MAHMUOĞLU KULESİ'NİN DIŞ CEPHESİNE GEÇİLDİ

Şanlıurfa Belediyesi çeşitli dönemlerde yaşanan afetler ve savaşlardan dolayı büyük zarar gören Urfa Şehir Surları'nın en önemli bir bölümünü oluşturan Bey Kapısı'ndaki tarihi Mahmutoğlu Kulesi'nin restorasyonunda 6 ayda önemli bir mesafe aldı.

MAHMUOĞLU KULESİ'NİN DIŞ CEPHESİNE GEÇİLDİ

İç mekandaki restorasyonun fiziki gerçekleşmesini önemli ölçüde tamamlayan Şanlıurfa belediyesi Bir kaç gün önce Mahmutoğlu kulesinin dış çephesini restore etmeye başladı.Kurulan iskelelerle 15 metre yüksekliğindeki bin yıllık Mahmutoğlu kulesinin etrafında çalışmalara başlayan Şanlıurfa Belediyesi, çalışmalarını bir yılda bitirmeyi hedefliyor. Belediye, yıllardır kaderine terk edilmiş tarihi yapılar arasında yer alan Mahmutoğlu Kulesi'ni restore ettikten sonra kent müzesine dönüştürmeyi amaçlıyor. Mahmutoğlu Kulesi'nde 4 odanın iç ve dış cephesi 40 işçi tarafından yenilenirken tarihi kule tamamlandıktan sonra uzun vadede Kent Müzesi olarak işlevselleştirileceği ve içerisinde mini dinlenme salonları, kafeteryalar ve güvercin evi gibi çeşitli alanların da yer alacağı bildirildi.

MAHMUTOĞLU KULESİ

Bu arada Şanlıurfa Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne göre Mahmutoğlu kulesi Haçlı Kontluğu döneminde inşa edilmiş. Kulenin doğuya bakan kısmında oldukça yukarıda yan yana üçtaşa yazılmış, beş satırdan oluşan Ermenice bir inşa kitabesi bulunuyor. Kitabede kullanılan tarih Ermeni Takviminin 571. Yıl olduğuna yer veriliyor. Bu takvim ise miladi olarak, 19 Şubat 1122 -  18 Şubat 1123 tarihleri arası olarak açıklanıyor. Mahmutoğlu Kulesinin büyük ihtimalle kitabede geçen tarihte inşa edildiği bildiriliyor. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde kapı ağalığı Mahmudoğlu ailesine verildiğinden onların ismiyle anılıyor. 24 Mart 1919'da Urfa'nın İngilizler tarafından işgali esnasında, işgal komutanı Beddy tarafından kiralanmak istenmişse de, Kule sahibi Mahmudoğlu Mustafa Ağa tarafından bu teklif tepkiyle karşılanın reddedildiği bildiriliyor.