Mardin Bitkileri Prof. Dr. Hasan Akan Öncülüğünde Dünyaya Tanıtılıyor
Mardin Artuklu Üniversitesine Rektör adayı olan Prof. Dr. Hasan Akan: Mardin İlinin Bitkilerini Bilimsel Makalelerle bilim dünyasına tanıttı.
Harran Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan ve doktora öğrecileri Dr. Maruf Balos ve Dr. Cahit Çeçen ile birlikte yaptıkları bilimsel bir çalışma kapsamında Mardin’in nadide ve endemik bitkileri olan “geofitleri” bilim dünyasına tanıttılar.
2019-2022 yılları arasında yapılan bu botanik araştırması sonucunda 1100 geofit bitki örneği toplanmış ve bunların değerlendirilmesi sonucunda 30 familya ve 64 cinse ait 167 bitki türünün tespit edildiği belirtilmiştir. Bunların 56’sı Mardin florası için yeni kayıt olduğu ifade edildi. Araştırmaya konu olan Geofit bitkiler her mevsimin çiçekleridir. Bazı türleri kış aylarında bazıları da erken ilkbahar aylarında, bazıları da yaz aylarında çiçeklendiğini tespit ettik. Bu özellikleri nedeniyle park ve bahçelerde süs amacıyla kullanılmasını önermekteyiz. Bununla birlikte bazı soğanlı bitkilerin yumruları gıda sektöründe, bazılarının da tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanıldığını keşfettik.
Konu ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Akan, “Mardin her anlamda marka bir şehirdir. Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Mardin florası ve bitki çeşitliliğini araştıran uzman ekiplerin olmaması hasebiyle, ben ve doktora öğrencilerim son 5 yıldır çalışmalarımızı Mardin’e yoğunlaştırdık. Geçen senelerde Mardin’den bilim dünyasına yeni bitki türlerini kazandırdık, büyük AVM’lerde fotoğraf sergileri açtık ve daha da önemlisi bu çalışmalarımızı bilim dünyası ile paylaştık. En son makalemiz bu hafta Bağbahçe Bilim Dergisi’nde yayımlandı.
Mardin’in genel bitki örtüsünü de değerlendiren Prof. Dr. Akan: “Mardin sınırları içerisinde farklı habitatların, yeryüzü şekillerinin, farklı yükseltilerin ve mikroklima özelliği gösteren kesimlerinin olması floristik zenginliğin varlığına işaret etmektedir. Mardin’in doğal bitki örtüsü genel olarak step olup, kuru meşe ormanı ve kısmen sulak alanları kapsamaktadır” dedi. Ancak yapılan arazi çalışmalarında türlerin aşırı otlatma, tarla açma, yol yapımı ve inşaat çalışmaları nedeniyle nesillerinin tehlikede olduğuna da dikkat çekti.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör adayı Prof. Dr. Hasan Akan bundan sonra da Mardin’in bitki çeşitliliği ve gen kaynaklarına yönelik araştırmalarını sürdüreceğini ifade etti. Aynı zamanda Kokartlı Turist Rehberi olan Prof. Dr. Akan “Bir diğer hedefimiz ise “Bölgede Botanik turizmi ve Ekoturizm” konusunda projeler geliştirmek, alternatif turizm konusunda yeni ufuklar geliştirmektir” dedi.
Prof. Hasan Akan konu ile ilgili sözlerini şöyle tamamladı: “Doğup büyüdüğümüz topraklar olan Mardin'imize bir vefa borcu olarak Mardin’de fotoğraf sergisi açtık. Beş yıl boyunca danışmanlığımda yürütülen "Mardin geofit Florası" doktora tez çalışmasını tamamladık. Her yönüyle insanı büyüleyen Mardin'imizi bir de doğal güzellikleri ile tanıtmak istedik. Yakın zamanda bilim dünyasına tanıttığımız ve Mardin adını verdiğimiz yabani soğanları, bölgeye özgü yabani çiğdemleri, nergizleri, süsenleri, orkideleri, laleleri ve sümbülleri bir de bilimsel makalelerle tanıttık. Bu görkemli bitkilerimizin tanıtılması ve korunmasını arzu ettik.