Maden'de esnaf kan ağlıyor

Yok olmaya terk edilen Elazığ'ın Maden ilçesindeki esnaf, satış yapamadıklarını belirterek, yetkililere ilçenin eski konuma getirilmesi çağrısında bulundu.

Maden'de esnaf kan ağlıyor

Tek geçim kaynağı maden ocağı olan ve onun da özelleştirilmesi ile can damarı kesilen Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan esnaf zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi veriyor.

İlçede 35 yıldır esnaflık yaptığını söyleyen Zeki Keleş, Maden ilçesinin yok olmaya mahkum edildiğini söyledi.

Eskiden maden işletmesinde 5 bin kişinin çalıştığını dile getiren Keleş, “Biz çocukken ekmek almaya çıktığımızda işçiler dağıldığında biz ezilememek için ara sokaklara giderdik. İşçiler gittikten sonra ekmek almaya gidebiliyorduk. O kadar ki kalabalıktı. Bizler çocukken ilçe girişindeki nüfusu gösteren tabelayı rakamlar çok olduğundan dolayı okuyamazdık. O zaman nüfus 27 bin 727 idi. Ama şimdi diyorlar ki 5 bin 300, bu rakam doğru değildir. İlçenin gerçek nüfusu 3 bin 500 var ya da yoktur. 35 yıllık esnafım durum her geçen gün kötüye gidiyor. Burada bütün imkânlar kısıldı. Bir dershane bile yok. Şuan aylık kiramı zorla karşılıyorum. Buranın tabiat şartları zor ve yapı yerleri uygun değil.” dedi.

30 yıllık esnaf Zeynel Güneş ise, ilçenin ekonomik durumunun sıfır noktasında olduğunu belirtti.

“Buradan haddinden fazla göç var”

İşlerin çok kötü olduğunu ve satış yapamadıklarını dile getiren Güneş, “Burada haddinden fazla göç var. Göç olan ve memuru olmayan yerde iş olmaz. Burada ev sorunu var. Buranın iyi olması ve kalkınması için konut ve evler yapılmalıdır. Eskiden iki günde bir 40 kasa domates satardım ama bugün günde 2 kasa bile satamıyorum.” dedi.

“Böyle olursa birkaç yıla kalmaz kalan esnaf da kapatacak”

Bir diğer esnaf Mehmet Yavuz ise, ilçenin halinin içler acısı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bakır işletme fabrikası kapatıldıktan sonra ilçe esnafı gerilemeye başladı. Şuan bizim fabrikamız çalışıyor ama fazla bir iş ortamı meydana getirmiyor. İlçe çok göç veriyor. Burada işsizlik sorunu var, Ev sorunu da var. Bazı evler var ki 60-70 yıllık yapıdır. Üst üste ev yapılmış. Bir odun götürmeye istersek eşek ile götürmek zorunda kalıyoruz. Buraya TOKİ konutlarının yapılması lazım. Memurumuzun çoğu Elazığ'da ya da Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde oturuyor, git gel yapıyor. Şimdi sokak ve caddelere baktığınızda açık dükkân yok. 10 yıl önce bir boş dükkân bulamazdık, şimdi ise dükkânlar boş. Böyle olursa birkaç yıla kalmaz diğer esnaf da kapatacak. Ne olacak bu Maden’in hali?” (M.Hüseyin Temel / Veysi Buran - İLKHA)