktadır. Mewlana Xalid-î Bağdâdî diye meşhur olmuştur. 1778 (H.1192) senesinde Bağdât'ın kuzeyindeki Şehrezûr kasabasında doğdu. 1826 (H.1242) senesinde Şam'da vefat etti. Kabri Şam'ın kuzeyinde, Kâsiyûn Dağı eteğindeki kabristanda bulunan türbesindedir. Sevenleri tarafından ziyaret edilmektedir.
Küçük yaşta ilim tahsiline başlayan Xalid-î Bağdâdî, keskin zekâsı, kuvvetli hâfızası, sağlam iradesi ve çalışkanlığı ile dikkati çekti. Süleymâniye'de devrin meşhur âlimlerinden Muhammed bin Âdem-i Kürdî, Sâlih-i Kürdî, Abdürrahîm Berzencî ile kardeşi Abdülkerîm Berzencî'den, Abdullah-ı Harpânî'den ve daha pek çok âlimden ilim öğrenip, icazet aldı. Sarf, nahiv, edebiyat, usul, mantık, hikmet (fen), hey'et (astronomi), geometri, hesap ilimleri ile tefsir, hadis, fıkıh, kelâm, tasavvuf ilimlerini ve diğer ilimleri öğrendi. Fîrûzâbâdî'nin Kâmûs'unu ezberledi. Öğrendiği bütün ilimlerde din ve fen adamlarına hocalık yapacak derecede üstün bir bilgiye sahip oldu. Din ve fen ilimlerindeki üstünlüğü ve geniş bilgisi sebebiyle zamanının bütün âlimleri ve velilerinin takdirlerini kazandı. Hangi ilimden ve hangi fenden ne sorulursa sorulsun derhal cevabını verirdi. Zekâsı ve bilgisi karşısında akıllar hayrete düşerdi.
Hocası Seyyid Abdülkerîm Berzencî 1788 (H.1203) senesinde tâundan vefat edince, onun talebeleri boş kalmasın diye ders vermeye başladı. Her taraftan âlimler dersine koştu. Dünyaya ehemmiyet vermez, gece gündüz ibadet ederdi. Böylece 21 yaşındayken, ulemâya ve talebeye üstâd olup, 7 sene ders okuttu. Sözü tesirli, avam ve havâss arasında sözü delil olan şerefli bir zâttı.
1805 senesinde hacca gitti. Yolda Şam âlimlerinden çok saygı gördü. Tevazuundan dolayı, Allâme Muhammed Kuzberî'den hadis rivayeti; Mustafa Kürdî'den Kâdirî yolu icazeti aldı. (M.Fatih Akgül - İLKHA)