Mevlit Kandili; Kutlu Doğum takvimi belli oldu
Kutlu Doğum etkinlik takvimi belli oldu. Kutlu Doğum nedir?, Kutlu Doğum Haftası nedir?, Kutlu Doğum ne zaman nedir? Mevlit kandili olarak geçen kutlu doğum her yıl Türkiye'de çeşitli etkinliklerle kutlanır.
Peygamber Sevdalıları Platformu, bu yılki Kutlu Doğum etkinliklerini 26 Mart'ta Adıyaman'ın Samsat ilçesinde başlatacaklarını açıkladı. Platform, Diyarbakır Kutlu Doğum etkinliğinin 17 Nisan'da; İstanbul, Batman ve Van'da ise 24 Nisan'da yapılacağını duyurdu.
Her yıl düzenlediği Kutlu Doğum etkinlikleriyle yüzbinleri meydanlara toplayan Peygamber Sevdalıları Platformu 2016 yılı Kutlu Doğum etkinliğini Kılıç ve Merhamet Peygamberi temasıyla yapacaklarını duyurdu.
Nisan ayında yapılacak olan Kutlu Doğum etkinliklerinin altyapısının tamamlandığını belirten Peygamber Sevdalıları Platformu Sözcüsü Yahya Oğraş, bu yılki kutlu doğum etkinliklerinde ilk olarak hazırlamış oldukları Peygambere Uyun ki Allah Sizi Sevsin' kitabını hediye olarak tüm halka ulaştıracaklarını söyledi.
Kutlu doğum etkinlikleri için kendilerine 300den fazla müracaat yapıldığını belirten Oğraş, Türkiye geneli yapılacak olan Kutlu Doğum etkinliklerini bu yıl da tüm hızıyla yürütmeye çalışacaklarını ifade etti.
İlk etkinlik 26 Mart'ta
İlk etkinliklerini 26 Martta Adıyamanın Samsat ilçesinde gerçekleştireceklerini duyuran Oğraş, Merak edilen diğer büyük illeri sırasıyla şu şekilde açıkladı, 3 Nisan Adana, 10 Nisan Gaziantep, 17 Nisan Diyarbakır, 24 Nisan İstanbul, yine 24 Nisan Batman ve Vanda gerçekleştirilecektir."
Oğraş, belirtilen illerde etkinliklerin yapılması için yetkili kurumlarından izinlerinin alındığı ve belirlenen tarihte etkinliklerin gerçekleştirileceğini kaydetti.
Halka Peygamber aşkını anlatacağız
Halkın yoğun katılım göstereceklerinin altını çizen Oğraş, her geçen yıl Kutlu Doğum coşkusunun daha da arttığına dikkat çekerek, Gerek âlimlerimiz, kanaat önderlerimiz ve gerekse vatandaşlarımız Peygamber Sevdalıların düzenleyeceği bu tür etkinliklerde özellikle yer almalarını istiyoruz. Çünkü bu kutlu bir sevdadır. Bu sevda kimsenin tekelinde değildir. Her ne kadar biz vesile oluyorsak da buna herkes kendi işi gibi bakmalıdır. ifadelerini kullandı.
Ümmetin vahdete en fazla ihtiyaç duyduğu bir zamanda olduğuna dikkat çeken Oğraş, İnşallah hepimiz bu çalışmanın içerisinde tek yumruk olacağız. Tek reçete, 'Kılıç ve merhamet Peygamberi'nin gölgesi altında birleşip dünyaya haykırabilirsek Siyonistlerin Müslüman dünyasında yürüttükleri bu tür saldırı ve işgal girişimleri sonuçsuz kalacak ve akamete uğrayacaktır. diye belirtti.
Kutlu doğum etkinlikleriyle halkın önüne tekrardan çıkacaklarını ve halka peygamber aşkıyla birleşmenin yolunu anlatacaklarını söyleyen Oğraş, herkesin atacağı bu hayırlı adımda peygamberin şefaatinden mahrum kalmayacaklarını söyledi.
Şiir ve makale yarışması başlamıştır
Salavat seferberliğinin de tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Oğraş, şiir ve makale yarışmasının da yapılacağını hatırlatarak Halkımız gecesini gündüzüne katarak salavat seferberliği yürütüyor. Bu çerçevede Kılıç ve Merhamet Peygamberi teması üzerine 1 Marttan 31 Martta kadar sürecek olan şiir ve makale yarışması düzenlenecektir, yarışma 1998 doğum öncesi ve sonrası olmak üzere iki kategori üzerinden yapılacaktır. Allah-u Teâlâ bu kutlu yolda herkesin yapacağı hayrı şimdiden kabul etsin inşallah. şeklinde konuştu.
Kutlu Doğum Haftası nedir, ne zaman kutlanır?
Hz. Muhammed ne zaman doğmuştur? Kutlu Doğum Haftası'nı kimler kutlar?
Kutlu Doğum Haftası, peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)in doğum gününü kutlamak amacıyla her yıl 14-20 Nisan arasında kutlanır.
Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.
(Enbiyâ, 107)
İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiül-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Milâdî takvime göre ise bu, 571 yılı Nisan ayının yirmisine rastlamaktadır. Bu mübarek geceye Mevlid Kandili denir.
Onun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti.
Onun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıçtır.O gecenin sabahı gerçekten de feyizli bir sabahtı. İnsanlık için yepyeni bir gün doğmuş, aydınlık bir devir açılmıştı. Bir fazilet güneşi ve hidâyet meşalesi olan sevgili peygamberimizin gönderilişi, Yüce Allahın bütün insanlara en büyük nimetlerinden birisidir. Bu hususta Kuran-ı Kerimde şöyle buyurulmuştur:
Andolsun ki içlerinden, kendilerine Allahın âyetlerini okuyan, (kötülüklerden ve inkârdan) kendilerini temizleyen, kendilerine Kitap ve hikmeti öğreten bir Peygamber göndermekle Allah, müminlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Halbuki daha önce onlar apaçık bir sapıklık içinde idiler.
(Âl-i İmrân, 164)
Bu gece, müslümanlar arasında yüzyılllardan beri büyük bir coşku ile kutlanmakta, Sevgili Peygamberimiz derin bir saygı ile anılmaktadır. Büyük Türk Alimi Süleyman Çelebi tarafından yazılan ve asıl adı Vesiletünnecat olan mevlid kitabı Onun doğumunu, üstünlüğünü ve mucizelerini en güzel bir şekilde dile getiren değerli bir eserdir.
Peygamberimizin doğum yıldönümlerinde okunan mevlidleri saygı ile dinlemek, Onun mübarek ruhuna salât ve selâm okumak hiç şüphesiz büyük milletimizin Sevgili Peygamberimize olan engin sevgi ve bağlılığının bir ifadesidir.
Bununla beraber, Onun ahlâk ve fazilet dolu hayatını öğrenmek ve kendimize örnek almak başta gelen görevlerimizdendir. Asıl o zaman Onun sevgisini ve hoşnutluğunu kazanmış oluruz.
O âlemlerin Rabbinden, Alemlere rahmet olarak gönderildi. Asırlara sığmayacak inkılapları birkaç sene içerisinde gerçekleştirdi. Evlâtlarını diri diri toprağa gömen babalar Ona ve getirdiği prensiplere iman ettikten sonra mükemmelleştiler, dünyaya insanlık, adalet ve medeniyet rehberi olacak hale geldiler. İnsanlar Onun tek emriyle, kökü yüzlerce yıl derinde olan alışkanlıklarını bıraktı.
O, yirminci asır insanının yüzyılda yerleştiremediği hakkı, hukuku, adâleti, hürriyeti, demokrasiyi ve insan haklarını bir solukta yerleştirdi. Böylece cehâlet asrı bir saâdet asrı olup, çıktı. Nihayet asır, asırlara taştı. Ve O, çağlar ötesiyle kucaklaştı.
Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed kendisinden önceki peygamberler gibi sadece bir kavme veya millete değil, bütün insanlığa peygamber olarak gönderilmiştir. Onun diğer peygamberlerden en farklı yönlerinden birisi budur. Nitekim Kuran-ı Kerimde şöyle buyurulur:
Biz seni bütün insanlara ancak müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik; fakat insanların çoğu bilmezler.
(Sebe, 28)
İnsanlığın her zaman ve mekânda Hz. Peygamberin tebliğ ettiği ilâhî mesaja ve bu mesajın hayata geçirilmiş şekli olan onun sünnetine ihtiyacı vardır. Onu örnek almak, Kurana uymaktır. Çünkü Hz. Aişe (r.a.)nın ifâdesiyle Onun ahlâkı Kurandı. (Müslim, Misâfirîn, 139). Kuran-ı Kerim, Peygamberimiz Hz. Muhammedin inananlar için en güzel örnek olduğunu bildirmekte ve bu hususta şöyle buyurulmaktadır:
Andolsun, Allahın rasûlünde sizin için, Allaha ve âhiret gününe kavuşmayı umanlar için ve Allahı çok ananlar için güzel bir örnek vardır. (Ahzâb, 21)
Peygamber efendimizin gerçek doğum günü:
Peygamber efendimizin gerçek doğum günü Hicri takvimdeki Rebiülevvel ayının 12. gününün sabahı dünyaya gelmiştir. 11. gece Mevlid kandili olarak islam alemi tarafından kutlanmaktadır. Yani her yıl Nisan 14-20 günleri arası kutlanan kutlu doğum haftası, peygamber efendimizin doğduğu gerçek ay değildir, Diyanet işlerinin çıkarttığı bir tür etkinliktir.