Mahalli kültürleri bekleyen tehlike!

Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Çelik, sahip çıkılmadığı takdirde mahalli kültürlerin 10 yıl kadar sonra ortadan kalkacağını söyledi.

Mahalli kültürleri bekleyen tehlike!

İstanbul’daki Şanlıurfalı işadamlarının ayda bir yaptıkları toplantıların en kalabalığı Şubat ayında gerçekleşti.

Hacı Bozan Oğulları’nın İncirli Şubesi’nde gerçekleşen yemekli toplantıya 50’den fazla katılım oldu. Söz konusu toplantıyı organize eden Şanlıurfalı işadamı Azmi Akbıyık, “Soğuk bir havaya, yoğun trafiğe rağmen toplantıya katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum” dedi. Akbyık, daha sonra ŞURKAV (Şanlıurfa Kültür, Eğitim ve Araştırma Vakfı) İstanbul Şube Başkanı Prof.Dr.Yakup Çelik’e söz vererek, ŞURKAV’ın faaliyetleri hakkında bilgi vermesini istedi.

Prof. Dr. Çelik ise, ŞURKAV’ın 20 Nisan’da İstanbul’da düzenleyeceği geceye bütün Şanlıurfalıları davet etti. Vakfın, kültürel amaçlı eğitimlere ağırlık verdiğini belirten Yakup Çelik, şöyle devam etti: “İstanbul’da daha aktif olabilmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yer talebinde bulunduk. Tespit ettiğimiz ve çalışmalarımıza uygun 4 yer için girişimlere başladık. Talebimizin gerçekleşmesi halinde İstanbul’da daha sık etkinlik düzenleyerek kentimizi daha güzel tanıtacağız ve daha fazla insana anlatacağız.”

MAHALLİ KÜLTÜRLER YOK OLUYOR

Mahalli kültürlerin hızla yok olduğunu savunan, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü Başkanı Prof.Dr.Yakup Çelik, sahip çıkılmadığı takdirde, mahalli kültürlerin 10 yıl sonra ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Yerel kültürlerin son savaşlarını verdiğine ve kalitesiz olanların piyasadan silineceğine dikkat çeken Prof.Dr.Çelik, şunları söyledi: “Bu nedenle elimizden geldiği kadar Şanlıurfa kültürünü, müziğini, geleneğini dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Bu konu ile ilgili başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin değişik kentlerinde paneller vereceğiz. Tabii bu hizmetleri gerçekleştirirken moral desteğine, güç birliğine ihtiyacımız var. İşte bu nedenle hemşerilerimiz bizi yalnız bırakmasın, birlikte hareket edelim ve mahalli kültürümüzü yaşatalım.”

 

HZ. İSA’NIN ELBİSESİ

Veteriner Hekim Ahmet Sarıgül ise, ilginç bir konuyu gündeme getirerek, Hz.İsa’nın Şanlıurfa’da yaşadığını ve iki havarisinin kabrinin de Şanlıurfa’da olduğunu iddia etti. Hz.İsa’nın tebliğ ettiği dinin Urfa Krallığı tarafından kabul edildiğini vurgulayan Sarıgül, şunları ifade etti: “Bu söylediklerimi, İspanya’daki bir gezi sırasında duydum. Papazın biri Hz.İsa’nın elbisesinin Şanlıurfa’dan çıkarıldığını ve halen İtalya’da muhafaza edildiğini belirtti. Şimdi bize düşen göre Hz.İsa’nın elbisesini tekrar Şanlıurfa’ya getirebilmek. Bunun için seferber olmalıyız.”

Yemekli toplantı, bestekar Şeref Uslusoy’un verdiği mini bir konserle sona erdi.

Müslüm Aktürk / www.balikligol.com