Mersin, Suriye yatırımlarından pay istiyor

Mersin, Suriye yatırımlarından pay istiyor

 "Suriye dışa açılırken, Mersin'in avantajlarından yararlanabilir. Organizasyona bakanlık düzeyinde katılım, ihracatla ilgili birçok sorunun çözülmesini sağlayacak" dedi

Abdullah Biçer'in haberiSuriye'de yapılacak Mersin Tanıtım Günleri ile ilgili açıklama yapan Aşut, Suriye'de 2015'e kadar 50 milyar dolarlık kamu, 22 milyar dolarlık da özel sektör olmak üzere toplam 72 milyar dolarlık yatırım öngörüldüğünü belirterek, "Mersin'i dünyada önemli bir merkez yapacak olan turizm ve tarım sektörlerinde Suriye'de de önemli projelere imza atılacak. Karşılıklı ticaret ve iş birliği ile Mersinli firmalarımız gerek tecrübe gerekse dünyaya açılma yönünden Suriyeli kardeşlerimize öncülük edebilir ve yatırımlardan pay alabilirler" diye konuştu.

Suriye ile Mersin arasında tarihi bağların çok güçlü olduğuna dikkat çeken Aşut, geçmişte, Suriye, Lübnan gibi ülkelerle, Mersin arasında güçlü ticaret bağları olduğunu dile getirdi. Aşut, dünyada dengelerin değiştiğini kaydederek, "Dünyanın ekonomik gücü olarak Asya yükselirken, İpek Yolu yeniden canlanıyor. Bu dinamizm Suriye'yi de etkiledi. Ülke dışa açılmak, dünya ile bütünleşmek istiyor. Bu konuda kendi tecrübelerimizi onlara aktaracağız. Öncelikle 'Akdeniz'de Bir Liman Kenti Mersin' sergimizin Şam'da açılışı yapılacak. Çünkü hepimizin ortak kaderi ve çıkış noktası Akdeniz. Mersin de Akdeniz'in gücüyle yeni pazarlar ve iş birliği imkanları arayacak" şeklinde konuştu.

kullan

Başkan Şerafettin Aşut, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği ASCAME'nin çevre ülkelerle yeni ticaret bağlantıları kurmak için önemli bir avantaj olduğunu da ifade ederek, "Lübnan'da yapılan toplantıda, gerek Lübnan'ın gerekse Suriye'nin yoğun ilgisiyle karşılaştık. Bu ilgiyi izlenen politikaların da yardımıyla Mersin'e daha fazla ihracat, daha fazla ticaret olarak yansıtabilmek için harekete geçtik. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaptığımız çalışmalar kısa sürede meyvesini verdi" dedi.

Oda olarak düzenleyecekleri Mersin Tanıtım Günleri organizasyonuna kentteki firmaların yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Aşut, şöyle devam etti: "İlk başta 150 kişi olarak düşündüğümüz heyet 200 kişiyi geçti. Ayrıca Hükümet ve Mersin milletvekillerinin katılımıyla hedefimizi çok daha rahat gerçekleştireceğimize inanıyorum."

Organizasyona Türkiye'den de yoğun ilgi olduğunu belirten Aşut, "Kocaeli, Denizli, Antalya, Adana gibi illerden de katılım talepleri geldi. Bu durum Mersin olarak yaptığımız işin büyüklüğünü göstermesi açısından önemlidir" diye konuştu.
Mersin heyetinde bakanların ve milletvekillerinin de bulunmasının Suriye ile yapılan ticaretteki sorunların çözülmesini kolaylaştıracağını dile getiren Aşut, şu görüşlere yer verdi: "Serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ve vizenin kaldırılmasının ardından Suriye'ye yapılan ihracatta artış yaşanmasına rağmen, Mersin'in önde gelen sektörlerden biri olan kuyumculukta altın ihraç edemiyoruz. Oysa iki ülke arasındaki anlaşmalarda altın ihracatının önü kapalı değil. Mersinli altın firmaları ürünlerini Dubai'ye götürüp orada pazarlıyor. Suriyeli firmalar da Dubai'den alıp kendi ülkelerine götürüyorlar. Oysa direkt Suriye'ye ihraç etme şansımız olsa ihracatımızda 500 milyon dolar civarını rahatlıkla telaffuz edebiliriz." Haber7.com