MEKSA VAKFI “GEÇİCİ USTALIK YETKİ BELGESİ” VERECEK

MEKSA Vakfı Şanlıurfa sınırları dahilinde inşaat ustası ve kalfası olarak çalışanlardan diploma veya eğitim sertifikası olmayanlar için MEKSA Vakfı-ŞUTSO-ŞESOB Eğitim Merkezi’nde “İnşaat Ustaları Mesleki Eğitim Kursları” (kalıpçı, demirci, betoncu, duvarcı vb.) düzenlenecektir.

MEKSA VAKFI “GEÇİCİ USTALIK YETKİ BELGESİ” VERECEK

Yapıların standartlar çevresinde inşa edilebilmesini sağlamak üzere, 16 Aralık 2010 tarih, 27787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” kapsamında, standartlara uygun yapı inşa edilmesine yönelik yapı müteahhitlerine yetki belgesi numarası verilmesine, yapım işlerinde görev alan şantiye şeflerine ve yetki belgeli usta çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlenerek İnşaat ve müteahhitlik sektörüne yeni düzenlemeler getiren Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik, 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle birlikte, her müteahhidin bir yapı müteahhidi yetki belgesi numarası alması öngörülmektedir. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü Yapı Müteahhitliği Bilişim Servisi’ne giriş yapılarak, “Yetki Belgesi Numarası Başvurusu” yapılabilecektir.

Ayrıca, ilgili yönetmeliğin geçici 1. Maddesinde belirtilen, inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ancak herhangi bir yeterlilik belgesine sahip olmayan ustaların, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile ilgili meslekte çalışmış olduğunu kanıtlayıp, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü’ne müracaatı gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü’nden temin edeceği “Geçici Ustalık Yetki Belgesi” ile birlikte, 01/Ocak/2015 tarihinden önce Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruşlarca düzenlenen 32–40 saatlik eğitim kurslarına katılarak sertifika almaları zorunlu hale getirilmiştir. Geçici Ustalık Yetki Belgesi ile birlikte eğitim sonucu alacakları sertifika, 01/Ocak/2015 tarihine kadar Ustalık Yetki Belgesi yerine geçecektir.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan MEKSA Vakfı Proje Koordinatörü Didem Demirkol İlimiz sınırları dahilinde inşaat ustası ve kalfası olarak çalışanlardan diploma veya eğitim sertifikası olmayanların, 32-40 saatlik eğitim kurslarına katılmalarına yönelik MEKSA Vakfı-ŞUTSO-ŞESOB Eğitim Merkezi’nde “İnşaat Ustaları Mesleki Eğitim Kursları” (kalıpçı, demirci, betoncu, duvarcı vb.) düzenlenecektir. İlgilenenlerin Ticaret ve Sanayi Odamızın mesleki eğitim merkezi olan MEKSA Vakfı ‘na müracaatı gerekmektedir” dedi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Atlas ise yaptığı değerlendirmede inşaat sektöründe yaşanan olumsuzlukların minimuma indirilmesi maksadıyla alınan tedbirler çerçevesinde hazırlanan "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik" 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başladı. Ayrıca 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yetki belgesi olmayan veya yönetmelikçe belirlenen cezai nedenlerden dolayı yetki belgesi numarası iptal edilenler, Türkiye'de ruhsatlı bir yapının müteahhitliğini üstlenemeyecek ve ceza ödeyecek. Bu noktada ilimizde müteahhitlik yapan vatandaşlarımız en kısa firmasında çalışan ustalarına Geçici Ustalık Belgesi almaları için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvurdurmalılar,  aksi takdirde cezalandırılabilirler.